Troya Ören Yeri Kazilarinda, Troya Savasi'nin Izleri Araniyor

Troya Ören Yeri Kazilarinda, Troya Savasi'nin Izleri Araniyor

Çanakkale merkeze bagli Tevfikiye köyü sinirlari içerisinde yer alan 5 bin 600 yillik medeniyete ev sahipligi yapan Troya Savaslari’nin yasandigi Troya Ören Yeri’nde devam eden 2024 yili kazi çalismalarinda Troya Savasi’nin izleri araniyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi ve Troya Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Son Tunç Çagi bir giris ve kent meydani gibi bir alani kaziyoruz. Hiç kuskusuz burada önemli sürpriz buluntulara önümüzdeki haftalarda rastlayacagiz. Buradaki ana amacimizdan bir tanesi son Tunç Çagi ve Homeros Troya’sina ait ve belki de Troya Savasi’na ait arkeolojik verilere ulasmak” dedi.

Tevfikiye köyü sinirlari içerisinde yer alan Troya Savaslari’nin yasandigi Troya Ören Yeri, UNESCO’nun 1998 yilinda ’Dünya Kültür Mirasi Listesi’ne aldigi 5 bin 600 yillik medeniyete ev sahipligi yapiyor. Tarihte savaslar, yanginlar ve depremlerle defalarca kez yikilip yeniden kurulan Troya Ören Yeri, her yil binlerce yerli ve yabanci turistin ilgisini çekiyor. Troya Ören Yeri’ni gezmeye gelen yerli ve yabanci turistler, 2019 yilinda açilisi gerçeklestirilen Troya Müzesi’nde, sergilenen 2 bine yakin eseri de görmek imkani buluyor. Kültür ve Turizm Bakanliginin izni, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) destegi ve Içdas sponsorlugunda yürütülen kazilarda, önemli buluntulara rastlaniliyor. Troya Ören Yeri’nde kazi çalismalari 12 ay devam ediyor.

Troya Savaslari’nin yasandigi Troya Ören Yeri’nde devam eden 2024 yili kazi çalismalarinda Hellenistik Roma Döneminin Agora alaninda, Homeros Troya’sina iliskilendirilen son Tunç Çagi Güney girisinin devaminda büyük görkemli Troya Kalesinin disinda arkeolojik olarak neler olup olmadigi arastiriliyor. Son Tunç Çagi bir giris ve kent meydani gibi bir alaninda yapilan kazi çalismalariyla var oldugu kabul edilen Troya Savasi’nin izlerini araniyor.

Troya Savasi’na ait arkeolojik verilere ulasmak

Troya Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Troya’daki 2024 yili kazilari devam ediyor. Bu seneki kazilarimizi Kültür ve Turizm Bakanliginin izin ve destekleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) destekleri ve Içdas’in ana sponsorlugunda devam ettiriyoruz. Troya’daki kazilar bu yil 160’nci yilini asiyor. 160 yildan fazladir burada kazi çalismalari yapiliyor. 1863’te Frank Calvet, daha sonra Heinrich Schliemann, Wilhelm Dörpfeld, Carl W.Blegen ve Manfred Osman Korfmann kazilari, 2015 yilindan bu yana da ÇOMÜ adina biz kazilari devam ettiriyoruz. Buradaki kazilarin ana amaci yani eski bu tüm 160 yillik kazilar sirasinda pek çok soruya cevap araniyor. Bu sorulardan en önemlilerinden bir tanesi Troya’da, Homeros Troya’sinin bir asagi kent olup olmadiginin cevabiydi. Çünkü eski kazi raporlarina baktigimizda biraz kalenin küçük oldugu, Homeros’un anlatimlarina pek benzemedigi konusunda kuskular söz konusuydu. Fakat özellikle Korfmann dönemi kazilarinda bir Son Tunç Çagi yani Homeros Troya’sinin Son Tunç Çagi’na ait bir asagi sehir oldugu ortaya çikti. Bizde Agora dedigimiz, Hellenistik Roma Döneminin Agora alaninin içinde kazi yapiyoruz. Burada kazi yapmamizin ana nedenlerinden bir tanesi özellikle Homeros Troya’sina iliskilendirilen Son Tunç Çagi Güney girisinin devami yani büyük görkemli Troya Kalesinin disinda arkeolojik olarak neler olup olmadigini anlamaya çalisiyoruz. Eski kazi sonuçlarini özellikle Korfmann dönemi kazi sonuçlarini biraz daha desteklemeye çalisiyoruz. Önceki yillardaki kazi çalismalari burada bir asagi kentin var oldugunu ama özellikle Güney girisinde bir Güney Kutsal alaninin söz konusu oldugunu ama burada asil önemli olan diger hafirlerin gözden kaçirdigi, biz suan Son Tunç Çagi bir giris ve kent meydani gibi bir alani kaziyoruz. Hiç kuskusuz burada önemli sürpriz buluntulara önümüzdeki haftalarda rastlayacagiz. Buradaki ana amacimizdan bir tanesi Son Tunç Çagi ve Homeros Troya’sina ait ve belki de Troya Savasi’na ait arkeolojik verilere ulasmak” dedi.

Troya Savasi’nin izlerini ariyoruz

Agora alani olarak tanimladigimiz alanda kazi çalismalarinin devam ettigini kaydeden Kazi Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Son Tunç Çagi Homeros Troya’sinin Güney Kapisi’nin ön tarafi. Burada kismen 30’lu yillarda Blegen çalismis fakat çalismalar çok yeterli olmamis ve yayinlanmamis. Biz buradaki çalismalarimizi hem kent planini daha iyi anlamak ama kent meydani Son Tunç Çagi, Anadolu’da Son Tunç Çagi kent meydanlari çok fazla bilinmiyor. Ona yönelik ve önceki yillardaki hem bizim kendi kazi sonuçlarimiz, hem de diger hafirlerin kazi sonuçlarini daha detaylandirma ve daha iyi anlamaya yönelik, yani biz burada var oldugu kabul edilen Troya Savasi’nin izlerini ariyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile