Cağaloğlu'nda, bir zamanlar İttihat ve Terakki'nin Genel Merkezi ve İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanlık binası olarak da kullanılan ünlü Pembe Köşk'te yayın hayatına başlayan gazeteyi anlatan belgesel, Yunus Nadi'nin 7 Mayıs 1924 tarihli ilk nüshaya yazdığı takdim yazısındaki şu ifadelerle başlıyor: "Cumhuriyet, sadece Cumhuriyet'in bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur. Cumhuriyet, demokrasi fikir ve esaslarını bozan, yıkan ve yıkmaya çalışan her kuvvetle mücadele edecektir. Memlekette her anlamıyla gerçek bir demokrasi kurulması için gazetemiz bütün varlığıyla çalışacaktır. Memlekette halkın, halk tarafından, halk için idaresi bizim idealimizdir ve yalnız bu idealin esiriyiz, başka bir kuvvetin değil."
Belgeselde gazeteyle ilgili görüşlerini açıklayan Murat Belge, "Cumhuriyet gazetesi yeni kurulan rejimin militan bir savunucusu olarak yayına başlamıştır" derken, Cengiz Çandar bir dönem kadrosunda yer aldığı kurumla hakkında şu değerlendirmede bulunuyor: "Cumhuriyet, tarihi boyunca bazı misyonları kendine üstlenmek gibi bir huy, bir adet geliştirmiştir. Cumhuriyet sadece gazete değildir." Halen gazetenin yazarları arasında yer alan Ali Sirmen ise "Cumhuriyet bir misyon gazetesidir. Misyonunun ne olduğu da öyküsünde gizlidir" diyor. Hasan Cemal, Taha Akyol, Okay Gönensin, Ali Bayramoğlu ve Ahmet Turan Alkan da belgeselde Cumhuriyet'e bakışlarını anlatıyor.
Cumhuriyet'in bir dönem Hitler'e duyduğu sempatiden gazetenin darbeler karşısında aldığı farklı tutumlara, yayın kadrosundaki isimlerin karıştığı darbe girişimlerinden İlhan Selçuk-Hasan Cemal arasındaki ideolojik kavgaya, Uğur Mumcu suikastinden AK Parti ile ilişkilere satır başı pek çok konunun işlendiği belgeselin ilk bölümü 13 Ocak Perşembe günü yayınlanacak.