TRT'de '15 Temmuz' Sonrası İçerik Düzenlemesi

TRT Genel Müdür Yardımcısı Eren: 'TRT'nin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayın politikalarında değil ama içeriklerinde değişiklikler yapıldı. Yayın politikamız bizim aslında, Diriliş Ertuğrul dizisi örneğinden verirsek, millete hatırlatma yapmaktı. Biz kimseye bir şey öğretme derdinde değiliz. Çünkü bu milletin ruhuyla Osmanlı Devleti kurulmuş' '15 Temmuz darbe girişiminin ardından TRT'nin yeni yayın döneminde bazı içeriklerde değişiklikler oldu. Hemen 15 Temmuz Belgeseli'ni başlattık' '15 Temmuz Türkiye için çok zor bir gün olmasına rağmen milletin dirilişi, direnişi açısından çok ayrıcalıklı bir gündü. Çanakkale Savaşı gibi düşmanın nereden geldiği belli olan bir savaş değildi bu. Bu sizin bir hafta evvel yüzünüze gülen insanların aslında Türkiye'yi sattıklarının, Türkiye'ye ihanet ettikleri bir ortamda milletin direnişinin, dirilişinin gecesiydi. Dünyada da böyle bir millet yok' '(Diriliş Ertuğrul dizisi) Geçen sezon Süleyman Şah'ın vefatından sonra obanın birliğini korumak vardı. Şimdi ise obanın birliği sağlandı bundan sonra da inşallah 'fetih zamanı' diyoruz. Dizide Osmanlı'nın kuruluşuna giden süreçleri anlatacağız'

MERVE YILDIZALP - TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, 'TRT'nin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayın politikalarında değil ama içeriklerinde değişiklikler yapıldı. Yayın politikamız bizim aslında, Diriliş Ertuğrul dizisi örneğinden verirsek, millete hatırlatma yapmaktı. Biz kimseye bir şey öğretme derdinde değiliz. Çünkü bu milletin ruhuyla Osmanlı Devleti kurulmuş.' dedi.

Eren, AA muhabirine, TRT'nin yeni yayın dönemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TRT'nin yeni yayın döneminde bazı içeriklerde değişiklikler olduğunu aktaran Eren, hemen 15 Temmuz Belgeseli'ni başlattıklarını ifade etti.

Eren, '16 Temmuz günü hemen arkadaşlar bir araya geldi. İnsanların 15 Temmuz'u unutmamaları için kalıcı olması için ve gazilerimize, şehitlerimize minnettarlık duygularımızı nasıl ifade edebiliriz diye bir toplantı yaptık. 'Gazilerimizi hastanede ziyaret eder, duygularını sıcak sıcak alıp belgeleriz, gelecek nesillere aktarırız' diye niyetlendik ve bu şekilde 15 Temmuz belgesel serisine başladık. 100 kahramanımızın hikayelerini dinliyoruz, daha da artabilir bu sayı.' diye konuştu.

Belgeselin dışında, televizyon filmi, sinema gibi çeşitli projelerin olduğunu belirten Eren, bu kapsamda gelen projelerin de içeriklerine baktıklarını söyledi.

Eren, '15 Temmuz, Türkiye için çok zor bir gün olmasına rağmen milletin dirilişi, direnişi açısından çok ayrıcalıklı bir gündü. Çanakkale Savaşı gibi düşmanın nereden geldiği belli olan bir savaş değildi bu. Bu sizin bir hafta evvel yüzünüze gülen insanların aslında Türkiye'yi sattıklarının, Türkiye'ye ihanet ettikleri bir ortamda milletin direnişinin, dirilişinin gecesiydi. Dünyada da böyle bir millet yok.' ifadelerini kullandı.

İbrahim Eren, TRT'de bu sene yabancı dilde yayın yapan kanallar ile Türkiye içinde yayın yapan kanallarda, 15 Temmuz'daki milletin direniş ruhunu hatırlatmaya devam edeceklerini vurguladı.

- Diriliş Ertuğrul dizisi yarın başlayacak

TRT'de yayınlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisine de değinen Eren, dizinin bazı nedenlerden dolayı geç yayına girdiğini, yarın başlayacağını kaydetti.

Gecikmenin 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yaşandığını belirten Eren, dizi setinde bir oyuncunun ise attan düşerek sakatlandığını, tedavi sürecinin uzun sürdüğünü aktardı.

Diriliş Ertuğrul'da bu sezonun içeriğinin 'Hainleri temizledik, şimdi fetih zamanı' olduğunu dile getiren Eren, 'Geçen sezon Süleyman Şah'ın vefatından sonra obanın birliğini korumak vardı. Şimdi ise obanın birliği sağlandı, bundan sonra da inşallah 'fetih zamanı' diyoruz. Dizide Osmanlı'nın kuruluşuna giden süreçleri anlatacağız.' dedi.

- 'Biz kimseye bir şey öğretme derdinde değiliz'

TRT'nin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayın politikalarında değil ama içeriklerinde değişiklikler yapıldığını vurgulayan TRT Genel Müdür Yardımcısı Eren, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yayın politikamız bizim aslında, Diriliş Ertuğrul dizisi örneğinden verirsek, millete hatırlatma yapmaktı. Biz kimseye bir şey öğretme derdinde değiliz. Çünkü bu milletin ruhuyla Osmanlı Devleti kurulmuş. Bu millet, yüzyıllarca bu topraklarda adaletle hükmetmiş bir devlet. Biz bunları hatırlatalım dedik, Osmanlı nasıl kuruldu? Adını da 'Diriliş' koyduk, 'Kuruluş' koymadık. Çünkü aslında o bir geleneğin devamıdır. Bu topraklarda Selçuklu vardı, diğer medeniyetler vardı. Bu bir medeniyetin devamıdır ve dirilişle yeni bir medeniyetin tekrar doğduğunu anlatmaya çalıştık. Aynı bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin tekrar bu topraklarda büyük bir devlet olarak doğuşuna tanıklık ettiğimiz gibi.'

Eren, yeni yayın döneminde TRT Belgesel kanalında içeriklerde güzel değişikliklerin olacağını, TRT Çocuk kanalında ise yeni çizgi filmlerin yer alacağını bildirdi.

- 'TRT 1'de yerli formatlar yapmaya devam edeceğiz'

Ocak ayında yeni bir dizinin başlayacağı bilgisini veren Eren, bunun Osmanlı'nın son dönemini anlatan 'Abdülhamid' dizisi olduğunu ifade etti.

Bu dizide de Türk milletine tarihi olduğu gibi hatırlatmak amacı bulunduğu dile getiren Eren, 'Bu hatırlatmanın neticesinde Abdülhamid'in yaşadığı zorluklar, Osmanlı parçalanırken içerideki ve dışarıdaki düşmanların durumu. Çok değil, 100 yıl öncesini anlatacağız. İnşallah hem dramasıyla hem senaryosuyla hem de oyuncularıyla, setiyle çekim kalitesiyle izleyicilerimizin de beğeneceğini umuyorum.' dedi.

TRT 1'deki yarışmaları 'yüzde yüz Türk formatında yapmaya çalıştıklarını' vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

'Biz kamu kanalıyız ve kamudan aldığımız vergilerle finanse edilen bir kanalız. Biz istiyoruz ki, bu aldığımız ücretler yine Türkiye içerisinde kalsın ve burada değerlendirilsin. Aynı zamanda format üreten yapımcılar çıksın, bu formatları tüm dünyaya satsınlar istiyoruz. Bu sebeple TRT 1'deki yarışmalarımızda da telifi Türkiye'deki senaristlere, yapımcılara ait olan işler yapıyoruz.

Dünyada hikaye sayısı o kadar kısıtlı ki, tüm diziler, sinema filmleri de aynı hikayeler üzerinden dönüyor. Yarışmalarda da siz yepyeni yarışmalar oluşturamazsınız. İlla ki bu yarışmalarda benzer yarışmaları birleştirirsiniz. Bazı eleştiriler oldu, 'Bunlar yüzde yüz Türk yerli yapımı değil' diye. Bu eleştiriler Türkiye'nin önünü kapayan eleştirilerdir. Çünkü bir yerden başlamanız lazım ki ondan sonra en benzersiz olanı inşa eden sürece gidebilesiniz. Aynı zamanda bunun izlenir ve toplum tarafından kabul edilebilir olması lazım. Bu bir süreç, birden olmaz. Biz bunun arkasında durmaya devam edeceğiz. TRT 1'de yerli formatlar yapmaya devam edeceğiz.'

- 'Kod adı 2150 olan bir bilim kurgu dizisi çalışıyoruz'

Bir bilim kurgu dizisi de yapılacağını belirten Eren, dizide post apokaliptik bir dünyayı anlatacaklarını söyledi.

İbrahim Eren, şunları kaydetti:

'Dizinin kod adı 2150. 2150'li ve sonraki yılları bilim kurgu dizisi olarak anlatmayı planlıyoruz. Yine ayrıca 2017'ye yetiştirebileceğimiz bilim kurgu fantastik diyebileceğimiz 'steampunk' diye geçen bir tür var. Burada biz yarı karanlık ve buharla çalışan bir İstanbul hayal edip böyle bir bilim kurgu, fantastik bir öykü de yapabiliriz. Ama bunlar tabii sezonluk, 39 bölüm diziler değil. Fantastik bilim kurgu diye düşündüğümüz iş 13 bölüm olur, yapılır, dünyaya da satılır bir iş olabilir. 2018'de yapacağımız 2150 daha uzun olabilir. Onda da yabancı ortaklar var ama emin değiliz. Evrensel bir dille ancak bu toprakların hikayelerini anlatmak istiyoruz. Kod adı 2150 olan bir bilim kurgu dizisi çalışıyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile