Trüf Mantarı İçin Orman Oluşturuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için 130 dekar alanda suni trüf ormanları kuruldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, dünya gıda ve kozmetik pazarlarının aranan mantar türü trüfün ülke ekonomisine kazandırılması için 130 dekar alanda suni trüf ormanları oluşturuldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ekonomiye kazandırılması için 2014 yılında uygulamaya konulan 'Trüf Ormanı Eylem Planı'na ilişkin bilgilere yer verildi.

Açıklamada konuyla ilgili değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarının toprak altında yetiştiği için Türkiye'de fazla tanınmadığını belirtti.

Trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak 'Trüf Ormanı Eylem Planı' hazırladıklarını anımsatan Eroğlu, bu çerçevede doğal trüf alanları tespit edilerek, trüf ormanına dönüştürüleceğini, uygun orman içi sahalarda da suni trüf ormanlarının tesis edileceğini ifade etti.

Aradan geçen iki yıllık sürede 760 dekar tabii trüf alanının doğal trüf ormanına dönüştürüldüğü bilgisini paylaşan Eroğlu, 130 dekarlık orman içi alanda ise suni trüf ormanı kurduklarını bildirdi.

- Hedef 395 dekar suni trüf ormanı

Eylem planının sonunda 395 dekar alanda suni trüf ormanı oluşturulacağını belirten Eroğlu, ayrıca 18 gen amaçlı bahçe oluşturulacağını, bu bahçelerden tohum elde edilerek mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesinin sağlanacağına işaret etti. Eroğlu, şunları ifade etti:

'Eylem planı çerçevesinde, 3 bin 685 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim verilmesi öngörülürken, bin 365 kişiye bu konuda eğitim verildi. 2018 yılına kadar bu eğitimleri de tamamlayacağız. Eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye'de tabii olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek, coğrafik dağılımı ve haritalaması yapılacak. Gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek, trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçilerek bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunması sağlanacak.'

- Kırsal kesime yeni istihdam imkanı

Açıklamaya göre, eylem planının hayata geçirilmesi ile odun dışı orman ürünü olarak tabii trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime yeni istihdam alanı sağlanacak ve yeni gelir olanakları sağlanacak.

Türkiye'nin önemli biyolojik zenginliklerinden trüf türlerinin toplanması sırasında oluşacak hatalar azaltılarak tabii dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanacak.

Trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Mantar parfümeri sanayinde de tercih ediliyor.

Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarının her geçen gün azalmasına karşılık, talebin artması fiyatları yükselmesine neden oluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile