TSE Ve Aselsan'dan 'Millilestirme' Hamlesi

Türk Standardlari Enstitüsü (TSE) ile Aselsan, ithal olarak temin edilen ürünlerin yerli imkanlar ile üretilip belgelendirilmesi yönelik “millilestirme” faaliyetlerinin yayginlastirilmasi amaciyla is birligine gidiyor. Iki kurum, rüzgâr türbinleri, demiryolu sistemleri, alt sistemleri, aksamlari, araç homologasyon, kamera test/belgelendirme, laboratuvar altyapilarinin kullanilmasi ve tedarikçi degerlendirme konularinda da ortak çalismalar yapacak. Ayrica tedarik ekosisteminin güçlendirilmesi, mevcut ve potansiyel firmalarin denetlenmesi, yetkinlik degerlendirilmesi, belgelenmesi ve uygunluk degerlendirmesine iliskin çalismalar gerçeklestirecek.

Türkiye’nin sanayisini güçlendirecek, ithal edilen ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesinin önünü açacak Rayli Sistemler ve diger konulari içeren Çerçeve Isbirligi Protokolünü; TSE Baskani Mahmut Sami Sahin, Aselsan Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Aselsan Ulasim Güvenlik Enerji ve Saglik Sektör Baskani ve Genel Müdür Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Aselsan Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Nuh Yilmaz tarafindan imzalandi. Imza töreninde konusan TSE Baskani Sahin, TSE ve Aselsan’in kurulus amaci, bugünkü misyonlari ve hedefleri açisindan temel bir ortak noktaya sahip oldugunu söyledi.

Ortak noktayi sanayide ve teknolojide disa bagimliligi azaltmak ve küresel bir aktör olmak olarak özetleyen Sahin, “Aselsan bu anlamda ülkemizin gözbebegi ve gurur kaynagi olan kuruluslarindan biridir. Enstitümüzün temel faaliyet alanlari olan standardizasyon, uygunluk degerlendirme ve egitim alanlari tüm sektörleri yatay olarak kesmektedir. Dolayisiyla Enstitü olarak temel amaçlarimizdan biri, bir taraftan sanayicimizin uygunluk degerlendirme ve egitim alanindaki ihtiyaçlari konusunda altyapimizi güçlendirerek sanayicimizin maliyetlerini düsürüp kalite seviyesini artirmak diger taraftan da uygunluk degerlendirme sektöründeki disa bagimliligi azaltip yerlilesmeyi ve yerli oranini artirmaktir. Bu dogrultuda Enstitümüzün en temel paydaslarindan biri de Aselsan’dir” dedi.

“Birlikte hareket etmeyi amaçliyoruz”

Aselsan ve TSE’nin is birligini daha stratejik ve sistemli bir hale getirmek için bir protokol imzalanmasina karsilikli olarak karar verdiklerini ifade eden Sahin, “Bu protokol vasitasi ile Aselsan’in yurt içinde ve yurt disindaki enerji, ulasim, savunma, güvenlik, saglik, bilgi teknolojileri, haberlesme gibi sektörlerde yürüttügü program ve projelerde standardizasyon, belgelendirme, gözetim, muayene, test, laboratuvar faaliyetleri, mühendislik ile millilestirme, tedarikçi gelistirme, kaynak bulma, olusturma faaliyetlerinde birlikte hareket etmeyi amaçliyoruz. Öncelik verecegimiz alanlar; rüzgâr enerjisi, demiryolu sistemleri, alt sistemleri ve aksamlari, araç homologasyon, kamera test, belgelendirme, laboratuvar alt yapilarinin kullanilmasi ve tedarikçi degerlendirme alanlaridir” diye konustu.

“Herkes savunma sanayinin parçasi olabilir”

Aselsan Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün de sahadaki dogmalari degistirecek birtakim yaklasimlarin olusmasi konusunda ülke olarak çok ciddi bir atilim içerisinde olduklarini söyledi.

Görgün, Türkiye’nin batiya göre en büyük avantajlarindan birinin insan kaynagi oldugunu ifade etti.

Bir ürünün standardizasyon, sertifikasyon, çevre kosullari, kalite testleri sonrasinda degerinin artarak kilogrami 1000 dolar olabilecek bir sisteminin parçasi oldugunu kaydeden Görgün, “Türkiye’nin su anda ihracati kilogram basina 1,5 dolar civarinda. Aselsan’in kg basi ihracati bin dolar civarinda. Onun için bazen sahadaki alt yüklenicilerimize ve beraber çalistigimiz firmalara ek olarak yeni oyuncular katmak adina, tesvik etmek için de bunlari söylüyorum. Herkes savunma sanayinin parçasi olabilir” degerlendirmesini yapti.

“Örnek çalisma”

Bir okul, bir yönlendirme ve mentörlük görevi yaptiklarini, bunlari yaparken savunma sanayinde sistem, mühendislik, tasarim gibi elde edilen bilgi birikimini Türkiye’nin sivil alandaki teknolojik ihtiyaçlarini karsilayabilmek adina da sorumluluk tasidiklarini belirten Görgün söyle devam etti: “Bugünkü birlikteligi çok anlamli buluyorum. Birlikte yapacagimiz çok isler var. Bizim çalisanlarimiz iyi mühendislerdir. Iyi okullardan çikmis, Türkiye’nin en güzide kurumunda çalismis, yillarca gözde olan projelerde alin teri, akil teri dökmüs arkadaslarimizdir. Sizlerin de çok önemli saha tecrübeniz var. Bu tecrübeyle birlikte ülkemize hizmet edecegiz. Dilerim ki bu yaklasimlar diger güzide firmalara da örnek olur, devami gelir. Iyi niyetle ve hayirla bugün insallah atacagimiz imzalarla devamini getirecegimize gönülden inaniyorum.”

“Millilestirme hamlesi”

Protokol kapsaminda TSE ve Aselsan basta rüzgâr enerjisi, demiryolu sistemleri, alt sistemleri, aksamlari, araç homologasyon, kamera test/belgelendirme, laboratuvar altyapilarinin kullanilmasi ve tedarikçi degerlendirme konularinda ortak çalisma yapacak. Aselsan’in tedarik ekosistemini güçlendirilmesi adina yan sanayi faaliyet alanlarinda mevcut ve potansiyel firmalar denetlenecek, yetkinlik degerlendirilmesi ve belgelenmesi adina is birlikleri yapilacak. Ithal olarak temin edilen ürünlerin yerli imkanlar ile üretilmesine yönelik yürütülen “millilestirme” faaliyetlerinin yayginlastirilmasi ve yeni firmalarin tespit edilmesi alaninda ortak çalisma yürütülecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile