Konuyla ilgili TSE’den yapılan açıklamada, Enstitü’nün 10 binin üzerinde ürün ve metot standardından oluşan hizmet portföyü, yılda 4 bine yakın eğitim sertifikası, 35 bini aşkın deney raporu ve 30 bini aşkın kalibrasyon sertifikasıyla Türkiye’nin ve bölgenin en kapsamlı deney ve kalibrasyon hizmeti veren kuruluşu olduğu, 9 ilde 11 farklı yerleşkede 118 ihtisas laboratuvarı ile hizmet verdiği, TSE Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Türkiye’nin en kapsamlı ulusal ve uluslararası akreditasyonuna sahip olduğu ifade edildi.
Açıklamada, TSE’nin sahip olduğu bu yetkinliği Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda stratejik laboratuvarcılık faaliyetine dönüştürmek amacıyla TÜBİTAK işbirliği ile Türk ve İslam coğrafyasında ilk defa bir Ar-Ge faaliyeti ürünü olarak helal gıda analizleri için referans jelatin geliştirildiği belirtildi. Gıda sektöründe yaygın kullanım alanına sahip ve İslami hassasiyetler çerçevesinde üretim kaynağı önemli olan jelatinin doğru bir şekilde laboratuvarlarda analiz edilebilmesi için referans malzeme kullanımının son derece hassas olduğunun altı çizildi.
Geliştirilen bu referans malzemenin uluslararası yetkinliğini ortaya koyabilmek için jelatinde domuz DNA’sı varlığı tayini ile ilgili olarak İslam Ülkeleri Metroloji ve Standardlar Enstitüsü (SMIIC) bünyesindeki ülkeler başta olmak üzere, uluslararası alanda Yeterlilik Testine açıldığı belirtilerek şöyle devam edildi:
“Ülkemizde alanında öncü olma özelliğini taşıyan bu hizmet aynı zamanda dünyanın en büyük yeterlilik testi platformu olan EPTIS’te de yayınlanarak uluslararası laboratuvarların katılımına açılmıştır. Yeterlilik Testi, deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının akredite oldukları metotların kalitesinin güvencesi için yapılmaktadır. Bu faaliyet kapsamında; aynı metot, referans bir malzeme, cihaz ya da laboratuvar baz alınarak katılımcı laboratuvarlar tarafından yapılmakta ve sonuçlar istatistiki olarak karşılaştırılmaktadır. TSE, Yeterlik Testi hizmeti konusunda Türkiye’nin ilk akredite kuruluşu olarak Yeterlilik Testi programlarını on yıldır ulusal ve uluslararası arenada başarıyla sürdürmektedir. TSE, Jelatinde Gen Tayini Yeterlilik Testi’ne katılımları için kamu ve özel sektörde gıda laboratuvarı hizmeti veren kurum ve kuruluşlara bilgilendirme yazısı gönderdi. Gen tabanlı analiz yapabilen tüm laboratuvar ve araştırma merkezlerinin katılımına açık olan program, ulusal ve uluslararası alanda ülkemizin teknolojik yetkinliğini ortaya koyacak bir çalışma olarak değerlendirilmektedir. Türk Standardları Enstitüsü gerçekleştirilen bu uluslararası program ile ülkemizin 2023 vizyonuyla örtüşen; katma değeri yüksek ürünlerin üretimine odaklı, önemli bir laboratuvar hizmetini yerine getirmektedir.”
TSE Ve TÜBİTAK İşbirliği İle Jelatinde Gen Tayini Yeterlilik Testi Gerçekleştiriliyor
TSE ve TÜBİTAK işbirliği ile Türk ve İslam coğrafyasında ilk defa bir Ar-Ge faaliyeti ürünü olarak helal gıda analizleri için referans jelatin geliştirildi