Tso Başkanlarından Demiryolu İçin Güç Birliği

Tso Başkanlarından Demiryolu İçin Güç Birliği

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, bölgesel işbirliği geliştirmek amacıyla güç birliği yaptı.


Çorum TSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda TSO Başkanları, kendi illerinin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini masaya yatırarak, eksiklerin tespit edilmesi ve giderilmesi noktasında görüş ve önerilerini paylaştılar.

Çorum TSO’dan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, bölgenin öncelikli eksikliğinin demiryolu olduğu belirtilerek, Karadeniz'in karayolu ile başta İç Anadolu bölgesi olmak üzere ülkenin batı bölgelerine açılan kapısı konumunda olduğu, aynı şekilde demiryolu bağlantısının da yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mevcut demiryolu ağının Ankara-Kırıkkale-Çerikli-Yozgat-Sivas-Amasya-Samsun hattında olup, yolun 197 kilometre uzamasına neden olduğunun gündeme getirildiği toplantıda, Ulaştırma Bakanlığınca hızlı tren projesinin mevcut demiryolu üzerinde projelendirildiğine dikkat çekildi.

Ankara, Yozgat, Sivas'tan Samsun'a geçiş verildiği ve Çorum'a uğramamak için yarım ay şeklinde güzergâh uzatılarak proje yapıldığının dile getirildiği toplantıda, Çorum demiryoluna kavuştuğu taktirde, Ankara-Samsun demiryolunun yaklaşık 197 kilometre kısalacağı, demiryolunun Çorum’dan geçmesi nedeniyle kentin ticaret ve sanayisine önemli avantaj sağlayacağı vurgulanırken, bu sayede başkentin Samsun Limanı'na direkt bağlantısı da yapılmış olacak ayrıca Turhal ve Amasya'dan Ankara’ya ulaşımın daha kolay sağlanacağına dikkat çekildi.

Çorum’a talep edilen demiryolu yatırımının yalnızca Çorum için değil, aynı zamanda bölgedeki iller için de büyük önem taşıdığının kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi ;
“Amasya-Çorum-Kırıkkale arasına yapılacak 170 kilometrelik bir demiryolu hattı, Türkiye'nin güneyi ile kuzeyini birbirine bağlaması açısından önemli bir yatırım olacaktır.

Türkiye'nin Akdeniz Bölgesindeki en önemli limanı İçel Limanı'dır. Karadeniz Bölgesi'nde ise her geçen gün kapasitesi artıran ve modernizasyonu çalışmalarını tamamlayan Samsun Limanıdır. İçel Limanı ile Samsun Limanı arasında kuzey güney ekseninde oluşturulacak rantabl bir demiryolu taşıma koridoru, iki bölgeyi birbirine bağlayacak ve aynı zamanda Boğazlar üzerindeki yük trafiğini de azaltacaktır.

ÇORUM; VİKİNG PROJESİ'NİN İÇERİSİNDE DOĞRUDAN YER ALMALI
Ülkemizin kuzeye açılan kapısı olan Samsun, Türkiye ile kuzeyindeki ülkelerle bağlantı kurulması noktasında pek çok projede ön plana çıkmaktadır. Viking Projesi bunların başında gelmektedir. Litvanya-Belarus-Ukrayna güzergahında işletilen Viking Treni'nin, Ukrayna-İliçevski / Derince hattında çalışan feribotlarla bağlantısı sağlanarak Derince/Samsun limanlarına gelen yüklerin Türk vagonlarına aktarılmak suretiyle Türkiye üzerinden Akdeniz, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya bağlantısının oluşturulması amaçlayan bir projedir olup, TRACECA koridoru üzerinden Avrupa'nın en kısa yoldan Asya'ya, Kafkaslara ve Ortadoğu ya bağlantısını gerçekleştirilecektir. Bu koridor özellikle, Samsun-İçel/Ceyhan demiryolu koridorunun önemli bir tamamlayıcısı olabilecektir. Bu koridor başka bir ifade ile intermodal taşımacılık sisteminin geliştirilmesi hususunda önem arz etmektedir.

ANADOLU; BALO PROJESİ İLE AVRUPA'YA ÇELİK HATLARLA BAĞLANMIŞTIR
Ülkemizin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşması için atılan en somut adımlardan bir tanesi, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi kapsamında 8 Eylül 2013 tarihinde Anadolu'dan Avrupa'ya ilk tren seferleri başlamıştır. Altyapısı uzun bir sürede hazırlanan proje sayesinde Anadolu'daki üreticiler, ürettiklerini Avrupa pazarına çok daha ekonomik şartlarda ulaştırmaktadırlar. Projenin tanıtım toplantısında verilen bilgilere göre Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 52'si deniz, yüzde 40'ı kara, yüzde 7'si hava ve yüzde 1'i de demiryolu vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu proje, ihracatta daha ekonomik bir vasıta olan demiryolunun kullanım oranını artırmayı hedeflemektedir. Demiryolunu; ihracat gücünü en az 3 katına katlayacağına inanan bir il olarak talep etmekteyiz. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında sorumluluk üstlenmek isteyen bölgemiz, ilimizin de dahil edileceği demiryolu ağı sayesinde Viking ve BALO Projeleri'ne doğrudan bağlanmış olacak, navlun giderlerinin azalmasıyla dış pazarda rekabet gücünü artıracaktır. Demiryolu güzergâhında bulunan Amasya ilinin Merzifon ilçesi de yük taşımacılığı anlamında demiryolundan ziyadesiyle istifade edecektir.

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu karayollarının kesişme noktası olması nedeniyle kargo şirketlerinin aktarma merkezi haline gelen Merzifon ilçesinde 8 adet un fabrikası, ayrıca Organize Sanayi Bölgesi'nde de ankastre mutfak ürünleri aspiratör, fırın ve ocak gibi kalemlerde üretim yapılmaktadır. İlçedeki üretim yapan firmalar, lojistik taşıma ihtiyaçlarının tamamını karayolu ile karşılamakta olup, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun demiryolu projesi ilçedeki üreticiler arasında heyecana neden olmuştur”
Toplantıda, ayrıca bölgedeki üretim, ticaret ve ihracat potansiyeli düşünüldüğünde yukarıda belirtilen nitelikte bir demiryolu projesinin elzem olduğu vurgulanarak, maliyetini kısa sürede amorti edeceği tahmin edilen demiryolu projesi için ortak çalışmaların devam etmesi kararlaştırıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile