Tsunami Ve Şimdiki Açe (Haber-İzlenim)

Dünya Japonya’daki deprem ve tsunamiyi konuşurken, aynı çapta bir tsunami yaşayan Endonezya’nın Banda Açe bölgesinde halkın tsunami nabzını tuttuk.

Dünya Japonya’daki deprem ve tsunamiyi konuşurken, aynı çapta bir tsunami yaşayan Endonezya’nın Banda Açe bölgesinde halkın tsunami nabzını tuttuk. Tarih 26 Aralık 2004’ü gösterdiğinde Endonezya ve çevre ülkeler için yüz binlerce kayıp verilecek bir trajedi yaşanmıştı. Ancak en çok kayıp Endonezya’nın Banda Açe bölgesinde verilmişti. Çünkü şiddetli deprem ve ardında oluşan dev tsunami dalgaları, sahil kesimlerini vurmuş ve ilk defa böylesine dev dalgaları gören Açeliler, hem korkmuş hem de derinden sarsılmıştı.

Tsunaminin bıraktığı izleri Açe’de görmek hala mümkün. Bunlardan birisi tsunaminin dev dalgalarının şehrin merkezine sürüklediği dev gemi ile tsunamide bölgede ayakta kalan tek yapıt olan Rahmetullah Camii.

Tonlarca ağırlıktaki elektrik üreten dev gemiyi görenler, tsunaminin nelere yol açtığını daha derinden görme imkânına sahip oluyor. Şu an atıl durumdaki bu gemi aynı zamanda şehri tam olarak görmek için bir kule vazifesi de görüyor. Bu geminin yanında bulunan bir parkın duvarlarında da tsunami dönemine ait resimler sergileniyor.

Rahmetullah Camii’nde de tsunami biraz daha farklı hissediliyor. Zira Türk Kızılayı tarafından tsunamide zarar gören kısımlarının onarıldığı bu caminin içine tsunaminin zarar verdiği kirişler olduğu gibi muhafaza ediliyor. Caminin duvarındaki resimlerinde de o döneme ait kareler yer alıyor.

Beyaz görünümü ve mimarisiyle dikkat çeken caminin çevresinde yeni evler yapılmış ancak eski canlılık artık yok.

Buradaki Türk okullarının tsunami döneminde yaptığı fedakarlığı unutmayan Açe halkı, olası tsunamiye karşı artık deniz kenarına çok fazla gitmiyor. Şehrin merkezinde ise motosikletliler göze çarpıyor. Geleneksel hazır yemek satanlar, alışveriş yapanlar ve hediyelik eşya satanlar objektiflere takılıyor.

Tarım ve turizmle geçinen şehirde kahve de önemli yer tutuyor. Akşam saatlerinde ise bölgeye mahsus ve kokusuyla dikkat çeken düryan meyvesi yeniyor.

Halk, tsunamiyi bir daha aklından çıkarmamak ve o günleri unutmamak için tsunami hatıralarını canlı tutmaya kararlı görünüyor. Tek istekleri ise bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile