TTSO 2012 Şubat Ayı Meclis Toplantısı

TTSO 2012 Şubat Ayı Meclis Toplantısı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) 2012 Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Trabzon Valisi Dr.Recep Kızılcık'ın katılımıyla yapıldı.

TTSO Toplantı Salonu'ndaki toplantıda konuşan Vali Kızılcık, kentte gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projeleri değerlendirdi. 24 Şubat Trabzon ilinin kurtuluşunu da kutlayan Vali Kızılcık, tarihten günümüze önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Trabzon'un vizyonunun daha da geliştirilmesi adına önemli çalışmalara imza atıklarını belirtti. 23 Şubat tarihinde Ankara'da açılacak olan 'Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nin Trabzon ilinin tanıtımına önemli katkı sağladığını ifade eden ValiKızılcık, 'Bilindiği gibi 23 Şubat tarihinde Trabzon'umuzun tanıtımı adına Ankara'da bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Trabzon'umuzun kültürünü, tarihini zenginlikleri kısacası her yönüyle tüm insanlığı ile paylaşma fırsatını yakalamış bulunmaktayız. Altıncısını düzenlediğimiz bu etkinliğin her geçen yıl kendine yakışır kalitede olması için çaba sarf ediyoruz. Bu etkinliğin ne kadar doğru olduğunu, bizden esinlenerek diğer vilayetlerin gerçekleştirmesinden dolayı görmekteyiz. Bu etkinliklere tümTrabzon'lu hemşehrilerimizin ve Trabzon'lu olmayanların da katılarak dostlukların artmasına katkı sağlamalarını diliyorum ' dedi

'DENİZ YOLU İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN İHRCAAT KONUSUNDA SIKINTILAR DEVAM EDİYOR '


Trabzon'nun tarihten gelen özellikleri ile bir ticaret şehri olduğunu kaydeden Vali Kızılcık, Rusya'ya deniz yoluyla gerçekleştirilen ihrcaat konusunda sıkıntıların sürdüğünü belirtti. Vali Kızılcık, 'Trabzon'umuzun misyonu ve vizyonuna uygun bir şekilde merkez olabilmek için gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz projelerin üzerinde durmak istiyorum. Bildiğiniz gibi özellikle Rusya kapısının açılmasından sonra şehrimizden Rusya'ya gerçekleştirilen ihracatın artması, sizlerin büyük gayretleri ilegerçekleştirildi. Antalya'da, Mersin'de üretilen sebze ve meyveyi karayolu ile Trabzon'a getirerek, buradan deniz yolu ile Sibirya'nın en ücra köşelerine ulaştırmak suretiyle ülkemizin ihracatına katkı sağlıyorsunuz. Özellikle Sochi limanının kapanmasından sonra ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Trabzon-Sochi hattının kapanması ile ihracat Samsun'a kaydı. Trabzon olarak çok ciddi bir kayıp ile karşı karşıyayız. Buna rağmen 81 vilayet arasında bir milyar dolar ihracatla 15. sırada yer almamız, sizlerinbüyük çabaları sayesinde olmuştur. Bu anlamda şükranlarımı sunmak istiyorum. Devlet olarak sizlerin işlerinin kolaylaştırılması bizim görevimizdir. Yaşanan bu gelişmeleri DKİB Başkanı ile başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Sayın Bakanımıza da ilettik. Ama maalesef karşı tarafın katı tutumundan dolayı Sochı'ye yakın olan Adler limanını bugüne kadar bizlere açmadılar. Deniz yolu ile gerçekleştirilen ihracat konusunda sıkıntılarımız devam etmektedir ' şeklinde konuştu.

Deniz yolunda yaşanan bu sıkıntıların çözümünün ilin bir lojistik merkezine dönüştürülmesi ile çözülebileceğini savunan Vali Kızılcık, 'Biz yerinde duramayan, alternatif üreten bir karaktere sahip olduğumuz için projeler geliştirmekteyiz. Bu bağlamda alternatifi de bulduk. Lojistik merkezi son dönemlerde gelişen ekonomilerin olmazsa olmazlarından haline geldi. Bilindiği gibi lojistik merkezi olması için karayolu ağına bağlı olmak ve deniz yolu ulaşımına müsait olmak gibi şartlar gerekiyor. Biz tümşartları yerine getiren bir il konumundayız. Türkiye'nin en büyük ulaştırma sektörü patronları ve girişimcileri ilimizde yetiştirmiştir. Kapanan Trabzon-Sochi hattına bir alternatif olarak belki Çin'e, Hindistan'a kadar mallarımızı taşıyabileceğimiz, ismini İpekyolu koyduğumuz hattın açılması için hep beraber faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Eski İpekyolu'nun tekrar canlandırılması ilimiz ve ülkemiz adına büyük önem taşıyor. Lojistik merkezi ile ilgili şehrin tüm aktörleri ile kamuoyunda fazlatartışmadan çok önemli çalışmalara imza attık. Bu anlamda TTSO'ya, KTÜ'ye, Trabzon Belediyesi'ne ve DKİB'e teşekkür etmek istiyorum. Şuanda ilimizde iki alternatif var. Bunların hangisi daha kısa vadede uygulanabilir ise, onu bir an önce faaliyete geçireceğiz ' dedi.

'MEDYA ÜZERİNDEN TARTIŞMALARI TASVİP ETMİYORUM '

Medya üzerinden tartışmaları tasvip etmediğine vurgu yapan vali Kızılcık, 'Sonuç alınacak tartışmaların yapılmasında fayda vardır. Birbirini üzecek şekilde 'o olmaz, bu olmaz' tarzından kesin tavırlar ortaya koymaktansa, alternatiflerinde belirtildiği açıklamalar yapılması gerektiğine inanıyorum. Seçeneklerimizden birisi Sürmene Tershanesi için yapılan dolgu alanıdır. Bunun önündeki engel kıyı kanunu olabilir. Son kararı verecek olan da Sayın Ulaştırma Bakanımızdır. Bu konuyu Sayın Bakanımıza arzedeceğiz. Dünyadaki kriz ortamı göz önünde bulundurularak, buraya 5-10 yıl daha yatırım yapılamayacak ise, buranın lojistik merkezi olarak yapılandırılması, hem ilimiz hemde bölgemiz için yararlı olacaktır. Bir diğer alternatif Deliklitaş'ta bulunan taş ocağıdır. Bildiğiniz gibi buranın coğrafi konumu zor olmakla birlikte 200 dönüm civarında bir arsa var. İkisinden birinin bir an önce lojistik merkezi olması için çalışmaların başlatılması gerekiyor. Zira zamanla yarıştığımız bir dönemi yaşıyoruz. Olaylarıakışına bırakmak işi savsaklamak anlamına gelir. Bu anlamda sizlerinde konuya müdahil olarak, Trabzon'umuzun eski tarihteki rolünü oynaması için hemen lojistik merkezin kurulması gerekiyor ' ifadelerini kullandı.

'DEMİRYOLU PROJESİ, TRABZON İÇİN OLMAZSA OLMAZLARINDANDIR '

Demiryolu projesinin Trabzon'un olmazsa olmazlarından olduğunu da ifade eden Vali Kızılcık, 'Olmazsa olmazlarımızın dan bir tanesi de demiryolu. Bu anlamda tüm aktörlerle yaptığımız toplantıda demiryolunun neden Trabzon'a gelmesi gerektiğine yönelik yaklaşık 25 madden oluşan bir rapor hazırladık. Bunu da Sayın Başbakanımız ve siyasilere de sunduk. Ben enimim ki Trabzon'umuzun gelecek 50 yılının önünü açacak olan iki projenin gerçekleştirilmesi hepimizin gayretleri ile kısa sürede olacaktz limanını bugünekadar bizlır. Trabzon'umuz özlenen ve çok daha hak ettiği iyi konuma gelecektir ' diye konuştu. Organize sanayi bölgelerinde yapılan çalışmalardan bahseden Vali Kızılcık, 'Organize sanayi bölgelerimizin altyapı eksiklerinin giderilmesi ve yeni alanların yapılması için TTSO ile beraber çalışmalar yürütüyoruz. Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nde tüm alanların tahsisi gerçekleştirilmiş durumdayız. Gerçekten göğsümüzü kabartacak, ilkler arasında yer alan bazı yatırımları da ilimize çekmiş olduk. Bu anlamda devletimiz ve hükümetimizin teşviklerinin itici bir unsur olduğunu belirtmek isterim. Girişimciyetiştirilmesi için çok önemli eğitim projeleri gerçekleştirdik. 2011 yılında yaklaşık bin 560 kursiyerimize eğitim verip, onların 275'ini istihdam ettik. Trabzon'umuzda sanayicilerimizin desteklenmesi ve onların ihtiyacı olan ara elemanın yetiştirilmesi için çalışmalar yaptık ' dedi.

'SAĞLIK ALANINDA YAPILAN YATIRIMLARLA TRABZON MERKEZ KONUMUNDA '

Sağlık alanında Trabzon'un bir merkez konumuna geldiğini belirten Vali Kızılcık, son yapılan yatırımlarla ilgili bilgilendirmede bulunarak, 'Son dönemde sağlıkta yapılan yatırımlar ile sağlık üssü haline geldik. Son dönemde açılan Kaşüstü hastanemiz var. 400 yataklı Kaşüstü hastanemizi Trabzon'umuza kazandırmış olduk. Kamuoyunda Numune Hastanesinin taşınacağı spekülasyonları oldu. Numune hastanesi kendi yerinde hizmet verecektir. Haçkalı Baba Devlet Hastanesi faaliyete geçmiş olup, VakfıkebirHastanemizin ek binası da faaliyete geçecektir. Araklı Devlet Hastanesi yıkılarak modern bir hastane yapıldı. Ağız ve Diş hastanesinin inşaatına başlandı. Farabi'nin acil kısmı yapılıyor. Trabzon'da fiziki eksikliğin tamamlandığı gözüküyor. Trabzon'umuzun bir merkez haline gelmesi sağlandı. Personel açığının kapatılması içinde önemli adımlar atıyoruz ' diye konuştu.

Her alanda önemli yatırımlar alan Trabzon'un spor alanında da önemli tesisler kazandığını ve bunların etkin şekilde kullanılması adına çalışmalar yaptıklarını kaydeden Vali Kızılcık, şöyle devam etti: 'Şuanda 81 il arasında sportif altyapısını önemli oranda tamamlamış tek il Trabzon'dur. 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları vesilesiyle ilimize kazandırılan tesisler, ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapılması adına önemli. Tesislerin Trabzon'a kazandırılmasında katkıları olanlara teşekkür ediyorum. Tartışılan bir konu tesisler çürümeye terk edilmesi konusuydu. Bu tesisler her şeyden önce bizim gençliğimizin sporcu olmaları ve spor yapmaları içindir. Bunun bu şekilde bilinmesi gerekir.İl Özel İdaresi aracılığıyla 750 öğrencimizin bu tesislerden faydalanmasını sağlıyoruz. Belki geleceğin sporcuları buradan çıkacak, belkide yavrularımız sporcu olamayacak ama sağlıklı birer birey olacak. Ülkemizin en iyi avantajı genç nüfusudur. Bu avantaj gençlerimizin sağlıklı ve iyi eğitilmesi ile sağlanabilir. Sayın Bakanımızın talepleri ile olimpiyatlara sporcu yetiştirilmesi kapsamında Doğu Karadeniz illerinden gelen gençlerimiz bu tesisleri kullanacak. Bu tesisler sayesinde iki önemliorganizasyonda ilimizde yapılacak. Gençliğin iyi yetiştirilmesi adına yaptırdığımız 5 gençlik merkezi var. Biz Bakanımızın destekleri ile bu gençlik merkezlerini oluşturduk. Gençlik ını bugüne kadar bizlmerkezleri konusunda ülkemizde önemli bir konuma geldik. '

'TRABZON'UN BİR KONGRE TURİZMİ HALİNE GELMESİ İÇİN POTANSİYEL VAR '

Turizm altyapısının oluşturulması adına yaptıkları çalışmaları aktaran Vali Kızılcık, 'Turizm konusunda hizmet sektörünün gelişmesi ve kalkınması önemli bir yer tutuyor. Her yıl düzenlenen EMIT fuarına katıldık ve ilimizi en iyi şekilde temsil ettik. İl Özel İdaresi'ne ait olan 1 Nolu Sosyal Tesisi otel yapımı için tahsis ettik. Mart ayı sonunda buranın temelini atacağız. Hazineye ait olan 2 Nolu Sosyal Tesisin tahsisini İl Özel İdaremiz kaldırdı. Buraya 5 yıldızlı otel yapımı için ihale sürecinibaşlattık. Böylece iki araziyi şehrimizin turizm altyapısını geliştirmek için tahsis ediyoruz. Trabzon bir kongre turizmi haline gelmesi için potansiyeli var. Trabzon'umuzu bir kongre merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. Bu yatırımlar için spekülasyonlar oluyor. Her yatırımın bir hazırlık safhası vardır. Büyük yatırımlar plansız projesiz olmuyor. Bu konuda biraz ihtiyatlı olmamız gerekiyor ' dedi.

Vali Kızılcık, konuşmalarına şu şekilde son verdi: 'Son olarak Kızılay Eski Başkanı Tekin Küçük Ali Bey'e teşekkür ediyorum. İlk geldiğimde İl Özel İdaresi'nin boş hangarları vardı. Kendisine burayı afet koordinasyon merkezi olarak kullanılması için vermeyi teklif ettim. Kendileri de teklifimi kabul ettiler ve burayı o amaçla tahsis ettik. Doğu Karadeniz Bölgesinin afet koordinasyon merkezi oraya kuruldu. Yönetim merkezini de AFAD ile ortaklaşa yapıyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin buradaydı. Oranın teknik donanımı ile ilgili kendilerindentalepte bulundum. Tüm çağrılar artık burada toplanacak. 112 aradığınızda o merkezden sizler yönlendirileceksiniz. ' Toplantıda TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Vali Kızılcık'a Trabzon'a katkılarından dolayı plaket verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile