TÜBITAK 100'Üncü Yil Özel Çagrisinda Anadolu Üniveristesi Akademisyenlerinden Basari

TÜBITAK 100'Üncü Yil Özel Çagrisinda Anadolu Üniveristesi Akademisyenlerinden Basari

TÜBITAK’in 100’üncü yil özel çagrisinda ‘1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi’ çerçevesinde açilan ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yili Özel Çagrisi’na sunulan 87 projeden biri de yürütücülügünü Eskisehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ibrahim Halil Diken’in yaptigi ‘Cumhuriyetimizin 2’inci Yüzyilinda 363 Özel Egitim Anaokulu Personel Kapasitesi’nin Güçlendirilmesi Projesi’ adli proje destek almaya hak kazandi.

Cumhuriyetin tarihi, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayi ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayi amaçlayan arastirma projelerini desteklemek üzere; Arastirma Destek Programlari Baskanligi (ARDEB) tarafindan yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda açilan ‘cumhuriyetin 100’üncü Yili Özel Çagrisi’na sunulan projelerin bilimsel degerlendirme süreci tamamlandi.

“Özel egitim anaokulunda çalisan egitimci personelin kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor”

Anadolu Üniversitesi Engelliler Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ibrahim Halil Diken projenin genel amacinin, cumhuriyetin 2’inci yüzyilinda ülke genelindeki 363 özel egitim anaokulunda çalisan egitimci personelin kapasitesinin güçlendirilmesi’ oldugunu, projenin alt amaçlarinin ise özel egitim anaokulunda yer alan özel egitim, okulöncesi ögretmenligi mezunu egitimcilere ve psikolojik danisman ve rehber ögretmenlerine yönelik ögrencilerin problem davranislari ile bas etme olumlu davranis kazandirma, dil becerilerini destekleme, psikolojik danisman ve rehber ögretmenlerine yönelik ögrencilerin ebeveynlerinin psikolojik iyi oluslarini destekleme yönünde ‘Özel Egitim Anaokulu Çevrimiçi Mesleki Gelisim Programi (ANAÇEM)’ hazirlamak ve etkililigini sinamak oldugunu ifade etti.

Bu projenin sonunda üç temel ürünün elde edilmesini beklendigini söyleyen Prof. Dr. Diken sunlari söyledi:

“Kilavuz kitapçiklar, bilgilendirici videolar ve örnek vaka sunumlari ve hazirlanan kitapçiklar ve videolari kapsayan modüler mesleki gelisim programina dönüstürülmüs çevrimiçi portal.”

“Proje çiktilari diger egitim kademelerindeki uygulamalara da uyarlanabilmekte ve model olabilecek bir proje olarak literatüre geçmektedir”

Anadolu Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Diken ayrica, “32 aylik bu proje özel egitim anaokullarinin yayginlastigi ülkemizde literatür ile ortaya konan temel bir soruna yaygin ve erisimi ücretsiz bir çözüm üreten ilk proje olmasi bakimindan oldukça önemlidir. Proje, basarili özel egitim uygulamalarinda en temel rolü oynayan ögretmenlerin temel ihtiyaçlarina dogrudan çözüm üreten ve mesleki gelisimlerine katki sunacak yazili, görsel ve teknoloji tabanli içeriklere sahip ilk proje olmasi bakimindan da degerlidir. Proje çiktilari diger egitim kademelerindeki uygulamalara da uyarlanabilmekte ve model olabilecek bir proje olarak literatüre geçmektedir. Son olarak projemiz eklektik bir yaklasimla yazili görsel ve teknoloji tabanli bilgi sunma ve bilgilerin vaka sunumlari ile desteklenmesine dayali proje çiktilarina sahip olmasi bakimindan da özgündür” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Diken Millî Egitim Bakanligi Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü’nün de projeye resmi destek verdigini ve proje çiktilarini kurumlarinda kullanacagini ifade etti.

Dr. Diken, proje ekibinin projeyi basari ile yürütebilecek disiplinler arasi bir ekip anlayisi ile olusturuldugunu ve proje ekibinde Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Özlem Diken, Prof. Dr. Ramazan Akdogan, Doç. Dr. Seçil Çelik, Dr. Ögretim Üyesi Derya Atik Kara, Bursa Uludag Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özlem Toper, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Gözde Tomris ve Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Çuhadar’in yer aldigini da belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile