AA muhabirinin TÜBİTAK'ın "Ulusal Hedefler Doğrultusunda 2012" adlı çalışmasından yaptığı derlemeye göre, TÜBİTAK, ilk milli seyir füzesi, beton delici bomba, jetlerde kullanılan hassas güdüm kiti, ısıl pil teknolojisi, lazer detektörler, kriptolu cep telefonu gibi önemli çalışmalara imza atıyor.
-Gökyüzüne TÜBİTAK damgası-
TÜBİTAK'ın füze teknolojilerindeki çalışmalarıyla, bu alanda önemli savunma sanayi ülkeleri arasına adını yazdıran Türkiye, söz konusu çalışmalarla hava savunmasında da önemli taktiksel üstünlüklere sahip oldu.
Bu alandaki en önemli çalışmalardan biri olan Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat füzesi, Hava Kuvvetlerinin uzun menzilli seyir füze ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi. SOM ayrıca ilk milli seyir füzesi olarak önemli bir konumda bulunuyor. SOM, yüksek hassasiyetli, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartlarından görev yapabilen, tek atışta tek vuruş özelliğine sahip, havadan karaya ve yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan bir silah sistemi.
Hava savunma sistemleri alanında bir diğer önemli çalışma da Nüfus Edici Bomba . Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan NEB, dünyadaki emsallerine göre çok daha üstün özelliklere sahip. Ardışık delici harp başlığı teknolojisi ile donatılan NEB, bu özelliğe sahip dünyadaki ilk ve tek bomba olma özelliğini de taşıyor. NEB ayrıca, düşük çarpma hız ve açılarında da yüksek delici özelliklere sahip olmasıyla düşmanlarına korku salıyor.
Bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti de , Türk Silahlı Kuvvetlerine önemli taktik üstünlüğü kazandıran bir başka yerli ürün. Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK'lar ile uçaklar, hedefi 25 kilometre uzaktan noktasal olarak vurabiliyor. HGK'lar TÜBİTAK mühendislerinin 5 yıllık çalışmaları sonucu ortaya çıktı.
-Füzelerin güç kaynağı da TÜBİTAK'tan-
Gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisi TÜBİTAK tarafından tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirildi. Isıl piller, uzun raf ömrü, bakım gerektirmeme, kısa sürelerde yüksek enerji sağlama, zorlu çevresel koşullara dayanıklılık ve diğer avantajlı özellikleri ile güdüm kitleri, füzeler, tapalar, akustik karıştırıcı/aldatıcılar gibi sistemlerde temel güç kaynağı olarak yaygın şekilde kullanılıyor.
Türkiye, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bu teknoloji ile dışa bağımlılıktan da kurtulmuş durumda bulunuyor. TÜBİTAK, şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip 10 çeşit ısıl pilin üretimini gerçekleştirdi, ürünler uluslararası askeri standartlara uygun olarak kalifiye edildi.
-Türkiye, uzay liginde-
Yerli gözlem uyduları Rasat ve Göktürk-2'yi uzaya taşıyan Türkiye, dünyadaki "uzay ligi"nde de yerini almış oldu.
TÜBİTAK'ın yerli imkanlarla geliştirdiği ve ürettiği ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 2011 yılının Ağustos ayından bu yana uzayda görüntü alıyor. RASAT tarafından dünyanın dört bir tarafında çekilen görüntüler, TÜBİTAK yer istasyonundan başarıyla indiriliyor.
-Kriptolu telefonlarla iletişime güvenlik geliyor-
Telefon dinlemelerinin ardından ülkelerin büyük önem verdiği teknolojilerden biri haline gelen kriptolu cep telefonlarında da TÜBİTAK imzası bulunuyor. Cep telefonlarının haberleşmeye getirdiği kolaylığı ve güvenli iletişimi bir arada sunan "MİLCEP"e TÜBİTAK mühendisleri yeni özellikler kazandırmaya devam ediyor. MİLCEP K-1'in ardından geliştirilen yeni model MİLCEP K-2, özellikleri, görünümü ve donanımıyla üstün özelliklere sahip.
Türkiye söz konusu teknoloji ile, kriptolu cep telefonu üretebilen 6 NATO ülkesinden biri haline gelmiş durumda bulunuyor.
-TÜBİTAK, "SIR" tutmaya başladı-
Gizliliğin öneminin giderek arttığı dünyada TÜBİTAK bu ihtiyaca yönelik de önemli bir buluşa imza attı. NATO envanterine de giren SIR, gizlilik düzeyindeki tüm verileri kriptolamada kullanılıyor.
Geliştirilmesine 2007 yılında başlanan SIR'a benzeyen, dünya genelinde taşınabilir boyutlarda, yüksek gizlilik dereceli bilgiyi güvenli saklayabilecek türde bir ürün henüz geliştirilemedi.
NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanan 11'inci, NATO envanterine giren 4'üncü Türkiye yapımı ürün olan SIR, kredi kartı boyutundaki tasarımıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
Yayıncı: Zülal Eser
Tübitak, 2012 Yılında Savunma Sanayi Projelerine Ağırlık Verdi
İbrahim Yılmaz - Gündelik yaşamdan uzay bilimlerine, eğitimden yazılıma kadar birçok alanda teknolojik çalışmalar yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu , son dönemde savunma sanayi alanında yaptığı başarılı çalışmalarla dikkatleri çekiyor.