TÜBİTAK ile Muğla Üniversitesi'nin hazırlamakta olduğu Köyceğiz Gölü Lagün Sisteminde Metal Kirliliği Kaynaklarının, Organizmalardaki Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi ve Metal Kirliliği Denetimi (MEKİD) Projesi kapsamında bir yönetim modelinin geliştirilmesi için hazırlanan projenin 2. değerlendirme toplantısı Dalyan Beldesi'nde tanıtıldı.
Tanıtım projesine; Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Köyceğiz Kaymakamı H.İbrahim Çomaktekin, Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Beyobası Belediye Başkanı Besim Özbek, Toparlar Beldesi Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Ortaca İlçe Tarım Müdürü Şaban Sarıkaya, DALKO Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Aktaş, Belediye Çevre Mühendisleri ile ilgili kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.
Yapılan projenin yürütücülüğünü Muğla Üniversitesi Biyoloji Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fevzi Yılmaz gerçekleştiriyor.
Proje ekibinde ise; araştırmacılar Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kula, Muğla Üniv. Kimya Bölümü, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Apaydın, K.T.Ü. Fizik Bölümü Araş. Gör. Dr. Bülent Yorulmaz, Muğla Üniv. Biyoloji Bölümü, Tuncer Okan Genç, Muğla Üniv.F.B.E. Biyoloji, Volkan Aylıkçı K. T. Ü. Fizik Bölümü, Erhan Cengiz K. T. Ü.Fizik Bölümü, Mustafa Çelikkollu Muğla Tarım İl Müdürlüğü yer alıyor.
Yapılan proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Fevzi Yılmaz; "Köyceğiz Gölü Lagün Sistemi önemli bir turizm merkezi ve çevresindeki tarım alanları ile verimli bir tarımsal bölgedir. Özellikle dalyan balıkçılığı ve narenciye üretimi en önemli tarımsal faaliyetler arasında yer alır. Yoğun tarımsal üretim çabaları hızlı bir kirlenmeye neden olmaktadır. Tarım alanlarında kullanılan mikro besin elementleri gübreler ve tarımsal ilaçlar bu kirliliğin başlıca etkenlerini oluşturur. Buna ilaveten özellikle yaz aylarında artan tekne trafiği ve yoğun nüfus, toprak ve su kaynaklarında ciddi kirlenmelere neden olma potansiyeline sahiptir. Kimyasal kirlenmenin bir sonucu olarak, ağır metallerin ve iz elementlerin kolaylıkla biyolojik döngüye karışması ve uzun vadede sucul ekosistemleri ve insan sağlığını tehdit eder hale gelmesi ise kaçınılmazdır. Son yıllarda dünya gündeminde önemli yer tutan ağır metal kirliliği üzerine bir çok araştırma yapılmış olmasına rağmen Köyceğiz Gölü Lagün Sistemi'nde metal kirlenmesi baz alınarak kapsamlı bir kirlilik araştırılmasının yapılmadığı görülmüştür" dedi.
ÇALIŞMANIN AMACI
Do. Dr. Fevzi Yılmaz çalışmanın amacını ise "Köyceğiz Gölü ve çevresinde olası metal kirliliğinden dolayı; doğal kaynakların kirlenme durumunun açığa çıkarılması, biyolojik döngüye karışma riskinin belirlenebilmesi. Geleceğe yönelik durum değerlendirmesi yapılabilmesi ve yerel halk ile ilgili kuruluşların bu konuda bilgilendirilebilmesi için bu çalışma yapılmaktadır" sözleri ile özetledi.
Tübitak-çaydag Projesi Tanıtıldı
TÜBİTAK ile Muğla Üniversitesi'nin hazırlamakta olduğu Köyceğiz Gölü Lagün Sisteminde Metal Kirliliği Kaynaklarının, Organizmalardaki Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi ve Metal Kirliliği Denetimi (MEKİD) Projesi kapsamında bir yönetim modelinin geliştirilmesi için hazırlanan projenin 2