TÜBİTAK Gözlemevi Üniversitelere Teleskop Hizmeti Veriyor

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde Antalya Bakırlıtepe'de kurulan ulusal gözlemevi Türkiye'deki üniversitelere teleskop hizmeti veriyor.

Malatya'da düzenlenen 18. Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi'nde başladı.

Kongreye Vali Vekili Ünal Koç, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin kurucularından Prof. Dr. Zeki Aslan öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Zeki Aslan, burada yaptığı açıklamada, doktorasını bitirdiğinde İngiltere Kraliyet Gözlemevi'nde araştırmacı kadrosunda bulunduğunu belirtti.

Burada gözlemevi müdürünün kendisine doktora danışmanlığı yaptığını anlatan Aslan, "Doktoramı bitirdiğim zaman İngiltere Kraliyet Gözlemevi'nde araştırmacı kadrosundaydım. Gözlemevinin müdürü aynı zamanda benim doktora danışmanımdı. Benim Türkiye’ye döneceğimi öğrenince bana ‘ne işin var Türkiye’de, teleskopunuz yok, gözlem eviniz yok otur oturduğun yerde’ dedi.

Ama ben Türkiye’ye döndüm ve Türkiye’de teleskopumuz yoktu ve ilk kullandığımız teleskop Ankara Üniversitesi'nde bir odada bekliyordu. 30 santimlik teleskoptu ve bu teleskopu mevcut bir tepeye kurduk. Ankara Üniversitesi Gözlemevi 1963 yılında kurulmuştu. Daha sonra tüm Türkiye’ye hizmet veren bir gözlemevi oluştu. Daha sonra TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, tüm Türkiye'ye teleskop hizmeti veren bir gözlemevi olarak kuruldu. Türkiye'ye geldiğimde teleskop yoktu ama şimdi bütün üniversitelere teleskop hizmeti veren bir gözlemevinin kurulmasına katkıda bulunmuş olmak benim için onur verici. Türkiye'de artık TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin yanı sıra bir çok gözlemevi var. Buralarda da çok sayıda teleskop bulunuyor.'' diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik ise bölgesinde saygınlığı olan Türkiye'nin bilim ve teknolojide beklenilen noktada olmadığını ifade etti.

Üniversitelerin bilim ve teknoloji eksenli olarak çalışması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Çelik, "Türkiye'de bilim ve teknolojinin önünü açacak kurumlar olarak görülen üniversiteler bir dönem ideolojik kurumlar haline getirilmeye çalışıldı. 'Belli dönemlerde bilim insanlarımızı değişik saiklerle üniversitenin dışında tuttuk. Birçok yetişmiş insanımız ülkeyi terk etti. Dünyada ideolojik olan ve değil ilk 500'e, ilk bine giren bir üniversite tanımıyorum." dedi.

Prof. Dr. Cemil Çelik, bilim ve teknolojinin öncelikli alanlar olduğunu dile getirerek, uzay alanındaki çalışmaların öneminden bahsetti. Çelik, "Üniversitelerin görevleri idealist bir biçimde bilim, teknoloji endeksli çalışmalar yapmaktır. Bilim kültürü ve ahlakı bunu gerektirir." ifadeleri kullandı. İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir de Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'nin ilkinin 1968 yılında yapıldığını, 1978 yılından bu yana da her iki yılda bir yapıldığını ifade etti.

Üniversite olarak kongreye ikinci kez ev sahipliğini yaptıklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Özdemir; TUBİTAK ve Optronik firmasının kongreye desteklediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ve Prof. Dr. Zeki Aslan’a bilime yaptığı katkılardan dolayı plaket verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile