TÜBITAK Ilk Defa Bir Göstergebilim Projesini Desteklemeye Deger Buldu
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Aydin Il Milli Egitim Müdürlügü’nün ortaklasa hazirlamis olduklari proje, TÜBITAK tarafindan 4005 Yenilikçi Egitim Uygulamalari Destekleme Projeleri ile Sosyal ve Beseri Bilimler ve Doga Bilimleri 2020 /21 çagri dönemi kapsaminda desteklenmeye deger bulundu.
Fen-Edebiyat Fakültesi Fransiz Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Songül Aslan Karakul’un yürütücüsü oldugu proje ‘Göstergebilim Isiginda Latmos’ta Doga, Kültür ve Yasam Üçgeni: Dogayla Bagini Yeniden Kur’ ismini tasiyor. Proje ekibinde, Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Kirmaci, ADÜ Buharkent MYO Dr. Ögretim Üyesi Mithat Evrim Demir, Aydin Il Milli Egitim Müdürlügünde Ögretmen Umut Isik ve Ögretim Görevlisi Gözde Aslan yer aliyor. Projenin sanat koordinatörlügünü ise resim ve instalasyon sanatçisi Ahmet Dilek yapacak.
Projenin ülkemizde TÜBITAK tarafindan desteklenen ilk göstergebilim projesi olma özelligini tasidigini belirten Doç. Dr. Songül Aslan Karakul, proje kapsaminda gösterge çözümleme yaklasimi olan göstergebilimin bir egitim yöntemi olarak tanitilacagini ve degisik disiplinlerle bir aradaliginin uygulamalarla gösterilecegini ifade etti.
Doç. Dr. Songül Aslan Karakul, ”Proje ile ilk ve orta ögretimde göstergebilim yöntemi kullanilarak dogaya farkli bakma becerileri kazandirilmasi amaçlaniyor. Böylece, dogayla her geçen gün kopmakta olan bagimiz yasam, bilim ve sanatin isbirligiyle yeniden kurulmus olacak. Proje, Türkiye genelinde kamu okullarindan seçilecek olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise ögretmenlerine yönelik olarak hazirlandi” dedi.
Projede 15 akademisyen ve uzman, 12 kisilik proje ekibi olmak üzere toplam 27 kisi görev alacagini belirten Doç. Dr. Songül Aslan Karakul, “Projede yer alacak egitmenler proje konularina uygun olacak sekilde, uzmanlik alanlari göz önünde bulundurularak, konularinda deneyimli egitmenlerden seçildi. Hem kuramsal hem de uygulamali olmak üzere proje süresince toplam 27 etkinlik planlandi. Kuramsal derslerin yani sira gösterge çözümleme, sanatsal üretim ve atölye çalismalariyla birlikte Latmos (Besparmak Daglari), Bafa Gölü Tabiat Parki ve Kaya Resimleri’nin bulundugu bölgelerin ziyaretleri planlandi. Buralarda yapilacak gözlem ve deneyim kazanma gezilerini de içeren arazi çalismalari, drama ve sanat etkinlikleri, web teknolojileri ile ögrenme uygulamalari ve çalismalariyla desteklenecek. Projenin temel hedefi görünenin aldatmacasina kapilmadan önce sadece yabanci oldugu ve çirkin göründügü için kolayca yok etme egiliminde oldugumuz doganin varliklarina tüm dil, kültür ve renk farkliliklariyla yakindan bakip onlarin derinde aslinda bize benzedikleri ya da bize benzemeyen yanlarinin bizim yasamimizi sürdürmemiz için gerekli oldugunu hatirlayip, kopan bagimizi yeniden olusturmayi göstergebilimi kullanarak ögrenmek ve ögretmek” diye konustu.
Proje, 2-6 ve 9-13 Agustos 2021 tarihleri arasinda ADÜ AISYEM-Kusadasi Ada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Toplanti Salonu ve LATMOS Bafa Gölü ve Kaya Resimleri Bölgesi’nde 2 ayri dönem olarak gerçeklestirilecek. Proje etkinligine basvuru ve detayli bilgi almak isteyen vatandaslar www.gostergebilim.com adresini ziyaret edebilecek.