TÜBİTAK, Kocaeli ve Kayseri’ye Bilim Merkezi Kuracak

TÜBİTAK, Kocaeli ve Kayseri’ye Bilim Merkezi Kuracak

TÜBİTAK, belediyelerle işbirliği yaparak 16 büyükşehir ve ardından 81 ilde bilim merkezi açacak.

İlk olarak Konya’da inşasına başlanan bilim merkezlerinin Kayseri ve Kocaeli’nde de kurulması için imzalar atıldı. Büyükşehirlere bilim merkezleri açılması için 11 Nisan’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün başkanlığında büyükşehir belediye başkanları ile düzenlenen toplantının ardından ilk adım Kocaeli ve Kayseri’den geldi. TÜBİTAK tarafından “Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” kapsamında Kocaeli ve Kayseri’de bilim merkezi kurulacak. Gerçekleştirilecek projenin protokolü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki arasında imzalandı.

TÜBİTAK Başkanlık binasında düzenlenen imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, bilim merkezlerinin çok önemli olduğunu açıklayarak, öğrencilerin bu merkezlerde bilimi yaşayarak ve tecrübe ederek öğreneceklerini söyledi.

Bilim merkezlerinin herkese hitap edeceğini vurgulayan Altunbaşak, toplumun her kesiminin dikkatini bilime çekeceklerini kaydetti.

Bilim merkezini sanayi şehri Kocaeli’ne biran önce kazandırmak istediklerini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

“Bilenle bilmeyen bir olmaz” diyen Karaosmanoğlu, “Genç nesillerimizin bilimi yaşayarak öğrenmesi ve bilime dokunabilmeleri için bu merkezler ülkemiz için çok önemli. Buralar müze gibi olmayacak, çocuklarımız burada bilime yaklaşacak. Geleceğin araştırmacıları burada yetişecek. Yeni buluşları burada görecekler” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, teknoloji çağında yaşadığımızı söyleyerek, yeni gelişmelerin takip edilmesi ve bizzat içinde olunması için bilimin öneminin büyük olduğuna dikkat çekti. 50 yıl önceki ile şimdiki yaşam standartları arasında çok büyük farklar olduğuna değinen Özhaseki, şunları söyledi: “Teknoloji son 20 yılda büyük bir hızla gelişti. Artık her şey küçük bir telefona sığdırılmış durumda. Bu hızlı değişime ayak uydurabilmemiz için çocuklarımızı çok iyi ve donanımlı bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için bilim merkezleri şehirlerimiz için önemli bir dönüm noktası olacak. Kayseri’de de kısa zamanda yapılması için belediye olarak gerekli çalışmaları yapacağız. TÜBİTAK’ın da desteğiyle bilim merkezimizi şehrimize kazandıracağız” Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda 2016’ya kadar tüm büyükşehirlerde, 2023’e kadar ise 81 ilde bilim merkezi kurulacak. Bilim merkezi projeleri için 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayrılması planlanıyor. TÜBİTAK bu kaynak ile bilim merkezlerinin sergileri ve eğitim programlarının tedariki, organizasyonel eğitimi gibi konularda destek verecek

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile