TÜDAM' Dan 'Ruh Sagligimiz Için Müzik Terapisi Atölyesi'

TÜDAM' Dan 'Ruh Sagligimiz Için Müzik Terapisi Atölyesi'

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde (TÜDAM) “Ruh Sagligimiz Için Müzik Terapisi Konferansi ve Atölye Çalismasi” gerçeklestirildi.

Anadolu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dil ve Konusma Terapisi Bölümü Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Saglik Bilimleri Enstitüsü Müzik Terapisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Sükrü Torun’un konusmaci ve atölye yürütücüsü oldugu etkinlige çok sayida ögrenci katilim gösterdi.

Müzik terapisinin olumsuz duygulardan kurtulmaya yardimci olduguna deginen Prof. Dr. Sükrü Torun, sunlari söyledi;

“Üniversitemiz, Saglik Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ülkemizin ilk anabilim dalini ve ilk yüksek lisans programini kurarak müzik terapisi alaninin bilimsel bir zeminde gelismesine öncülük etmektedir. Müzik terapisi bilimsel bir disiplin olup kesinlikle bir eglence aktivitesi degildir. Saglik amaçli olan müzik terapisi seanslarinda hüznümüzü paylasip yasayabiliriz. Bununla beraber acilarimizin üstesinden gelebilmek, kayiplarimizin bizde biraktigi yaralari onarmak için de müzik terapisinden faydalanabiliriz. Konferansin ardindan gerçeklestirecegimiz müzik terapisi deneyimleme atölyesinde eglenmenizi degil ama iyi hissetmenizi garanti edebilirim.”

“Olumsuz duygular yüzünden yillarimizi kaybediyoruz”

Müzigin insan üzerindeki olumlu etkilerine de deginen Prof. Dr. Torun, olumsuz duygulari ortadan kaldirmak için müzikten yararlanabilmekle birlikte sadece müzik dinlemenin bir terapi olmadiginin altini çizdi. Prof. Dr. Torun konusmasina su sözlerle devam etti:

“Ruhsal nedenlerden dolayi çok önemli zaman kayiplari yasaniyor. Günlük yasantilarimizda okul, aile, arkadas ve çevre ile etkilesimlerden dolayi içine girdigimiz olumsuz ruhsal durumlar yüzünden kaybettigimiz dakikalari, saatleri, günleri, haftalari hesapladigimiz zaman yasam sürecinde yillarimizi kaybettigimiz ortaya çikiyor. Geçmise de dönemiyoruz. Keske dedigimiz anlar kaybettigimiz zamanlar aslinda. Ileride keske dememek için baskalarinin sinirlarina saygi duyarak içimizden gelenleri yasamayi hedeflememiz lazim. Olumsuz duygulari azaltmak, ortadan kaldirabilmek için sevdigimiz müzikleri dinlemek, çalmak, söylemek yararlidir. Ancak, müzigin etkileri anliktir. Daha kalici iyilik hallerine kavusabilmek için yetkili bir müzik terapistinin gerçeklestirecegi müzik terapisi uygulamalarindan faydalanilabilir.”

Prof. Dr. Sükrü Torun konferansin ardindan müzik terapisi yüksek lisans ögrencileri ve çok sayida katilimci ile birlikte TÜDAM Musiki Tarihi Salonunda çesitli müzik terapisi yöntemlerini kullanarak bir atölye çalismasi da gerçeklestirdi. Atölyede duygulari disa vurabilmek, baskalarinin duygularini anlamak, ortak duygular etrafinda bulusmak gibi süreçler deneyimlendi
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile