TÜDEF: Borç yapılandırılmasına kredi kartı borçları da dahil edilmeli

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, hükümetin hayata geçirmeyi planladığı vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, hükümetin hayata geçirmeyi planladığı vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına kredi kartı borçlarının da dahil edilmesini istedi.

Sıtkı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması için bir hazırlık içinde olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarıyla ilgili başlatılan bu çalışmanın kapsamının genişletildiğini; su, elektrik, motorlu taşıtlar vergisi ile emlak vergilerinin de kapsam içine alındığını hatırlatan Yılmaz, sigara cezalarının bile konuşulduğunu kaydetti.

Buna kredi kartı borçlarının da dahil edilmesinin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Takipteki tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının unutulmaması gerekir. Borç yapılandırılmasına, kredi kartı borçları da mutlaka dahil edilmelidir. İcraya düşmemek adına bugüne kadar asgari ödeme ile borcunu öteleyen yaklaşık beş milyona yakın kredi kartı borçlusunun da taslağa dahil edilmesini istiyoruz. Bu, aynı zamanda tüm tüketicilerin de acil beklentisidir."

"TÜKETİCİNİN BORCU 150 MİLYAR LİRA"

Yılmaz, tüketicinin bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun hızla arttığını belirterek, şunları dile getirdi: "BDDK'nın Mayıs 2010 verilerine göre tüketicinin bankalara olan toplam borcu 150 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun 39 milyar 720 milyon lirası kredi kartı borcudur. Bu tutarın 18 milyar lirası taksite bağlanmış kredilerden oluşmaktadır. Bu duruma göre tüketici yaşamını ancak taksitle sürdürebilmektedir. Kredi kartı, doğuracağı kamusal yarar da göz önüne alınarak borç yapılandırılması kapsamına girmelidir. Artık kredi kartı harcamalarının kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere, ekonomiye ve istihdama katkısı herkes tarafından bilinmektedir. Daha önce, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında kredi kartı borçları ile ilgili yapılan düzenlemeler, uygulamadaki aksaklılıklar nedeniyle bekleneni verememiş akti ve gecikme faizinin yüksekliği nedeniyle borç çığ gibi büyümeye devam etmiştir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile