Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, ülke genelinde su an kurban olarak kesilebilecek 4 milyon civarinda küçükbas hayvan bulundugunu belirterek, "Bu yil da kurbanlik hayvan temini konusunda herhangi bir sikinti yasanmayacagini düsünüyoruz." ifadesini kullandi.
Çelik, yazili açiklamasinda, yaklasan Kurban Bayrami öncesi kurbanlik hayvan durumuna iliskin bilgi verdi.
Geçen yil oldugu gibi bu yil da piyasada bayramda kesilecegi tahmin edilen sayinin üzerinde kurbanlik vasifta küçükbas hayvan oldugunu bildiren Çelik, geçen yil toplam 2,8 milyon civarinda küçükbas hayvanin kesildigini hatirlatti. Çelik, "Ülkemiz genelinde su an kurban olarak kesilebilecek 4 milyon civarinda küçükbas hayvanimiz mevcuttur. Bu yil da kurbanlik hayvan temini konusunda herhangi bir sikinti yasanmayacagini düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin pek çok yerinde kurbanlik küçükbas hayvan fiyatlarinin geçen yila kiyasla bir miktar artis gösterecegini tahmin ettiklerini belirten Çelik, sunlari ifade etti:
"Karma yem ve kaba yem fiyatlarinda geçen yila göre yüzde 100’e yaklasan oranlarda artislar yasanmis, buna diger masraflarin eklenmesiyle birim maliyetler daha da artmistir. Yine de her ne surette olursa olsun küçükbas hayvan kesiminin vatandaslarimizin kesesini fazlaca zorlamayacagini söyleyebiliriz. Birliklerimizden de aldigimiz veriler degerlendirildiginde, kurbanlik küçükbas hayvanlarda kilogram fiyati 22-40 lira, canli hayvan bas fiyati ise 1500-3 bin 500 lira arasinda degismektedir. Bu fiyatlarin belirlenmesinde birim maliyet analizleri, yavru elde edimleri, zayiatlari, bakici masraflari, yem giderleri, ilaç ile veteriner giderleri, harcanan emek ve yetistirici kari etkili olmaktadir."
Çelik, kurbanlik fiyatlarinda Birligin görüsünün de alinmasini talep etti.
- Vekaletle kurban kesiminde ülke hassasiyeti
Yurt disi vekalet yoluyla kurban hisse kesim bedelinin yurt içinden düsük olmasinin vatandaslari yurt disi vekaleten kurban kesimine yönlendirdigine dikkati çeken Çelik, ülke yetistiricisi olarak kurban kesiminin yurt içinde yapilmasi ve etlerinin Müslüman ülkelere gönderilmesinin ülke ekonomisine ve hayvancilik sektörüne daha yararli olacagini bildirdi.
Çelik, dernek ve vakif gibi hayir kuruluslarinin kurbanlarini yurt içinden temin etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini, devletin de Türkiye Diyanet Vakfi, Kizilay gibi kendi kuruluslariyla bu konuda öncülük etmesini beklediklerini ifade etti.
Geçen yil oldugu gibi bu yilda yetistiricilerin elde kalan hayvanlarinin Et ve Süt Kurumunca degerinden satin alinmasini isteyen Çelik, bu konuda Tarim ve Orman Bakanligindan destek beklediklerini bildirdi.
Çelik, yetistiricilerin büyüksehirlerde belediyelerin belirledigi kurban satis yerlerine yüksek meblaglarda kira bedeli ödedigini belirterek sunlari kaydetti:
"Zaten yüksek girdi maliyetleriyle zor durumda olan yetistiricilerimize getirilen bu ek külfet, yetistiricilerimizi daha da zor durumda birakacaktir. Belediyelerimizden ricamiz, bu yerleri uygun fiyattan yetistiricilerimize kullandirmalari, yetistiricilerimizin ihtiyacini karsilayacak hizmetleri vermeleridir. Bütün vatandaslarimizin sagliklarina ve salgin kurallarina riayet ederek kurbanlarini kesmelerini öneriyorum. Saglik, sihhat, huzur ve maneviyat içinde bir bayram idrak etmelerini temenni ediyorum. Kurbanimiz koç, koyun, keçi olsun, bayramimiz mübarek olsun."
TÜDKIYEB Baskani Çelik Açiklamasi 'Kurbanlik Hayvan Temini Konusunda Herhangi Bir Sikinti Yasanmayacagini Düsünüyoruz'
'Kurbanlik küçükbas hayvanlarda kilogram fiyati 2240 lira, canli hayvan bas fiyati ise 15003 bin 500 lira arasinda degismektedir'.