TÜDKIYEB Genel Baskan Nihat Çelik Açiklamasi 'Çiftçimiz Mutlu Olursa Türkiye Mutlu Olur'

TÜDKIYEB Genel Baskan Nihat Çelik Açiklamasi 'Çiftçimiz Mutlu Olursa Türkiye Mutlu Olur'

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Çiftçinin mutlu olmasi demek üretimin sürdürülebilir olmasi demektir. Çiftçimiz mutlu olursa Türkiye mutlu olur” dedi.

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle çesitli açiklamalarda bulundu. Çelik, yaptigi açiklamada seçimler ile Dünya Çiftçiler Gününün ayni güne tesadüf ettigini belirterek “ 14 Mayis’ta Türkiye, 13’üncü Cumhurbaskani ile birlikte 28’inci Dönem Milletvekilligi Genel seçimleri için sandiga gidecektir. Simdiden ülkemiz için hayirli ugurlu olmasini diliyorum. 14 Mayis ayni zamanda hem ‘Anneler Günü’ hem de her yil kutladigimiz ‘Dünya Çiftçiler Günü‘dür. Dolayisiyla bu özel günlerimizi kutluyor ve seçim sonuçlariyla birlikte 14 Mayista kazananin çiftçilerimiz olmasini temenni ediyorum. 15 Mayis sabahindan itibaren tarimda yeni bir sayfa açilarak yurdumuzun dört bir yaninda, her karis topraginda ‘Üreten Türkiye” yolunda kararlilikla yürümeliyiz’” ifadelerini kullandi.

“Çiftçimiz mutlu olursa Türkiye mutlu olur”

Çiftçilerin mutlu olacagi yeni bir dönemi görmek istediklerini belirten Çelik “Çiftçimiz mutlu olursa Türkiye Mutlu olur. Çiftçilerimiz milyonlarca insanimizin gida güvencesini saglayan en degerli en temel varliklarimizdir. Dolayisiyla saglam temeller üzerinde yükselecek olan tarim sektörünün basrol oyunculari olan çiftçilerimiz, yetistiricilerimiz desteklerden en fazla payi almasi saglanmalidir. Çiftçi üretir, yetistirici yetistirir ve hak ettigi kazanci saglarsa mutlu olur. Çiftçinin mutlu olmasi demek üretimin sürdürülebilir olmasi demektir. Üretimin artan miktarlarda devam etmesi tüketiciye uygun fiyatlarla gida demektir. Sonuç itibariyla altini çizerek bir kez daha ifade etmem gerekirse; Çiftçimiz mutlu olursa Türkiye mutlu olur” dedi.

“Tarim Kanununda öngörüldügü sekilde gayrisafi milli hâsilanin en az yüzde 1’ine tekabül etmesi saglanmalidir”

Çelik, çiftçilerin mutlu olmasini saglayacak desteklerin verilmesinde Tarim Kanununun 21’inci Maddesinin göz ardi edilmemesi gerektigine isaret ederek “Çiftçilerimizin mutlu olabilmesi için milli gelirden aldiklari payin artirilmasi lazim. Bu da daha fazla desteklemeyle olur. Tarim Kanununun 21. Maddesinde ‘Tarimsal destekleme programlarinin finansmani, bütçe kaynaklarindan ve dis kaynaklardan saglanir. Bütçeden ayrilacak kaynak, gayrisafi millî hasilanin yüzde birinden az olamaz’ der. 2022 yilinda Gayrisafi Milli Hasilamiz 15 trilyon lira civarinda gerçeklesmistir. Bunun yüzde biri olan 150 milyar liranin tarimsal desteklemelerde kullanilmasi gerekirken 40 milyar lirasi kullanilmistir. Dolayisiyla çiftçilerimize verilen dogrudan desteklerin Tarim Kanununda öngörüldügü sekilde gayrisafi milli hâsilanin en az yüzde 1’ine tekabül etmesi saglanmalidir” degerlendirmesinde bulundu.

“Çiftçiler desteklenirken özellikle gençlerin tarim ve hayvanciliga yönelmesini saglayacak programlara öncelik verilmelidir”

Genç çiftçi ve yetistiricilerin üretimde etkin pay almalari ve küçük aile isletmelerinin rol model olmasi gerektigine vurgu yapan Çelik “Çiftçiler desteklenirken özellikle gençlerin tarim ve hayvanciliga yönelmesini saglayacak programlara öncelik verilmelidir. Çünkü halen çiftçilikle ugrasan çiftçilerimizin yas ortalamalari 55-60 yas araligindadir. Dolayisiyla tarimi gelecege tasiyacak olan gençlerimizdir ve bu konuda gençlere maddi manevi her türlü destek saglanmalidir. Küçük aile isletmeleri ülke tarimi için rol model bir yapiya kavusturularak oldugundan çok daha fazla desteklenmelidir. Tarimin daha iyi yerlere gelmesinin yolu, anahtari budur.” degerlendirmesinde bulundu.

Genel Baskan Çelik, açiklamasinda Seyh Edebali’nin bir ögüdüne dikkat çekerek “Seyh Edebali’nin oglu Osman Gaziye ‘Ey ogul insani yasat ki Devlet Yasasin’ diye verdigi ögüt bugün için de geçerli ve oldukça anlamli bir ögüttür. Biz de bu ögütten esinlenerek ‘Ey Devletim! Çiftçimi yasat ki Türkiye’m yasasin‘ diyoruz. Dolayisiyla ülkemizin yasamasi için tarimin, tarimin yasamasi için ise çiftçinin, yetistiricinin yasamasi ve üretmeye, yetistirmeye devam etmesi olmazsa olmazimiz yani kirmizi çizgimizdir. Bu duygularla 14 Mayis seçimlerinin ülkemiz için hayirli olmasi ile birlikte tüm çiftçilerimize ve yetistiricilerimize üretimlerinde kolaylik ve bereketli kazançlar diliyor, önümüzdeki yillarda Dünya Çiftçiler Gününü el ele tüm yurtta bayram havasinda kutlamayi temenni ediyorum. Anneler günü münasebetiyle de tüm annelerimizin anneler gününü kutluyor, ahirete intikal etmis annelerimize Allah’tan rahmet diliyorum” açiklamasinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile