Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, dünyada her 100 kişiden 11'inin, yani yaklaşık 800 milyon kişinin yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Çelik, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her yıl 16 Ekim'de gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuların gündeme taşındığını, küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekildiğini belirtti.
Dünya Gıda Günü’nde, açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının ortaya çıkarılması, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesinin amaçlandığına dikkati çeken Çelik, besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorununun ortaya çıktığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonuna göre, dünyada yaşayan her 100 kişiden 11'i, yani yaklaşık 800 milyon insanın yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu bildiren Çelik, şunları kaydetti:
'Her yıl yaklaşık 6 milyon çocuk, yani günde 16 bin 500 çocuk yetersiz beslenme veya açlık sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu veriler, gıdanın ve beslenmenin ne derece hayati bir öneme sahip olduğunu çok açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. Aslında gıda üretimi konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmamakla birlikte üretilen ürünlerin önemli bir kısmı gıda önlemlerinin alınmamasına bağlı olarak yok olmakta, besin maddelerinin özellikle de tahıl ürünlerinin büyük kısmı çöpe atılmaktadır. Bu vesile ile tüm dünya insanlarının ve özellikle de ülkemiz insanlarının küçükbaş hayvan et ve süt ürünlerini sağlık ve dengeli beslenme adına tüketmeleri dileklerimle Dünya Gıda Günü'nü ben de merkez birliğimiz ve 80 il birliğimiz adına kutluyorum. Dünyada açlığın son bulmasını temenni ediyorum.'
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik Açıklaması
'Dünyada her 100 kişiden 11'i, yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır' 'Gıda üretimi konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmamakla birlikte üretilen ürünlerin önemli bir kısmı gıda önlemlerinin alınmamasına nedeniyle yok olmakta, besin maddelerinin özellikle de tahıl ürünlerinin büyük kısmı çöpe atılmaktadır'.