TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Kurakliga Dayanikli Yem Bitkisi Ekimi Tesvik Edilmeli'

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Kurakliga Dayanikli Yem Bitkisi Ekimi Tesvik Edilmeli'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, kuraklik nedeniyle yasanan yem sikintisinin önüne geçilmesi için kurakliga dayanikli yem bitkilerinin ekiminin tesvik edilmesi gerektigini söyledi. Çelik, “Su ihtiyaci olmayan ya da suya daha az ihtiyaç duyan korunga gibi yem bitkilerinin ekimine önem vermeliyiz” dedi. Çelik, illerde kurulan Mera Komisyonlari’nda yetistiricilerden de bir temsilcinin dogal üye olarak yer almasini istedi.

TÜDKIYEB Ege Bölgesi Il Birlik Baskanlari Istisare ve Dayanisma Toplantisi Manisa’nin Salihli ilçesinde gerçeklestirildi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Baskanliginda düzenlenen toplantida, küçükbas hayvancilik sektörünün sorunlari ve çözüm önerileri görüsüldü. Toplantida konusan Genel Baskan Nihat Çelik, kuraklik nedeniyle yetistiricilerin yem sorunu yasadigina dikkat çekerek, “Bu durum hayvanciligimizin kaba yem ihtiyacinin karsilanmasina yönelik çalismalarda kurakliga dayanikli yem bitkisi türlerinin kullanilmasini gündeme getirmistir” dedi.

Yetistiricilerin yem sorunu yasamamasi için kurakliga dayanikli ürünlerin ekiminin yapilmasini ve tesvik edilmesini isteyen Genel Baskan Nihat Çelik, “Kurakliga dayanikli, su ihtiyaci olmayan ya da daha az olan yem bitkilerinin ekimine önem vermeliyiz. Az su tüketen, kurakliga dayanikli korunga, bugday, arpa, tritikale, yulaf gibi yem bitkilerinin üretimi yapilmali. Kurakliga dayanikli olan korunga, Macar figi, adi fig, sorgum otu, yonca, kirmizi üçgül, Saritas yoncasi gibi türlerin ilgili arastirma kuruluslarinca verim, kalite, adaptasyon gibi kriterler yönünden çalismalari yapilmali, yetistiricilere tavsiye edilmelidir” diye konustu.

Çelik, ekime uygun olan hazine arazilerinin de yem ihtiyacinin karsilanmasi için ekime açilmasini istedi. Genel Baskan Çelik, yem fiyatlarinin artirilmasi üzerine Tarim ve Orman Bakani Sayin Bekir Pakdemirli’nin talimatlari ile TMO’nun piyasaya müdahalesiyle yem fiyatlarinda yüzde 20-30 gibi bir düsüs yasandigini belirterek, “Bu da yetistiricileri sevindirmistir. Bu konuda Sayin Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli basta olmak üzere TMO Genel Müdürü Sayin Ahmet Güldal’a tesekkürlerimizi sunar ve bu uygun fiyatli yem satisinin devam etmesini talep ederiz” dedi.



"Suyu tasarruflu kullanalim"

Kuraklik tehdidi karsisinda özellikle su kaynaklarinin bilinçli kullanilmasinin önemli oldugunu vurgulayan Genel Baskan Çelik, acilen tüm tarim arazilerinde modern sulama yöntemlerine geçilmesi gerektigini söyledi.

Tarimsal sulamada su tasarrufu için yapilmasi gerekenleri de anlatan Çelik, “Israf edenin sonu iflastir. Suyu bilinçli kullanmadikça her seyi tehdit eder. Tarlalarin büyük kisminda halen gelisigüzel sulama yapiliyor. Otomatik damlama sulama sistemiyle tasarrufa önem vermeliyiz. Basinçli sulama sistemleri yetistiricilerimize tamamen hibe seklinde verilmeli, gölet ve baraj gibi sulama yatirimlari tamamlanmali, su iletim kanallari rehabilite edilmeli, hizla kapali sisteme geçilmeli” ifadelerini kullandi.

"Il mera komisyonlarinda dogal üye olmaliyiz"

Küçükbas hayvancilik için meralarin önemine dikkat çeken Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, illerde kurulan Mera Komisyonlari’nda yetistiricilerden de bir temsilcinin dogal üye olarak yer almasini istedi.

Il Mera Komisyonlarinda, Damizlik Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birliklerinden temsilci alinmadigini, Komisyona bagli olarak olusturulan teknik ekiplerde de temsilci bulunmadigini dile getiren Çelik, “Koyun ve keçi yetistiricilerinin temsilcisi olan Birliklerimiz, özellikle kendi bölgelerindeki meralarin mevcut durumu, otlatma kapasitesi gibi konulara vakiftir. Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birliklerinden temsilcinin bulunmasi, meralarimizla ilgili Kanunun ve ikincil mevzuatin basarili bir sekilde uygulanmasinin yani sira mevsimlik olarak kullanilan yaylak ve kislaklarin otlatma kapasitesi ve otlatma periyotlarinin planlanmasi gibi konularda da önemli rol oynayacak, katki saglayacaklardir. Bu nedenle illerde faaliyet gösteren birlik temsilcilerimiz Mera Komisyonlarinda ‘Dogal Üye’ olarak yer almalidirlar. Zira olusturulacak Teknik Ekiplerde yer alacak olan Birlik Temsilcilerimiz de tespit, ölçme, harita yapma gibi çalismalar için ayni sekilde katki saglayacaklardir. Böylece küçükbas hayvanlarimizin meralardan faydalanma kabiliyetini artiracak, hayvan sayimizi da yükseltecektir. Bu durum Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in, her nüfus basina bir küçükbas olmak üzere hedef koymasi ve bu hedefe ulasmak için de Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Bekir Pakdemirli’nin küçükbas hayvanciliga daha önce olmayan destekler getirmesi, küçükbas varligimizin en az 90 milyona çikarilmasi hedefine ulasmamizi da saglayacaktir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile