TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Koyun Ve Keçi Ormanin Dostudur, Düsmani Degildir'

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Koyun Ve Keçi Ormanin Dostudur, Düsmani Degildir'

Sakarya Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Olagan Genel Kurulu’na katilan Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Küçükbas hayvancilik, özellikle koyun, keçi ormanin dostudur, düsmani degildir. Ve sürü yöneticisi ormanin bekçisidir, koyun ve keçi ormanin temizleyicisidir. Yabani otlarin hepsini yer ve ormani temizler. Her türlü yangindan, felaketten korur” dedi.

Sakarya Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Olagan Genel Kurulu, TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik’in katilimiyla gerçeklesti. Yapilan genel kurulda güven tazeleyen Yasin Toçoglu, yeniden Sakarya Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskanligina seçildi. TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, yeni olusan yönetim ve denetim kurulu üyelerine basarilar dileyerek Toçoglu’nu tebrik etti. Seçim sonrasinda konusma yapan Çelik, küçükbas hayvancilik sektörünün sorunlari, çözüm önerileri ve hayvanciligin gelistirilmesine yönelik çalismalar konusunda bilgiler verdi. Son günlerde ülkeyi derinden sarsan orman yanginlarina deginen Çelik, keçilerin ormanin düsmani olmadigina aksine ormanlarin dostu oldugunu aktardi. Sakarya’nin küçükbas hayvancilik açisindan nüfusa oranla düsük oranda oldugunu belirten Çelik bu oranin en kisa zamanda 3 katina çikmasi gerektigini belirtti.



"Koyun keçi yetistiriciligi yapan insanlar ayni zamanda ormanlarinda bekçisidir"

Sakarya’nin küçükbas hayvan oranin az olduguna deginen Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Küçükbas hayvan popülasyonunda Sakarya’da üzülerek ifade ediyorum oldukça geri planda bir iliz. Çünkü bizim Cumhurbaskanimiz zaman zaman söyler nüfus basina bir küçükbas hayvan olacak sekilde bir üretim planinin yapilmasi noktasindaki talimatlarini ülkemizin selameti için, disa bagimliligi azaltmak için bu hedefe ulasmayi planliyoruz. Fakat Sakarya ilimizin nüfusu 1 milyon ve küçükbas hayvan sayisinin 80-90 bin olmasi gerçekten düsük bir rakamdir. Benim sizden ricam burada olan 80-90 bin olan küçükbas hayvan sayimizi birlik baskanimizin da bir hedef koyarak o hedefe ulasmasi lazim ben tekrardan buraya geldigim zaman bu sayiyi 3’e katlamasini biz bekliyoruz. Simdi bazi yerler zannediyorlar sizler sadece koyun keçi yetistiriyorsunuz. Koyun keçi yetistiriciligi yapan insanlar ayni zamanda ormanlarinda bekçisidir. Köyünün de bekçisidir, dolayisiyla sadece koyun keçi yetistirmiyor. Bitkisel üretimde yapiyor. Yani sadece koyun keçi yetistiriyor baska bir is yapmiyor düsüncesini çikaranlar vardir bunlar yaniliyorlar. Onlarin sofrasina gelen ürünlerin, nereden ve nasil geldigini biz bilmelerini istiyoruz. Dolayisi ile sizler, tarimin her alaninda varsiniz. Tarimin her alanin da biz de sizin sesiniz, gözünüz, kulaginiz ve aynaniz olmak için hükümetimiz ile birlikte uyum içerisinde çalisarak sizlere faydali ve hayirli birer yönetici olmak istiyoruz” dedi.



"Koyun ve keçi ormanin dostudur, düsmani degildir"

Koyun ve keçilerin ormanlarda otlamasina izin verilmesini belirten Çelik, izin verildigi takdirde orman yanginlarinin önüne geçilecegine deginerek, “Bu vesile ile biz istiyoruz ki; ormanlarimiz özellikle orman alanlarimiz otlatmaya açilsin. Ciddi manada ot, kaba yem açigi yavas yavas ortaya çikiyor. Ormanin içerisindeki otlaklarimiz oradaki otlar kaldigi zaman da malumunuz olmak üzere çikacak olacak yanginlari tetikledigini hepimiz görüyoruz. Bu vesile ile küçükbas hayvancilik özellikle; koyun, keçi ormanin dostudur, düsmani degildir. Ve sürü yöneticisi ormanin bekçisidir, koyun ve keçi ormanin temizleyicisidir. Yabani otlarin hepsini yer ve ormani temizler. Her türlü yangindan, felaketten korur. Dolayisi ile büyüklerimizin de önümüzdeki süreç içerisinde insallah bütün orman alanlarini küçükbas hayvancilik otlatmasina açacaktir. Bu anlamda hem sizler güçleneceksiniz hem yem açigina neden olacak durumlar ile karsi karsiya kalmayacagiz hem de ormanlarimizi temizleyecegiz” diye konustu.

Çelik, çiftçinin kullandigi elektrigin KDV oraninin yüzde 1’e düsmesini isteyerek, "Devletimiz, bize yardim etsin, biz de 84 milyon nüfusumuzun, Türk milletimizin gida güvencesini saglayalim. Bu sesleniste bulunuyoruz; lütfen çiftçinin, yetistiricinin kullandigi elektrigin KDV’si yüzde 1’e düsürülsün, fon bedelleri, fon ücretleri alinmasin” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile