Mus Alparslan Üniversitesi ev sahipliginde ve Dogu Anadolu Kalkinma ajansi (DAKA) is birliginde Bölgesel Kalkinma Paneli gerçeklestirildi.
Mus Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Bursa Il Koordinatörü Bilal Tunç’un da katildigi panelde konusan Türkiye Genç Is Insanlari Dernegi (TÜGIAD) Genel Baskani ve Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve Is Insanlari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, kirsal kalkinmada gençler ve kadinlarin rolünün artmasi için bölgeye önemli destekler saglamak istediklerini ifade etti.
‘Bölgenin enerji yatirimi potansiyeli yüksek’
Yogun ilgi gösterilen panelde kirsal kalkinmanin önemi ile ilgili görüslerini paylasan TÜGIAD Genel Baskani ve DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, “Kirsal kalkinma için bakanliklar ve kalkinma ajanslari tesviklerle, desteklerle önemli projeleri hayata geçiriyor. Biz de TÜGIAD ve DOSABSIAD olarak, dünya ekonomisinin daralmayi konustugu bir dönemde bu ülkede kazandiklarimizi bu ülke için yatirima, kalkinmaya ve istihdama dönüstürme gayreti içerisindeyiz. Ülke ekonomisinin gelisimi ve kalkinmasi için azimle çalismaya devam ettigimiz gibi, yine kirsalin gelismesi ve kalkinmasi için de gerekli olan yatirim artisina destek olmaya devam edecegiz” diye konustu.
Dogu ve Güneydogu Anadolu’nun yenilenebilir kaynaklar basta olmak üzere enerji yatirimlari açisindan potansiyelinin çok yüksek olduguna da dikkati çeken Çevikel, “TÜGIAD ve DOSABSIAD’da yatirim konusunda enerji, öncelikli basligimiz. Üyelerimiz ile her iki bölgenin potansiyelinin degerlendirilip ülkemizin disa bagimliligini azaltilmasi konusunda projeler gelistirmek istiyoruz” dedi.
"Dijital dönüsüm için destek saglamak istiyoruz"
Geriye dönüslerin saglanmasi ve yatirimlarin artmasi için Dogu ve Güneydogu Anadolu’ya yönelik kalkinma odakli kaynak aktariminin artmasi gerektigini de vurgulayan Nilüfer Çevikel, “Mus’taki temaslarim sirasinda çalismalarimizi yakindan takip ettiklerini gözlemledigim üniversite ögrencileri, bölgede sosyal faaliyetlerin kisitli olmasindan yana dertli olduklarini dile getirdi. Bilhassa Start-Up’lara dâhil olma ve dijital dönüsüm çalismalarina katilma noktasinda TÜGIAD’dan destek talebinde bulundular. Biz de bölgenin gençlerine ve kadinlarina bu alanlarda destek saglamak istiyoruz” ifadelerini kullandi.
‘Kadin girisimcilerin sayisini arttirmaliyiz’
Türkiye gibi gelismekte olan ülkelerde kirsal kalkinmada istenen sonuçlarin alinamiyor olmasinin, kadin girisimcilerin ekonomik hayatta yeterince yer alamamasindan kaynaklandigini da kaydeden Çevikel, “Halen nüfusun dörtte birinin kirsalda yasadigi ve tarimda istihdam edildigi ülkemizde, kirsal alanda kadinlarin girisimcilik faaliyetleri içerisinde olmasi çok önemli. Nihayetinde ülkemizde kirsal kalkinmada kadin girisimcilerin varliginin artmasi için daha fazla çaba gösterilmeli, kadini gelistirmeyi hedefleyen uygulamalara agirlik verilmelidir. Unutmayalim ki sürdürülebilir büyümenin en önemli kilit noktalarindan biri kirsal kalkinma ve bu kilidi açacak en önemli anahtar da kadinlarimizdir” degerlendirmesini yapti.
TÜGIAD VE DOSABSIAD Baskani Çevikel Açiklamasi
Mus’ta Bölgesel Kalkinma Paneli’ne katilan TÜGIAD ve DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, kirsal kalkinmada anahtar niteligindeki kadinlar ve gençlerin rolünün artmasi için bölgeye destek saglamak istediklerini söyledi.