MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Başbuğ Alparslan Türkeş’in vefatının 16. yıldönümü münasebetiyle Sarıçam Ülkü Ocağı Seyhan Kültür Merkezi’nde “Babam Türkeş” konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan Yıldırım Tuğrul Türkeş, babasının hayatındaki önemli tarihi olayları anlattı. Bunlardan birinin 1944 milliyetçilik olayları olduğunu, o dönemde Türk milliyetçilerine büyük baskılar ve işkenceler yapıldığını belirten Türkeş, babasının albay rütbesiyle yer aldığı 1960 darbesiyle ilgili de şunları söyledi: "İhtilalde iki grup ortaya çıktı. Babamın da içinde bulunduğu genç subaylar, kan akmasını istemiyordu. Babam, Menderes ve diğerlerinin idamına karşı çıktı. İdam yerine Avrupa’da bir ülkeye gönderilmelerini, Türk devletinin şanına yakışır şekilde onların yaşam standardını sağlayacak maaş verilmesini teklif etti. Bunun üzerine diğer grup ‘Onları Avrupa’ya sürgüne göndermeyeceğiz asacağız ama, seni Hindistan’a sürgün edeceğiz’ dediler. Böylece biz Hindistan’a sürgüne gittik” diye konuştu.
Tuğrul Türkeş, babası merhum Alparslan Türkeş’in üç önemli konuda yaptığı atılımları da şöyle anlattı: "Türk milliyetçilerini tek çatı altında toplayıp siyasi bir güç haline gelmelerini istiyordu. Bunun için MHP’yi kurdu. Milli değerlerine bağlı Türk gençliği yetiştirmek için Ülkü Ocağı’nı kurdu. Türk devlet ve topluluklarının bağımsızlığını ve tek çatı altında birleşmelerini istiyordu. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı'nı kurdu, ilk kez Türk kurultaylarını başlattı. Sizler de Başbuğ’un evlatlarısınız. Ben inanıyorum ki, Başbuğ’un fikri mücadelesini birlikte vereceğiz. Yani ‘Türkeş olsaydı’ demek yerine hepimiz ayağa kalkacağız, ‘Ben de bir Türkeş’im ve bu ülkeyi böldürtmeyeceğim, böldürtmeyeceğiz’ diyeceğiz.”
Tuğrul Türkeş: 'Babam İdamlara Karşı Çıktığı İçin Sürgün Edildi'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1960’da yapılan ihtilalde babası Alparslan Türkeş’in idamlara karşı çıktığı için Hindistan’a sürgün edildiğini söyledi.