Tuğrul Türkeş'ten Cumhurbaşkanı'na Mektup: Ddk, '1993 Ölümleri'ni Araştırsın

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup göndererek; Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis, Turgut Özal, Mehmet Sincar, Bahtiyar Aydın, Cem Ersever ve Rıdvan Özden suikast ve ölüm olaylarını ‘1993 Ölümleri’ konu başlığıyla araştırılmak üzere, Devlet Denetleme Kurulu’nun görevlendirilmesini talep etti.

Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mektupta, “Zat-ı Devletleri’nce de takdir buyurulacağı üzere, kamuoyumuzda ‘1993 ölümleri’ olarak da adlandırılan aşağıda maruz olayların, bugüne kadar aydınlatılamamış ve gerçek faillerinin de bulunamamış olması, kamuoyumuzun vicdanında kanayan bir yara ve derin bir travma olarak durmaktadır.” dedi.

Cinayetlerin, 1993 yılındaki cinayetler dizisi, gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 tarihinde öldürülmesiyle başlayıp, 5 Şubat 1993 tarihinde ANAP Milletvekili ve Maliye Bakanı Adnan Kahveci’nin eşi ve çocuklarıyla birlikte öldükleri kazayla devam ettiğini hatırlatan Türkeş, “17 Şubat 1993 tarihinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sayın Eşref Bitlis’in uçağının düşmesi sonucu ölmesiyle hız kazanmıştır. Bu arada, 17 Nisan 1993 tarihinde 8. Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal aniden Köşk’te vefat etmiştir.” ifadelerini kullandı. Türkeş; 25 Mayıs 1993 tarihinde evlerine dönen silahsız 33 askeri taşıyan otobüsün Bingöl’de taranmasıyla PKK terörünün yeniden tırmanmaya başladığına da dikkat çekti. Türkeş, iki ay sonra Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılmasıyla ilk toplumsal olay denemesi başlatılarak, mezhep çatışması istendiğinin altını çizerek, Madımak katliamından üç gün sonra 5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar’da 33 vatandaşın katledildiğini kaydetti.

4 Eylül 1993 tarihinde HEP kurucularından Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 22 Ekim 1993'te Jandarma Tugay Komutanı Bahtiyar Aydın ve 24 Ekim 1993'te Emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever'in öldürüldüğüne değinen Türkeş, Alb. Rıdvan Özden’in, 1995 yılında öldürülmesinin ise 1993’te yarım kalan suikastin tamamlanması olarak değerlendirildiğine işaret etti. Cumhuriyet'in kuruluşundan beri, siyasete ve ülkeye yön vermek, ülkede istikrarsızlık oluşturmak isteyen güçlerin, bu şekilde çeşitli suikastler ve kitlesel olaylar meydana getirdiğini vurgulayan Türkeş, bir yandan 1993 suikastlerinin toplumda yolaçtığı kanayan yara ve derin travma, diğer yandan zihinlerde yer alan belirsizlik ve karışıklığın devlete olan inanç ve güveni olumsuz etkileme niteliği, 1993 ölümlerinin tüm yönleriyle birlikte bir bütün olarak incelenmesini gerekli ve yararlı kılacağına olan inancını dile getirdi. Türkeş, Cumhurbaşkanı’nın, Muhsin Yazıcıoğlu ile Sivas’ta Madımak Oteli’nde 1-2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan ve 37 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan olayların, oluş şekli, amacı, sonuç ve tesirleri itibariyle dönem içerisinde yaşanan diğer bazı olaylarla irtibatları itibariyle Devlet Denetleme Kurulu’nca bir bütünlük içerisinde araştırılması ve incelenmesi talimatının halk tarafından büyük memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Türkeş, bu doğrultuda Cumhurbaşkanı’ndan ‘1993 Ölümleri’nin de bu konu başlığıyla araştırmak üzere Devlet Denetleme Kurulu’nun talimatlandırılması talebinde bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile