TUIOSB Öncülügünde OSB'lerde Dijitallesme Masaya Yatirildi

TUIOSB Öncülügünde OSB'lerde Dijitallesme Masaya Yatirildi

İçel-Tarsus Tarimsal Ürün Isleme Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜIOSB), Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm projesi çerçevesinde, ’Organize Sanayi Bölgelerinde Dijital Dönüsüm’ konulu etkinlik düzenledi.

Bir otelde düzenlenen etkinlige İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Baskani Memis Kütükcü, TÜIOSB Yönetim Kurulu Baskani ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta ile is insanlari katildi.

Programda konusan Gül Akyürek Balta, yesil dönüsüm tedbirlerine uyum saglamalari gerektigini belirterek, "Bu deger zincirinin izlenebilirligi için de dijitallesmek zorundayiz. Bugün sizlerle paylasacagimiz Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm projemiz, iste tam da bu amaci gerçeklestirmek üzere 2020 yilinda planlanmisti. Çukurova Kalkinma Ajansi ile imzaladigimiz anlasmayla yürürlüge giren projemiz, dijital dönüsüm OSB kurma yolunda önemli yapi taslarindan birini olusturuyor. Bugün de ileri dönem isbirligi protokollerini imzalayacagiz. Ülkemizdeki ve dünyadaki sanayicilerin dijitallesme gelismelerini ve trendlerini konusacagiz. Inaniyoruz ki yesil dönüsümün en önemli bilesenini olusturan dijitallesme projemiz, kurulacak isletmelerin teknik bilgi alt yapisinin hazirlanmasini saglayacak ve tüm organize sanayi bölgelerimiz için de örnek teskil edecektir. Projemiz, dijital dönüsüme liderlik edecek paydalarin olusmasiyla TUIOSB bünyesinde yer alacak dijital dönüsüm merkezi çatisi altinda sürdürülebilecek sekilde planli, sistematik olarak yatirimcilarla birlikte yürütülecektir. Isletmelerin uluslararasi piyasada rekabet güçlerini artiracak, Ar-Ge’lerin kapasitesini gelistirici, markalasmayi kolaylastirici girisimlerle desteklenecek ve finansman kaynaklarina erisim kolaylasacaktir. Önümüzdeki süreçte yürüttügümüz proje çerçevesinde tüm sanayicilerimizin dijital dönüsüm yetkinligini artirarak, TUIOSB’de yapacaklari fabrika yatirimlarini ’Endüstri 4.0’ hedefine uygun olarak gerçeklestirmeleridir. Bütün bu çalismalarla bölgemiz tarimin sanayilesmesi alaninda Avrupa Birligi Yesil Mutabakatina tam uyumlu, tarladan çatala uçtan uca izlenebilirligi saglayan bir vizyon projesi olarak hayata geçecektir" dedi.



"558 milyon 818 bin TL’lik tasarruf ettik"

Bir organize sanayi bölgesinin ortalama 10 yilda kurabildigini dile getiren Akyürek Balta, "TUIOSB’nin 5. yili. Geldigimiz noktada kendimizi gerçekten olmasi gereken yerde, çok basarili bir alt yapiyi, çok önemli bir seviyeye getirmis oldugumuzu sahada görüyoruz. Biz 15 Temmuz’un ardindan yola çikmistik. Daha sonra ciddi bir pandemi sürecini yasadik. Maalesef ülke olarak çok aci bir deprem felaketi yasadik. Hep birlikte yaralarimizi sariyoruz. Son olarak da basarili bir seçim yasadik. Artik TUIOSB örnek bir OSB olma yolunda hizla ilerlemeye devam edecek. Su anda mevcut bölgemiz yüzde 90. Projenin birinci 115 hektarlik alaninda hemen hemen bütün yatirimcilarimiza tahsislerini verdik. Bayramdan sonrada bu tahsisler devam edecek. 133 hektarlik genisleme alani projemize basladik. Bizim esas amacimiz yesil mutabakata uyumlu, yeni yüzyilin sanayi bölgesi, ihracatçi özelliklerimiz sayesinde tipki dünyada önemli örnekleri olan özellesmis bir ticaret merkezi olma yolunda adimlar atabilmekti. Bunu da basardigimizi düsünüyorum. Tabi bu süreçte çok ciddi tasarruflarda yaptik. Tam 2 milyon 849 bin metreküplük kazi, 2 milyon 652 bin metreküplük dolgu hareketini bugün ki, 245 milyon lira olan maliyetinden biz toplu, hizli ve büyük ihaleler yapmamiz sayesinde tam 198 milyon TL tasarruf ettik. 53 milyon metreküplük tas istinat duvar ihalelerimizde ise 13 milyon liralik bir tasarruf elde ettik. Dünya Bankasi finansmaniyla tam 279 milyon TL’lik bir tesvikten yararlanma hakki kazandik. Çünkü biz bir yesil OSB’yiz. Dünya Bankasi projeleri arasinda yer almak hiçte kolay degildi. DSI ile yaptigimiz çalismalarla birlikte de su ishale hatlarimiz yerine yer alti sularindan kazanma hakki elde ettik. Burada toplam maliyetimizden 67 milyon TL’yi tasarruf ederek bu paralari da harcamak zorunda kalmadik. TUIOSB tüm bu tesviklerden toplam 558 milyon 818 bin TL tasarruf ederek, mevcut su anki yatirimcilarimizin metrekarede 658 liralik bir maliyetine daha katlanmamasini saglamistir. Burada sürece destek olan herkese tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

Bugünlere kolay gelmediklerini belirten Akyürek Balta, "Su anda fabrika insaatina baslayan firmalarimiz var. Önümüzdeki günlerde insaat çalismalari hizlanacak. Agustos ayinda tüm temel alt yapi projemizi yapacagiz. Tabi çok büyük bir proje olacak. Yil sonuna kadar da bunun etap etap tamamlanmasiyla yatirimcilarimiz tüm temel alt yapi ihtiyaçlarina kavusacaklar. 2024 yilinda da bu bölgelerde kamulastirmalarla projemiz devam edecek. TUIOSB daha çok uzun süre yapilmaya devam edecek. Çünkü simdiden genislemeye basladik. Biz uzun süre insaattayiz. Inaniyoruz ki gelecek 100 yilin pazarlarinda Türkiye’nin temel tüm gida ve tarimsal ürünlerinin ihracatini kazandiracak bir üretim üssü olacagiz. Bu sürece destek veren herkese büyük bir tesekkür borçluyuz" seklinde konustu.



"2,5 milyon insanimiza dogrudan istihdam sagliyoruz"

OSBÜK Yönetim Kurulu Baskani Memis Kütükcü ise organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin 21 ilinde yatirim, üretim, istihdam ve ihracatin lokomotifi haline geldigini vurgulayarak, "391 organize sanayi bölgemizde Türk sanayisine lokomotiflik ediyor, yaklasik 2,5 milyon insanimiza dogrudan istihdam sagliyoruz. İçel’de de ikisi İçel-Tarsus ile Silifke OSB faal olarak çalisiyor. 250’ye yakin fabrikamiz bu bölgelerde üretim yapiyor ve 23 binin üzerinde dogrudan istihdam saglaniyor. Insallah İçel’deki diger OSB’lerimizde üretime geçtiginde bu rakamlarin çok daha üstüne çikacagiz. Limani ve serbest bölgesiyle ülkemizin dünyaya açilan kapisi olan İçel’de, su anda 3 milyar dolar seviyesinde olan yillik ihracat rakamlarinin çok daha fazlasini bu OSB’lerimiz önümüzdeki süreçte gerçeklestirecekler. Yeter ki birligimizi, beraberligimiz koruyalim. Yeter ki yatirim, üretim, ihracat ve istihdam istahimizi zihinde tutmayi sürdürelim. Organize saniye bölgelerini de hizla dijitallesme dönüsümüne uygun adimlar atmak zorundayiz. Bunun için bir hedef koyduk. Organize sanayicileri olarak Türk sanayicisinin dijital dönüsümüne öncülük edecegiz. Bu hedef dogrultusunda yeni projeler hayata geçiriyoruz, yeni isbirlikleri gerçeklestiriyoruz. Bugünde bunlardan bir tanesinin etkinliginde bir aradayiz. Burada emegi geçen herkese sonsuz tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Hedef 100 milyar dolar"

İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan da teknolojik kavramlarla tarim kavraminin, ilk insan ile son insan arasindaki baglantiyi ortaya koydugunun altini çizerek, "Bugün burada teknolojik gelismelerle, tarimin bütünlestirilmeye çalisildigi bir olusumu, bundan da hareketle de sanayideki gelisimi, organize sanayi bölgelerinin ülkemizdeki yerini bir kere daha hatirliyoruz. Gerçekten ülkemizin gelisim süreci içerisinde elbette ki devletimizin, ilgili bakanliklarimizin tesvikleri, yasal düzenlemeleri, projelerinin payi çok büyük. İçel çesitli sektörlerde potansiyele sahip. Onun içinde çesitlilikte bereketi saglamis ve bütüncül bir anlayisla bütün sektörlerin uyum içerisinde hareket ederek gelecege yürümesi gerektigini düsündügümüz bir ilde yasiyoruz. Tarim sektörü de sürekli büyüyor ve gelisiyor. Her yil dünyada tarim sektörü yüzde 4 oraninda büyüyor. Su an itibariyla 3.6 trilyon dolara ulasmis durumda. Dünyadaki büyüme ülkemizde de kendini gösteriyor. Son 20 yilda devletimizin, hükümetimizin vermis oldugu desteklerle 2 kat tarimsal üretim degerimiz artmis. 25 milyar dolar bandindan, 50 milyar bandina ulasmis. Simdi hedef 100 milyar dolar" dedi.

Konusmalarin ardindan TÜIOSB’nin dijital dönüsümünde önemli bir adim olarak degerlendirilen TÜIOSB&Mext Isbirligi Protokolü, TÜIOSB Yönetim Kurulu Baskani, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta ve Mext Grup Direktörü Efe Erdem tarafindan imzalandi.

Etkinlikte ayrica Muhterem Çayli, Ilke Ilter, Sedef Küçük ve Erhan Özel’in konusmaci oldugu panel ile sanayide dijitallesmenin avantajlari anlatildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile