İçel-Tarsus Tarimsal Ürün Isleme Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜIOSB) Mütesebbis Heyet Toplantisi, İçel Valisi Ali Ihsan Su baskanliginda yapildi. Toplantida, dijital ve yesil OSB olma yolunda olgunlastirdiklari planlamalari anlatan TÜIOSB Yönetim Kurulu Baskani Gül Akyürek Balta, “Endüstri 4.0 kurallarinin uygulandigi ve Avrupa Yesil Mutabakati’na uyumlu olarak ülkemize kazandiracagimiz yesil OSB’de tarladan çatala dijital deger zincirini olustururken ana hedeflerimiz sürdürülebilir ihracat, yesil üretim, verinin gücüyle izleme, dogrulama, takip ve verimlilige dayali dijital dönüsüm olacaktir” dedi.
Baskan Akyürek Balta, 2030 yilina kadar karbon salinimini yüzde 50 azaltmayi, 2050 yilina kadar da Avrupa kitasini iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Yesil Mutabakati’na uyumlu dijital yesil OSB olma hedefine ulasmak için Kümelenme, Ar-Ge Yenilikçilik ve Dijital Dönüsüm Merkezi ile TÜIOSB Dijital Dönüsüm Altyapi Projesini yürüttüklerini belirtti.
Akyürek Balta, “Yesil Mutabakat’a uyum projelerimiz kapsaminda kuracagimiz Dijital Dönüsüm Merkezinde yesil dönüsüm için tarladan çatala deger zincirini olustururken üretici, kooperatif, isleme sanayisi, yurtiçi tüketim ve ihracat alanlarindaki çalismalarimizi tam bir uyum içinde birbirini tamamlayacak sekilde yürütecegiz” diye konustu.
“Ana hedefimiz yenilikçi ürünlerle markali ihracat”
TÜIOSB’nin ana hedefinin yenilikçi ürünlerle markali ihracat oldugunu ve Türkiye’ye yillik 250 milyon dolar döviz kazandirmayi amaçladiklarini vurgulayan Gül Akyürek Balta, sunlari söyledi:
“Kalite ve standardizasyona dayali markalasma çalismalarimizda TÜIOSB’de üretilen ürünlerin Digi Green Food Valley markasiyla ihracatini saglayacagiz. Markalasma alaninda yogun denetim ve etkili tanitim çalismalari yürütecegiz. Diger yandan Endüstri 4.0 normlarina uygun kurumsal altyapinin olusturulmasina yönelik çalismalarimizda ihtisas OSB’mizdeki yatirimcilarin dijital dönüsümünü destekleyecegiz. Digi Green Food Tower adiyla kuracagimiz Ar-Ge Yenilikçilik ve Dijital Dönüsüm Merkezinde tüm yatirimcilarimiza dijitallesme ve Yesil Mutabakat danismanligi sunacagiz. Bu merkezimiz, fütüristik mimarisiyle dijital dönüsümün de simgesi olacak.”
“Toplam 300 hektar büyüklüge ulasacagiz”
Dijital ve yesil OSB olarak hayata geçecek TÜIOSB’de güçlü altyapinin saglam temeller üzerinde yükselmesi ve genisleme alanlarinin tahsisi konusunda devam eden çalismalar hakkinda da bilgi veren Baskan Akyürek Balta, “300 milyon dolarlik yatirimla olusturacagimiz TÜIOSB’nin 180 hektarlik birinci etap yerleskesinde yol ve arazi kazi dolgu isleri devam ederken, 65 hektarlik ilave genisleme alaniyla ilgili ÇED sürecinde geçtigimiz günlerde ’Halkin Katilim Toplantisi’ gerçeklestirildi.
ÇED sürecini en kisa zamanda tamamlamayi hedefliyoruz. OSB’mize yogun bir talep var. Gelen yogun talepten dolayi OSB’mizin genisleme alani olarak degerlendirdigimiz tamami tarim disi hazine arazisinden olusan ilave genisleme alani ile ilgili olarak da çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu alani da en kisa zamanda OSB’mize katarak toplam büyüklügümüzün 300 hektara ulasmasini hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.
“Ilk etapta 180 hektarlik arazinin tamami eylülde yatirima hazir hale gelecek”
Baskan Akyürek Balta’nin bilgilendirmesinin ardindan İçel Valisi Su, TÜIOSB Mütesebbis Heyeti ile birlikte sahayi gezip devam eden yol, arazi kazi dolgu ve insaat çalismalarini yerinde inceledi. Saha gezisinin ardindan degerlendirme yapan Vali Su, tarimsal ürünlere ileri teknolojiyle maksimum katma deger kazandiracak üretim merkezlerinin faaliyete geçmesiyle bölgede büyük bir dönüsüm ve gelisimin baslayacagini belirterek, gayretli çalismalarindan dolayi TÜIOSB Yönetim Kuruluna tesekkür etti. Vali Su, “Ilk etapta 180 hektarlik alanda baslatilan altyapi çalismalarinda 50 hektarlik arazinin düzenlemesi tamamlandi. Eylül ayina kadar planlamaya konu arazinin tamaminin yatirima hazir hale getirilecegini degerlendiriyoruz. Arazi düzenlemesinin yaninda dogalgaz ve elektrik çalismalarini da bu çerçevede baslattik. Insallah en kisa sürede altyapi çalismalarini sonuçlandirip yatirimlarin önünü açmis olacagiz” dedi.
TÜIOSB, Türkiye'nin Dijital Ve Yesil OSB'sini Kurmak Için Harekete Geçti
TÜIOSB Baskani Gül Akyürek Balta, sanayiden tarima, ulastirmadan enerjiye karbonsuz bir ekonomi modelini hayata geçirmeyi hedefleyen ve Türkiye’nin en önemli ihracat pazari olan Avrupa Birligi’nin beklentilerini karsilamaya yönelik Türkiye’nin dijital ve yesil OSB’sini kurmak için harekete geçtiklerini açikladi. Akyürek Balta, Avrupa Yesil Mutabakati’nin zorunlu kildigi yesil dönüsüme odaklandiklarini ve küresel arenada “Digi Green Food Valley” markasiyla rekabet üstünlügü elde edecek yol haritasini netlestirdiklerini belirtti.