Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen TÜKD Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, Medeni Kanun’da bulunan evlilik yaşı, resmi nikah, tek eşlilik gibi kadın haklarının güvencesi kuralların son yıllarda göz ardı edildiğini belirtti.
1990’DAN ÖNCE DİNİ NİKAHIN ÖNCE KIYILMASI SUÇTU
Yüksel, Anayasa Mahkemesi’nin, 1990’da dini nikahın önce kıyılamayacağını aksi durumun suç kabul edileceği yönündeki kararına karşın bu kez aynı konuda oy çokluğu ile tam tersi bir karar aldığını dile getirdi. Dernek üyelerinin bu durum karşısında 2 Aralık 2014’te Türkiye genelinde ‘Medeni Kanun’uma sahip çıkıyorum’ ismiyle imza kampanyasına katıldığını ifade eden Ayla Yüksel, “Kampanyada amaç kadını sadece anne rolüyle sınırlayan ve Medeni Kanunu yok sayan anlayışın devletin her kademesinde dile getirilmesi karşısında, kanunla güvence altına alınmış hakları topluma bir kez daha hatırlatmaktı” dedi.
AİLE KURUMUNUN TEMELİNE DİNAMİT
Kampanyanın haklılığının Anayasa Mahkemesinin ‘Dini nikahın ancak resmi nikahtan sonra yapılabileceği, aksi durumun suç oluşturacağına’ ilişkin ceza kanunu maddesinin iptal etmesiyle ortaya çıktığını söyleyen Yüksel, “Anayasa Mahkemesinin son kararı, aile kurumunun temeline dinamit koymuştur. Zira Anayasa Mahkemesi 1990’da dini nikahın önce kıyılamayacağını aksi durumun suç kabul edileceği yönünde oy birliği ile karar vermişken, bu kez aynı konuda oy çokluğu ile tam tersi bir karar almıştır” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda ise yeni kurulacak hükümete çağrıda bulunan Ayla Yüksel, kadın, erkek eşitliğinin bir demokrasi meselesi olarak dikkate alınmasını isteyerek, Kadın Bakanlığı’nın yeniden kurulmasını ve Medeni Kanunu yok sayan söylem ve eylemlere son verilmesini istedi.
Tükd'den Çağrı
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, yeni kurulacak hükümete çağrıda bulunarak, “kadın, erkek eşitliği bir demokrasi meselesi olarak dikkate alınmalı. Kadın Bakanlığı yeniden kurulmalı ve Medeni Kanunu yok sayan söylem ve eylemlere son verilmeli” dedi.