Tükenmislige Karsi Bu Önerilere Kulak Verin

Tükenmislige Karsi Bu Önerilere Kulak Verin

Uzman Psikolog Mehmet Güney Ziyalan “Burn-out “olarak da bilinen tükenmislik sendromunun, günümüz is dünyasinda giderek yayginlasan bir mental saglik sorunu oldugunu söyledi. Tükenmislik sendromunun hangi görev ve sorumluluk düzeyinde olursa olsun herkesi etkileyebildigini belirten Ziyalan, “tükenmislikle mücadele etmenin en iyi yolu onu önlemektir” dedi.

Acibadem Kent Hastanesi Uzman Psikologu Mehmet Güney Ziyalan, tükenmislik sendromunun en önemli belirtilerinden biri “Kisinin kendisini bedensel ve duygusal olarak sürekli yorgun hissetmesi” olduguna dikkat çekerek bu duygu durumunu yasayan çalisanlara özel önerilerde bulundu.

Yavas yavas gelisiyor

Tükenmisligin aniden gelismedigini, kronik stres ve uzun süreli asiri is yükünden kaynaklandigina dikkat çeken Ziyalan, bu kisilerin kendilerini sürekli hem fiziksel hem de duygusal olarak yorgun hissettigini belirterek, “böyle durumlarda genelde yataktan kalkip güne baslamak eskisinden daha zor olur” diyerek sik görülen belirtileri hakkinda söyle konustu: “Kisinin ise olan ilgisi azalir ve üretkenligi git gide düser. Konsantre olmakta zorlanir. Meslektaslarina, isverenine hatta eskiden yakin hissettigi çalisma arkadaslarina karsi süpheci veya alayci olabilir. Kendisini ailesinden ve arkadaslarindan soyutlayabilir, kendisini kimse anlamiyormus gibi hissedebilir. Bunlara bas agrisi, mide ve bagirsak problemleri, uykusuzluk gibi fiziksel belirtiler de eslik edebilir.”

Bu önerileri uygulamaya çalisin

Tükenmislik sendromunun kisinin kapasitesini ortaya koyup sürdürmesini zorlastiran, yikici bir durum oldugunu vurgulayan Uzman Psikolog Ziyalan, tükenmislikle mücadele etmenin en iyi yolunun onu önlemek oldugunu söyledi.

Ilk önerisi “Is hayatinizla özel hayatinizi mümkün oldugunca net sinirlarla ayirin” diyen Ziyalan uyari ve önerilerini söyle siraladi: “Örnegin; is saatleri disinda zorunlu haller hariç maillerinize bakmamaya çalisin. Isle ilgili bir sorun kafaniza takildiysa bunu telefonunuza, ajandaniza not alip ‘is saatinde düsünecegim’ diyerek erteleyebilirsiniz. Asiri is yükünüz varsa yeni görevlere hayir demeye çalisin, hatta elinizdekileri paylastirmaya bakin. Özellikle yöneticiyseniz her isi kendiniz üstlenmeyin. Yetki ve raporlama sisteminizi gelistirmeye çalisin. Mükemmeliyetçi biriyseniz basta zor olacaktir ama verimin arttigini gördükçe alisirsiniz. Özel hayatinizda desarj olabileceginiz aktiviteler olsun. Bunlar mümkünse sagliginizi daha çok bozmayacak aktiviteler olsun. Düzenli ve fazla alkol kullanimi alkol alinmadigi anlardaki anksiyete düzeyini artirir. Egzersiz, dengeli beslenme, yeterli ve düzenli uykunun önemini hatirlayalim. Tükendiginizi hissediyorsaniz önce yöneticinizle konusun; ne yapabilir bir bakin. Bazi yöneticiler oldukça anlayisli ve yol gösterici olabilir. Sorunun kaynagi siz degilseniz bile bir psikolog ya da psikiyatrist çözümü kolaylastirabilir. Stres yönetimi becerinizi gelistirirseniz hayat boyu faydasini görürsünüz. Çogumuz için bir lüks gibi görünebilir ama dinlenmek ve iyilesmek için bir süre ara vermek bazen tek çözümdür Ayrica kariyer hedeflerinizi gözden geçirebilir, daha saglikli çalisma sartlari arayabilirsiniz. Sizi dinlemeye hazir yakinlariniz varsa onlarla da dertlesin. ‘Nasil olsa anlamiyorlar.’ deyip kendinizi kapatmayin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile