Tüketici En Çok 'Dosya Masraflarından' Şikayetçi

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, "Palandöken Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti olarak aylık bin-bin 200 şikayet alıyoruz. Bunun yüzde 80'ini dosya masrafları oluşturuyor" dedi.

Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların başında dosya masraflarının geldiğini belirtti.

Yeni Tüketici Yasası'nda bu konuyla ilgili düzenleme beklediklerini ifade eden Altay, "Palandöken Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti olarak aylık bin-bin 200 şikayet alıyoruz. Bunun yüzde 80'ini dosya masrafları oluşturuyor. Bankaların dosya masrafı almamasını ya da alındıktan sonra tüketicinin hakem heyetine başvurmadan iadesini beklerdik. Dosya masrafları nedeniyle tüketici hakem heyeti olarak tüketicilerin sorunlarıyla da tam olarak ilgilenemiyoruz, mesaimizi bu konuya harcıyoruz" diye konuştu.

Tüketiciden aldıkları şikayetlerde ikinci sırada da mesafeli satışların geldiğini vurgulayan Altay, mesafeli satıştan ürünü alan tüketicinin kargoyla gelen ürünü açıp bakmadan teslim almaması gerektiğini vurguladı.
Kargocunun paketi açtırmaması durumunda teslim alınmaması gerektiğine dikkati çeken Altay, "Bize gelen şikayetlerden biri, 169 liraya bir telefon siparişi veren tüketici kargoyu açtığında oyuncak telefonu aldığını belirtti.

Bu konuda tüketici lehine karar çıkacak ama tüketici kargoyu açmadan teslim almasın" ifadelerini kullandı.
Tüketici hakem heyetine gelen şikayetlerde üçüncü sırada da kredi kartı aidatlarının yer aldığını belirten Altay, bunun yanında GSM operatörlerinden şikayet aldıklarını söyledi.

Yeni Tüketici Yasası'na göre çok uzun ve küçük yazılarla sözleşme yapılamadığını hatırlatan Altay, sözleşmelerin kesinlikle okunması gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin artık daha bilinçli olduğunu ifade eden Altay, şunları kaydetti:
"Bankadan kredi çıkan tüketici dosya masrafını geri alabileceğini biliyor. Bu yüzden hakem heyetlerine başvuruyor. Genelde de tüketici lehine karar çıkıyor. Tüketici Hak Arama Derneği olarak tüketicinin mahkemelik olması durumunda ücretsiz avukatlık hizmeti veriyoruz."
Avukat Erhan Topçu da tüketicinin satın almış olduğu hizmetin bedeli olarak fatura veya dekontla bir dilekçe yazarak tüketici hakem heyetine başvurduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Hakem heyetlerinde karar verme ortalama 2,5-3 aydır. Tüketici hakem heyetinden kararı aldıktan sonra herhangi bir zaman aşımı olmaksızın ilamlı icra takibi yapabilir. İlamlı icra takibi yapılabilmesi için bin 191,52 liralık başvuru sınırının altında olması gerekir. Bu rakamın üzerinde ise tüketici yetkili asliye hukuk mahkemesine dava açılabilir. Büyükşehir olan yerlerde hakem heyetlerine başvuru üst sınır 1 Ocak'tan itibaren 3 bin 110,58 liradır. İlamlı icra takibinde de hakem heyetinin verdiği karar mahkeme kararı sayılmaktadır. Bin 191,52 liranın üzerinde ise bu karar delil niteliğindedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile