Tüketici Hakem Heyetine Müracaatta Büyük Artış
Adıyamanlı vatandaşların özellikle bankaların kesintileri nedeniyle Tüketici Hakem Heyeti’ne yaptıkları başvuru sayısında geçen yıla oranla büyük artış yaşandı.
Adıyaman Ticaret İl Müdür Vekili ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mithat Yıldırım, Tüketici Hakları Komisyonu’na 2013 yılında toplam bin 150 olan başvuru sayısının 2014 yılının ilk 5 ayında bu sayının 10 bini bulduğunu vurguladı. Mithat Yıldırım, 10 bin dosyadan 3 bin 100 dosyanın karara bağlandığını aktardı.
Başvuru sayısında büyük bir artış yaşandığını bunun nedenlerinin başında ise emsal mahkeme kararlarının etkili olduğunu ifade eden Mithat Yıldırım, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’da da değişiklik olduğunu söyledi.
Yasada meydana gelen değişiklikle ilgili Yıldırım, şu açıklamayı yaptı:
“6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Kasım 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni yasayla birlikte İl Tüketici Hakem Heyetlerine parasal değeri üç bin ve altındaki uyuşmazlıklar için müracaat edilebilinecektir. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılamaz.
Sözleşmeler tam doğru önceden bilgilendirmeye dayalı olacaktır. Firmalar sözleşme şartlarını tek taraflı değiştiremeyecektir. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masraflara ait bilgiler sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilecektir. Cayma hakkı süreleri 7 dünden 14 güne çıkarılacaktır.
Ayıplı mal ve hizmetlerde tüketici seçimlik haklarından dilediğini kullanabilecektir. Satılan malı geri vermeye hazır olduğunu belirtir sözleşmeden dönme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı bir masraf gerektirmiyor ise masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz onarım isteme.
Tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret masraf ve komisyonların yasal olarak önüne geçilmesi her işlem için ücret talep edilemeyeceği, bankaların kredi kartlarında herhangi bir masraf alınmadan tüketiciye masrafsız kredi kartlarını sunmaları, kredi kullanımında istenen sigortaların tüketici tarafından başka bir sigorta tarafından temin edilebileceği ve bankaların bu tür poliçeleri kabul etme zorunluluklarının bulunması, konut kredilerinde erken ödemelerde kalan vade 36 aya kadar olan sürelerde yüzde 2’den yüzde 1’e düşürülmesi, tüketicilerin kredi taksitlerini ödemesi için bankaya açtığı hesaptan ücret veya masraf talep edemeyeceği gibi birçok yenilikler getirilmiştir.
Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi bakımından yeni çıkan 6502 sayılı yasayı mutlaka okumaları kendileri açısından yararlı olacağı hususunun bilinmesini ve yeni yasamızın vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.”