Tokbaş, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ilk defa hukuk alanında standardizasyon oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, hazırladıkları projede tüketici hukukuna yönelik 40 standart bulunduğun kaydetti.
Şirketlerin belirlenen standartlara uymak zorunda kalacağına işaret eden Tokbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Artık tüketici, 30 saniyede müşteri temsilcisine ulaşabilecek ve duyma engelli tüketiciler için işaret diline hakim, görüntülü çağrı merkezleri oluşturulacak. Akademisyenler eşliğinde, 40 adet tüketici hukukuna uygunluk standardı belirledik. Bu standartlara uyum sağlayan şirketlere tüketici hukukuna uygunluk logosu ve sertifikası verilecek. Şirketler, rekabette geri kalmamak adına standartlara uymak zorunda kalacak. Mesela artık tüketici, 30 saniye içinde müşteri temsilcisine ulaşabilecek ve duyma engelli tüketiciler için işaret diline hakim, görüntülü çağrı merkezleri oluşturulacak. Tüketicilerin çağrı merkezleri ile yaşadıkları bütün sıkıntılar sona erecek."
Projeyle daha çok reklam yapan ve bütçeye sahip olanın kazanacağı algısının değiştirileceğini, bunun yerine "daha çok tüketici memnuniyeti sağlayan daha çok kazanır" anlayışını yerleştireceklerine dikkati çeken Tokbaş, "O sebeple, tüketici hukukuna ve haklarına saygı göstermeyi iç disiplin edinmiş kuruluşlar, hem tüketicilere hem devlete hem de kendi sektörlerine kazandırmış olacaklardır. Böylece, tüketicilerin satın almalarında güven unsuru, ekonomik düzenin sağlıklı çalışması ve alışverişin basitleşmesi sağlanmış olacaktır. Bu standartlar, tüketicilerin güven içinde alışveriş yapabilecekleri ortak payda sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Tüketici Hukuku'na Uygunluk Standartları Projesi
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Hakan Tokbaş, Tüketici Hukuku'na Uygunluk Standartları Projesi'yle tüketicilerin yarım dakikada müşteri temsilcilerine ulaşabileceklerini, işitme engelliler için işaret diline hakim, görüntülü çağrı merkezleri oluşturulacağını bildirdi.