SİNAN BALCIKOCA - Ticaret Bakanlığının Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğunu getirmesini olumlu bulan tüketici örgütü temsilcileri, vatandaşlara yerli malı kullanma çağrısında bulundu.
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine, tüketicilerin raflardaki yerli ve yabancı ürünleri ayırabilmeleri için etiketlerde ayırt edici logoların yer almasını yararlı bulduklarını söyledi.
Etiketin tüketiciler açısından önemli olduğunu belirten Yılmaz, etiket bilgilerinin zenginleştirilmesinin, şekil ve görüntü bakımından tüketici üzerinde bir farkındalık yaratılmasının son derece önemli bir husus olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin içinde bulunduğu süreçte yerli malına yönelik farkındalık yaratacak bir şekil ve görüntünün tüketicilerin mutlaka ilgisini çekeceğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Yapmamız gereken şey, yerli malına sahip çıkmaktır çünkü yerli malı memleket malıdır. Bu nedenle küçük üreticilerimizi ve satıcılarımızı da en azından yerli malı konusunda desteklemek adına bu uygulamayı son derece doğru ve yerinde görüyoruz. Memleket malına hep birlikte sahip çıkalım. İçinde bulunduğumuz bu süreci daha sağlıklı yürütebilmek için herkesin duyarlı olmasını ve memleket malına sahip çıkmasını istiyoruz. Etiket tüketiciler için son derece önemli. Bu konuda da sloganımız 'Yerli malı, memleket malı tüketici etikete baktığında hemen anlamalı.' şeklinde olmalı."
- "Kimin fırsatçı kimin stokçu olduğu görülecek"
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da Ticaret Bakanlığının etiket konusunda attığı adımın yerinde olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığının ayrıca ürün etiketlerinde ürünün fiyatının değiştiği tarihin de yazılmasını zorunlu kıldığını anlatan Ağaoğlu, "Tüketici o etiketteki fiyatın ne zaman değiştiğini görebilecek. Kimin stokçuluk yaptığını, kimin fiyat artışı yaptığını görebilecek. Sadece menşei değil, fiyatların da hangi tarihlerde değiştirildiğini görebilecek. Biz geçen yıl üretilmiş domates salçasının teneke kutusunun altını çevirdiğimizde 2017'de üretildiğini görüyorduk ama raftaki fiyat etiketindeki fiyat değişikliğinin yapıldığı tarihi göremiyorduk. Bundan sonra onu da göreceğiz. Çok yerinde bir uygulama." ifadelerini kullandı.
Ağaoğlu, satıcıların da fırsatçılıktan uzak durması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı sloganıyla büyüdük. Bu sloganı unutmamak lazım ancak yerli üreticiler de tüketicilere saygıyı elden bırakmasınlar. Tüketiciler, şıklar arasında mutlaka yerliyi seçsinler hatta cüzi miktarda fiyat farkı da olsa yerli ürünü alıp evlerine götürsünler. Unutmasınlar ki o fazlalık olarak verdiği cüzi fark, kendisine geri dönecektir. Bu ülkede yaşayan, bu ülkenin toprağından, suyundan beslenen insanlar olarak birbirimize her zamankinden daha çok sarılmalıyız. Satıcı, tüketici ayrımı yapmadan hepimiz birbirimizin haklarına saygılı olmalıyız. Özellikle yabancı para ile alışveriş ortadan kalkmalıdır. Kendi milli paramıza hak ettiği saygın yeri biz vermezsek bunu başkasından beklemeye de hakkımız olmaz."
Tüketici Örgütlerinde 'Yerli Malı' Logosu Sevinci
Ticaret Bakanlığının Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğunu getirmesi, tüketici örgütlerince olumlu karşılandı Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz: 'Memleket malına hep birlikte sahip çıkalım. İçinde bulunduğumuz bu süreci daha sağlıklı yürütebilmek için herkesin duyarlı olmasını ve memleket malına sahip çıkmasını istiyoruz' Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu: 'Tüketiciler, şıklar arasında mutlaka yerliyi seçsinler hatta cüzi miktarda fiyat farkı da olsa yerli ürünü alıp evlerine götürsünler. Unutmasınlar ki o fazlalık olarak verdiği cüzi fark, kendisine geri dönecektir'