Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) basın toplantısı yapıldı. Tüketici Başvuru Merkezi Derneği'nde yapılan toplantıda basına bilgi veren TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tüketici hareketi için faaliyete başlayan federasyonun Türkiye’nin en büyük tüketici örgütü olduğunu söyledi.
Türkiye’de yaşanan tüketici hakları ihlaline değinen Deniz, ayrıca kullanılan kredi kartı sorunlarına değindi. Kredi kartlarını ‘saatli bomba’ olarak değerlendiren Deniz, şu an on yedi milyon tüketicinin cebinde elli milyon civarında kredi kartı bulunduğunu belirterek “Cepte taşınan bu saatli bomba ile bir yandan bankacılık sektörünün ‘kredi kartı aidatı, yıllık üyelik ücreti’ gibi akıl almaz uygulamaları ile her yıl yaklaşık iki milyar beşyüz milyon lira tüketicinin cebinden alınmakta. Öte yandan ‘asgari ödeme’ tuzağı ile tüketim insanı haline dönüşmüş olan tüketiciler, faiz girdabına yakalanmaktadır.” KREDİ KARTINDAN BİN LİRA HARCAMAYA ELLİ DÖRT AY SÜRE Geçerli olan sözleşme faizi ve asgari ödeme tutarları üzerinden hesap yaparak kredi kartı değerlendirmesi yapan Deniz, şöyle konuştu:“Kredi kartından bin lira harcayan ve başkaca hiçbir harcama yapmayan tüketicinin, asgari tutarı ödeyerek borcunu kapatması için gerekli süre elli dört aydır. Kredi kartında uygulanan insafsız sözleşme ve gecikme faiz oranları, kredi kartlarından her yıl haksız olarak alınan kredi kartı aidatları ve benzeri uygulamalar nedeni ile kredi kartını ödeyemeyen tüketicilerin sayısı her geçen gün hızla artmaktadır.” 2012 yılının ilk sekiz ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının bir önceki yılın tamamında borcunu ödeyemeyen tüketicilerin toplamını aştığını ifade eden Deniz, “Örgütümüz tarafından yapılan gözlem ve analizlere göre, Merkez Bankası kara listesine henüz girmemiş ve ancak sadece asgari tutarı ödeyerek günü kurtaran tüketici sayısı dokuz milyon civarındadır” dedi.
Türkiye’nin hızla bankalara bağımlı hale getirildiğini söyleyen Deniz, ülkenin kredi kartına teslim olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti.
KASIM AYINDA İCRA MEMURLARI KAPIDA TBF tarafından yapılan araştırmalara değinerek icra takipleri ile ilgili bilgi veren Deniz, “Kasım ayından itibaren bankalar tarafından yoğun şekilde icra takipleri başlatılacak ve yüzbinlerce evin kapısı icra memurları tarafından çalınacaktır” şeklinde konuştu.
Deniz konuşmasında, devlet aygıtı içinde yer alan Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK), Bilgi Teknolojileri İletişim Kurulu (BTİK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve benzeri onlarca üst kurul çalışmaları doğrudan doğruya tüketicileri etkilemesine, kurullarda tüketici temsilcilerinin bulunması ve temel misyonlarının tüketici haklarının korunması olarak tanımlanmış olmasına rağmen, üst kurullarda tüketicinin temsil edilmediğini söyledi.
Tüketici sağlığının tehdit altında olduğuna da değinen Deniz, bir yandan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile somutlaşan ve tüketici sağlığını tehdit eden üretim uygulamalarının, diğer yandan ise güvenli gıdaya toplumsal adaletin sağlanmamış olması nedeni ile tüketicilerin zor zamanlar yaşadığını kaydetti.
Konuşmalarının sonunda TBF ismi ile on derneğin çatı örgüt oluşturduğunu söyleyen Deniz, tüketici haklarında, yaşam kalitesi mücadelesinde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.
Konuşmaların ardından dernek başkanlarına sertifika verildi.
Tüketiciler Birliği Federasyonu Kuruldu
On derneğin bir araya gelerek oluşturduğu merkezi Antalya’da bulunan Tüketiciler Birliği Federasyonu, tüketici haklarında yeni bir dönem başlatacak.