Çnder, TÇKDES Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, bir bebek mamasının içeriğinde GDO tespit edildiğini, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in 27 Mayıs'ta gazetecilere konuyla ilgili olarak, "Hiçbir şekilde GDO'lu ürünlere toleransımız yok" dediğini anımsattı.
29 Mayıs 2014 tarihli ve 29014 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Çrünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında bilgi veren Çnder, yönetmeliğin 2'inci maddesinin, "Analiz sonucunda üründe yüzde 0|9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir" şeklinde düzenlendiğini belirterek, "GDO bulaşanı tüketiciyi yanıltmaktır. Doğru tabir GDO karışanı ya da GDO karıştırılanı olmalıdır" dedi.
Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslararası Biyogüvenlik Protokolü ile 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı bir düzenleme yapıldığını savunan Çnder, şöyle konuştu:
"Biyogüvenlik Kanunu'nun birçok maddesinde modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen GDO ve ürünlerinden kaynaklanabilecek risklerden söz edilmektedir. Bunların yüzde 1 oranında olursa zararlı, fakat yüzde 0|9 olunca zararsız olduğuna dair tüketicilerin ciddi kaygıları vardır. Tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden yönetmelik değişikliği, derhal iptal edilmelidir."
Tüketiciler, Gdo Yönetmelik Değişikliğinin İptalini İstiyor
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÇKDES) Genel Saymanı Yusuf Çnder, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesini istedi.