Tüketiciler, Gdo Yönetmelik Değişikliğinin İptalini İstiyor

Tüketiciyi Destekleme DerneğŸi (TǜKDES) Genel Saymanı Yusuf ǖnder, genetik yapısı değŸişŸtirilmişŸ organizmalarla (GDO) ilgili yönetmelik değŸişŸikliğŸinin iptal edilmesini istedi.

ǖnder, TǜKDES Genel Merkezi'nde düzenlediğŸi basın toplantısında, bir bebek mamasının içeriğŸinde GDO tespit edildiğŸini, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in 27 Mayıs'ta gazetecilere konuyla ilgili olarak, "Hiçbir şŸekilde GDO'lu ürünlere toleransımız yok" dediğŸini anımsattı.
29 Mayıs 2014 tarihli ve 29014 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Genetik Yapısı DeğŸişŸtirilmişŸ Organizmalar ve ǜrünlerine Dair Yönetmelikte DeğŸişŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında bilgi veren ǖnder, yönetmeliğŸin 2'inci maddesinin, "Analiz sonucunda üründe yüzde 0|9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşŸanı olarak değŸerlendirilir" şŸeklinde düzenlendiğŸini belirterek, "GDO bulaşŸanı tüketiciyi yanıltmaktır. DoğŸru tabir GDO karışŸanı ya da GDO karışŸtırılanı olmalıdır" dedi.

Türkiye'nin de taraf olduğŸu Uluslararası Biyogüvenlik Protokolü ile 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'na aykırı bir düzenleme yapıldığŸını savunan ǖnder, şŸöyle konuşŸtu:
"Biyogüvenlik Kanunu'nun birçok maddesinde modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen GDO ve ürünlerinden kaynaklanabilecek risklerden söz edilmektedir. Bunların yüzde 1 oranında olursa zararlı, fakat yüzde 0|9 olunca zararsız olduğŸuna dair tüketicilerin ciddi kaygıları vardır. Tüketicilerin sağŸlık ve güvenliğŸini tehdit eden yönetmelik değŸişŸikliğŸi, derhal iptal edilmelidir."
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile