TÜKSİAD'ın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde yapılan genel kurulunda konuşan Çaputçu, derneğin kuruyemiş sanayinin ortak sesi olmak, rekabet gücünü artırmak ve sektör içi işbirlikleri kurmak amacıyla 2008 yılında kurulduğunu anlattı.
Dernek faaliyetlerinin kapsam ve niteliğinin her geçen gün geliştirmeye çalıştıklarını belirten Çaputçu, bir yandan da sektördeki gelişmeleri takip ederek çözümler üretmeye, yeni projeler geliştirmeye çaba harcadıklarını söyledi.
- "Tüketim azaldı"
Gıda sektörünün genelinde ve kuruyemiş sektöründe yaşanan fiyat artışlarının kamuoyunun sürekli gündeminde olduğunu ifade eden Çaputçu, şunları kaydetti:
"2014'te yıllık enflasyon oranı yüzde 8,17 olarak gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bu oran yüzde 12,73 olarak gerçekleşti. Sektörümüz özelinde ise fiyat artışlarının ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçen yıl fiyat artışlarının en yoğun hissedildiği fındık, Antep fıstığı, kuru kayısı ve incir gibi ürünlerimizin tüketimleri azaldı. Tüketici açısından bir ürünün fiyatı bir kere ulaşılmaz noktaya geldiğinde, fiyat düşse bile bu denli olumsuz bir algıyı olumluya çevirmek kolay olmuyor. Tüketimin eski seviyelerine ulaşması zorlaşıyor."
Fiyatların arttığı dönemlerde piyasadaki belirsizliklerden faydalanmaya çalışan kötü niyetli ticari hareketlerle karşılaşıldığını anlatan Çaputçu, sorunun çözümü konusunda neler yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
- "Hammadeye bağlı kırılganlıklarımızı azaltabiliyor olmalıyız"
Kuruyemiş ve kuru meyvelerin sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüm dünyada giderek popülerleştiğine değinen Çaputçu, "Türk kuruyemiş sektörünün hem iç hem de dış pazardaki performansı giderek iyileşirken hammadeye bağlı kırılganlıklarımızı azaltabiliyor olmalıyız" dedi.
Geçen yıl kuruyemiş ticaretinin dünyadaki lideri olan ABD'de ciddi oranda kuraklık yaşandığını vurgulayan Çaputçu, şöyle konuştu:
"Meteorolojik ve üretim verilerini sürekli izleyen bir sisteme sahip olan ülkede, öncelikle Kaliforniya Valiliği başta olmak üzere yerel yöneticilerden merkezi yönetime durumun ciddiyeti iletildi. Bir acil eylem planına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Bunun üzerine Washington yönetimi, bu bölgelerdeki üreticiler açısından kuraklığın etkisini asgari düzeye indirecek önlemler aldı. Sonuçta ABD tarımsal istatistiklerini incelediğimizde, ceviz rekoltesi kuraklığa rağmen bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 artış gösterdi ve rekor üretim miktarına ulaşıldı."
- "Tarımsal istatistikler sağlıksız"
ABD ve birçok Avrupa ülkesinde planlı tarım politikaları uygulandığının altını çizen Çaputçu, bu ülkelerde 5 veya 7 yıllık planlar ortaya konarak hangi ürünlerin destekleneceğinin bütçeyle belirlendiğini anlattı.
Türkiye'de tarımsal istatistiklerin mevcut halinin sağlıksız olduğunu savunan Çaputçu, şöyle konuştu:
"Sezon öncesi rekolte tahminleri yapılabilmesini bir kenara bırakıyorum, hasat sonrasında bile güvenilir verilere ulaşmak mümkün değil. Böylesi bir tablo içinde bizim ülke olarak acilen yapmamız gereken, ayakları yere basan planlar yapmak ve iyi bir izleme ve değerlendirme sistemi kurmaktır."
TÜKSİAD Başkanı Çaputçu Açıklaması
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, geçen yıl fiyat artışlarının en yoğun hissedildiği fındık, Antep fıstığı, kuru kayısı ve incir gibi ürünlerin tüketimlerinin azaldığını bildirdi.