Tuluyhan Uğurlu Konser Verdi

Piyanist Uğurlu: 'Aydınlanma denilen şey önce bizde, sonra Batı'da olmuştur. Yani dünya sanıldığı gibi rönesansla aydınlanmadı, dünya Hoca Ahmet Yesevilerden aydınlandı. Biz bazı şeyleri hep Batı'dan almayı bir şey sanıyoruz halbuki beşiği Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu'

Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, 'Aydınlanma denilen şey önce bizde, sonra Batı'da olmuştur. Yani dünya sanıldığı gibi rönesansla aydınlanmadı, dünya Hoca Ahmet Yesevilerden aydınlandı. Biz bazı şeyleri hep Batı'dan almayı bir şey sanıyoruz halbuki beşiği Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu' dedi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konseri öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulunan piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, konserde 850. ölüm yıl dönümünde Hoca Ahmet Yesevi anısına bestelediği 'Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları'nı seslendireceğini ifade etti.

Uğurlu, besteyi yapmaktaki amacının Hoca Ahmet Yesevi gibi unutulan önemli değerleri hatırlatmak olduğuna dikkati çekerek, 'Bir sanatçı olarak zor zamanlarda sahneye çıkmıyorsanız o zaman gidip limon satabilirsiniz rahatlıkla' dedi.

Yesevi'nin misyonunun ve mesajının Anadolu aydınlanmasına vesile olduğunu vurgulayan Uğurlu, şunları söyledi:

'Bugünkü savaşların, coğrafyada yaşanan saçmalıkların en büyük nedeni bu değerlerden uzaklaşmamız ve unutmamız. Bu değerlere çok acil milli eğitim sistemimizde yer verir, çocuklarımızı küçük yaştan itibaren bu yolda eğitirsek gerçekten çok başka bir dünya yaratabiliriz. Ortadoğu'nun tamamını kucaklayan bir anlayışa bu ülkede bazıları karşı çıkıyor ama hep bilmemezlikten kaynaklanıyor bunlar.'

- 'Dünya rönesansla aydınlanmadı'

Uğurlu, yerli değerlerin kıymetinin bilinmemesinin 'rönesans aydınlanmasının' bir tezahürü olduğu düşüncesini aktararak, şu tespitini paylaştı:

'Aydınlanma denilen şey önce bizde, sonra Batı'da olmuştur. Yani dünya sanıldığı gibi rönesansla aydınlanmadı, dünya Hoca Ahmet Yesevilerden aydınlandı. Biz bazı şeyleri hep Batı'dan almayı bir şey sanıyoruz halbuki beşiği Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu. Bunları önce kendi insanımıza öğretmek lazım çünkü biz çok yanlış öğrettik her şeyi. Bizim bildiklerimizi bir güzel unutup, yeniden öğrenmemiz gerekiyor. İşimiz uzun ama yapacağız, Hoca Ahmet Yesevi de bunun mihenk taşlarından biri.'

Uğurlu, 'Bu tip değerli şahsiyetlerin anlattıklarını hayata geçirenler de hep müzisyenler oluyor' diyerek, 'Biz bu değerlerimizi sadece mezarı başında dua edilecek olgular olarak görüyoruz' dedi.

Hz. Mevlana ve Yunus gibi değerler söz konusu olduğunda 'barış, kardeşlik' denildiğine dikkati çeken Uğurlu, şu yorumu yaptı:

'Fakat bu sözler lafta olmamalı, bunları bizzat hayata geçirmeliyiz. Böyle yaptığımızda trafikteki hayatımız bile değişecektir. Kul hakkı denilen şey aklımıza gelecektir mesela trafikte. Müzisyen olarak sanatseverlerle bunları paylaşmak gerekiyor.'

Piyano virtüözü Uğurlu, bestesinde birçok insani değer olduğunu vurgulayarak, İslami motiflerden de bölümler bulunduğunu, farklı folklorik çalışmalardan da yola çıktığı bir sentez olduğunu söyledi.

Bestesini önemsediğine vurgu yapan Uğurlu, 'Şam'da birisinin ayağına bir şey batsa onu hisseden bir anlayışın evladı olmamız lazım. Gidip de oradaki insanları katleden adamın yanında fotoğraf çektirmememiz gerekiyor' şeklinde konuştu.

İnsanlara, insan sevgisine duyarlı olmak gerektiğine işaret eden Uğurlu, bestesini gelecekte Hoca Ahmet Yesevi'nin ülkesinde, Türkistan'da seslendirmek istediğini sözlerine ekledi.

Uğurlu, sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserinde 850. ölüm yıl dönümünde Hoca Ahmet Yesevi anısına bestelediği 7 bölümlük 'Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları' eserinden kısa bir versiyonu, görsel sunumuyla birlikte seslendirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile