'Tüm Egitim Kademelerinde Kiz Çocuklarinin Net Okullasma Oranlari Artti'

'Tüm Egitim Kademelerinde Kiz Çocuklarinin Net Okullasma Oranlari Artti'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, kadinlarda egitim, saglik, siyaset, girisimcilik gibi tüm faaliyetlerde bir farkindalik olusturulmasi, hayata ve süreçlere aktif katilimlarina destek verilmesinde tüm ülkelere sorumluluk düstügünü belirterek, “MIKTA ülkeleri olarak kadinlarin bireysel ve toplumsal güçlenmelerine ivme kazandirmak üzere bu sorumlulukla hareket etmek zorundayiz. Gerek egitim gerekse girisimcilik noktasinda tüm taraflarin destegini alarak kadinlarin girisimcilik potansiyellerini ortaya çikarmak üzere politikalar gelistirmeliyiz” dedi.



Bakan Derya Yanik, Türkiye’nin MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) dönem baskanligi çerçevesinde gerçeklestirilen “Kadin Girisimcilerin Desteklenmesi ve Kiz Çocuklarinin Egitimi” temali çevrimiçi toplantiya katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Bakan Yanik, MIKTA ülkeleri olarak bölgesel ve küresel sorunlara yapici çözümlerin üretilmesi için is birliginin çok anlamli oldugunu belirtti.

Kadinlarin çalisma hayatinda hak ettigi yeri almasi, is gücüne aktif bir biçimde katilmasi ve üretimde söz sahibi olmasinin ülkelerin kalkinmasinda anahtar bir role sahip oldugunu vurgulayan Yanik, “Bugün artik kadinlarin ekonominin içinde aktif yer almasiyla üretilen refah arasinda dogrudan iliski bulunmaktadir. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayici kalkinma için kadinlarin egitim ve ekonomik tesvikler ile desteklenmesi kaçinilmazdir. Bu yönde atilan adimlar umut vericidir, ancak yeterli degildir” ifadelerini kullandi.

Bakan Yanik, sürdürülebilir kalkinmayi gerçeklestirebilmek için ekonomik deger olusturan kadin girisimci sayisini artirmanin, var olan kadin girisimcileri güçlendirmenin büyük önem arz ettigine dikkat çekerek, sunlari söyledi:

“Kadin girisimciler gerek isletmelerini kurarken, gerekse isletmelerinin faaliyetleri sirasinda birçok sorunla karsi karsiya kalmaktadir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de kadin girisimcilerin karsilastigi sorunlarin basinda finansal kaynak bulmakta yasanan güçlükler ile sermaye yetersizligi gelmektedir. Öte yandan is deneyimi ve özgüven eksikligi, pazara erisimde yasanan sikintilar, koçluk ve danismanlik ihtiyaci, tesvik mekanizmalarina erisememe ve teknolojiye sinirli erisim kadin girisimcilerin bu süreçte karsi karsiya kaldigi diger sorunlardir. Bu durum kadinlarin ise baslama ve ilerleyen süreçte isin sürdürülebilirligi konusunda problemler yasamalarina neden olmaktadir. Kadinlarin basta egitim olmak üzere saglik, siyaset, girisimcilik ve yer aldigi tüm diger faaliyetlerde bir farkindalik olusturulmasi, hayata ve süreçlere aktif katilimlarina destek verilmesi ve bu süreçlerin etkili ve seffaf bir sekilde yönetilmesinde tüm ülkelere sorumluluk düsmektedir.”

“MIKTA ülkeleri olarak kadinlarin bireysel ve toplumsal güçlenmelerine ivme kazandirmak üzere bu sorumlulukla hareket etmek zorundayiz” diyen Bakan Derya Yanik, “Gerek egitim gerekse girisimcilik noktasinda tüm taraflarin destegini alarak kadinlarin girisimcilik potansiyellerini ortaya çikarmak üzere politikalar gelistirmeliyiz” diye konustu.



“TÜM EGITIM KADEMELERINDE KIZ ÇOCUKLARININ NET OKULLASMA ORANLARI ARTTI”

Kadinlarin finansal kaynaklara erisimini artiracak, onlarin ihtiyaç duyacaklari becerilerle donatilmasini saglayacak ve toplumsal statülerini yükseltecek en önemli aracin örgün ve yaygin egitim oldugunu isaret eden Bakan Yanik, “Bu sebeple ülkemizde kadina yönelik hazirlanmis önemli politika belgelerinden biri olan Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plani’nin 5 ana ekseninden birini de egitim olusturmaktadir. Hükümetimiz, kadinlarin ve kiz çocuklarinin egitim düzeylerini yükseltmek için öncelikli hedefler benimsemistir. Çabalarimizin bir sonucu olarak da tüm egitim kademelerinde kiz çocuklarinin net okullasma oranlari önemli ölçüde artmistir” ifadelerini kullandi.

Bakan Derya Yanik, 11. Kalkinma Plani’nda kadin girisimcilere is gelistirme süreçlerinde danismanlik ve rehberlik hizmeti sunulmasi hedefinin yer aldigini kaydederek, “Bu çerçevede bizler kadin girisimcilerin e-ticarette güçlenmelerini saglamaya yönelik egitim programlari ve seminerler düzenliyoruz. Kadinlarin internet sitesi, portal, aplikasyon gibi dijital ortamlardaki ekonomik faaliyetlerinin gelistirilmesini hedefleyen mekanizmalar olusturmak üzere çalisiyoruz. Kadinlar tarafindan kurulan kooperatiflere yönelik, egitim, girisimcilik ve danismanlik gibi alanlarda sunulan destekleri yayginlastiriyor, kadinlarin kooperatif kurmalari için gerekli hukuki düzenlemeleri kolaylastiriyoruz” dedi.



“GELECEKTE TICARETIN YAYILMASINDA KADIN KOOPERATIFLERI ÖNCÜ ROL OYNAYACAK”

Türkiye’de gelecek dönemde kadin eliyle fark olusturan bir üretim ve ticaretin yayilmasinda kadin kooperatiflerinin öncü rol oynayacagini öngördüklerini belirten Bakan Yanik, söyle devam etti:

“Bakanlik olarak kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin saglanmasi, kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi ve görünürlüklerinin artirilmasi amaciyla çesitli çalismalar yürütmekteyiz. Bu çerçevede Bakanligimiz koordinasyonunda Ticaret Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi isbirliginde 2018 yilinda imzaladigimiz Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü çerçevesinde 81 Il Müdürlügümüz koordinasyonunda çalisma gruplari olusturduk. Söz konusu çalisma gruplarimizla tüm illerde gerçeklestirdigimiz 840 çalistay, egitim, bilgilendirme toplantilari ile yaklasik 40 bin kisiye ulastik ve 862 yeni kadin kooperatifi kurulmasina destek sagladik. Ayrica kadin kooperatifleri alaninda isbirligi ve diyalogu gelistirmek ile iyi uygulamalari yayginlastirmak amaciyla gerçeklestirdigimiz 10 bölgesel bulusma ile yaklasik 4 bin kisiye ulastik. Eylül 2021’de ülkemiz ve Avrupa Birligi finansal destegi ile baslattigimiz Kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile de kadinlarin kooperatiflesmesinin tesvik edilmesi, istihdamin artirilmasi ve kadinlarin güçlenmesini hedefliyoruz.”

Bakan Yanik, kadin girisimci potansiyelinin gelistirilmesi ve daha donanimli hale getirilmesi amaciyla 2007 yilinda TOBB Kadin Girisimciler Kurulu kuruldugunu ifade ederek, kurul tarafindan Türkiye’nin Girisimci Kadin Gücü Bulusmalari, Gelecegi Yazan Kadinlar Projesi, Kiz Kardesim Projesi, Gelecegin Gücü Girisimciler Forumu, Deger Katan Kadin Girisimciler Toplantilari gibi önemli faaliyetler gerçeklestirildigini söyledi.

2021 sonu itibariyla Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi isbirliginde Birlesmis Milletler Kalkinma Programi ve özel bir vakfin finansman destegiyle yeni bir proje baslattiklarini da belirten Bakan Derya Yanik, “11 ilimizde ne egitimde ne istihdamda olan genç kadinlarin sorunlari ve ihtiyaçlarini belirleyip, bu ihtiyaçlari karsilayacak mekanizmalar olusturmak amaciyla Gelecegini Kuran Genç Kadinlar Projesini hayata geçirdik. Bu projeden de genç kadinlar için önemli kazanimlar beklemekteyiz” seklinde konustu.

Moderatörlügünü Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Askin Asan’in yaptigi toplantiya MIKTA ülkeleri temsilcileri de katildi.

(Dogukan Gürel - IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile