Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) terör olayları nedeniyle zor bir dönemden geçen Güneydoğu bölgesinde ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesine destek olmak ve iş adamlarının, halkın yanında olduğunu vurgulamak amacıyla toplantı düzenledi. Toplantıda Güneydoğu'nun yıllık 30 milyar dolara çıkarılması hedeflenen ekonomik potansiyeli ve yeni ticaret açılımları konuşuldu.
TÜMSİAD'dan yapılan açıklamaya göre, ramazan ayı boyunca Türkiye'nin dört bir yanında iftarlar düzenleyerek iş adamlarını bir araya getirmeyi hedefleyen dernek, ilk iftar için Diyarbakır'ı seçti.
İftar programında Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, TÜMSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özbek, Genel Sekreter Osman Kapıcıoğlu, yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Oğulmuş, 200'e yakın iş adamı ve özel sektör temsilcisi bir araya geldi. Katılımcılar, gecede bölgeye ekonomik katkı sağlayacak ve istihdamı artıracak yeni projeleri görüştü.
Programda konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Güneydoğu'nun köklü tarihi, kültürel zenginliği, turizmi, ticaret yolları ve konumu itibari ile Orta Doğu'nun en yüksek kapasiteli bölgeleri arasında olduğunu belirterek, bu potansiyelin işlenmesiyle uyuyan devin harekete geçeceğini bildirdi.
TÜMSİAD olarak Güneydoğu'ya verdikleri değeri göstermek ve yapılacak yeni yatırımları konuşmak için ilk iftar organizasyonunu Diyarbakır'da önemli iş adamlarıyla beraber gerçekleştirdiklerini aktaran Doğan, şu ifadeleri kullandı:
'İş adamları için hem Diyarbakır hem de Güneydoğu geçmişte olduğu gibi bugünün de en önemli ticaret merkezlerinden birisi. Son 12 yılda Diyarbakır'ın 6,6 milyon dolar olan ihracatı 33 kat artmış ve 237 milyon dolara yükselmiş. Genel olarak Güneydoğu Bölgesi ise bu yılın ilk beş ayında yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmıştır. Ticaret ve turizm gelirleri ile yıllık 30 milyar doların üzerinde bir potansiyele sahip olan bölgenin son yıllarda yaşanan terör olayları ve komşu ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle atıl durumda olan potansiyelini yeniden harekete geçirmeyi planlıyoruz.'
- 'Ticaret koridoru aktif hale gelmeli'
Doğan, Güneydoğu'nun önemli geçiş yolları üzerinde olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Oldukça düşük düzeyde olan özel sektör yatırımlarının artmasıyla diğer bölgelere olan ihracat da artacak ve ticaret koridoru aktif hale gelecek. Terör olaylarına rağmen 1200 yıldır devam eden kardeşlik ve beraberlik bozulmayacak. Devletimizin teşvik ve katkıları ile iş adamlarının yatırımları sayesinde hem ekonomik kalkınma artacak hem de kişi başına düşen gelir sıralamasında 24'üncü sırada olan bölge daha üst sıralara sıçrayacaktır. İş adamları olarak ekonomik dönüşümlerin sağlanması konusunda elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız. Ancak özel sektör yatırımlarını bölgeye çekmek için güvenlik ve diğer sorunların çözülmesi, bölgenin hak ettiği cazibesine kavuşması öncelikli meseleler arasında. Biz iş adamlarının yatırımlarını daha da artırması için tek beklentimiz bölgedeki bu risk ortamının ortadan kalkmasıdır.'
TÜMSİAD'dan Güneydoğu'da Ticaret Açılımı
Dernek, terör olayları nedeniyle zor bir dönemden geçen Güneydoğu bölgesinde ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesine destek olmak ve iş adamlarının, halkın yanında olduğunu vurgulamak amacıyla toplantı düzenledi Toplantıda Güneydoğu'nun yıllık 30 milyar dolara çıkarılması hedeflenen ekonomik potansiyeli ve yeni ticaret açılımları konuşuldu.