Tunceli '16 Tondan' Kurtuldu

Tunceli '16 Tondan' Kurtuldu

Tunceli Il Saglik Müdürü Dr. Muhammed Duran, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle yaptigi açiklamada, saglikli beslenme ve egzersiz yapmanin önemine dikkat çekerek, "Obezite cerrahisi önceligimiz degildir. Saglikli Hayat Merkezimizde bugüne kadar 8 bin 815 kisiye hizmet verilmis olup, Tunceli 16 tondan fazla agirlik kaybetmistir" dedi.

Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen Türkiye Saglikli Beslenme ve Hareketli Hayat Programi’na deginen Tunceli Il Saglik Müdürü Dr. Muhammed Duran, "Bu çerçevede Il Saglik Müdürlügümüz Saglikli Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Saglikli Hayat Merkezinde görevli diyetisyenlerimiz tarafindan merkez ve ilçelerimizde vatandaslarimiza saglikli bir kiloya ulasilmasi, bu kiloyu korumasi, uygun tedaviyi almasi ve obezitenin getirdigi olumsuzluklari tersine çevirmesine yardimci olacak pratik çözümleri tesvik amaciyla danismanlik ve poliklinik hizmeti verilmektedir. Hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastaliklari, inme, tip 2 diyabet, bazi kanser türleri, kas-eklem hastaliklari ve solunum sistemi hastaliklari gibi pek çok hastalik için riski artirir" diye konustu.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de obezitenin hizla arttigini ifade eden Dr. Duran, "Dünya obezite atlasi 2023 yili raporuna göre 2035 yilinda yetiskinlerin yüzde 50’sinden fazlasinin obez olabilecegi öngörülmektedir. Ayni atlasin 2022 yilindaki raporuna göre ise çocukluk çagi obezitesinin 2030 yilinda yüzde 20’den yüksek olacagi öngörülmektedir. Obezite ile etkin mücadele için ’önlemek’, yani obezite ve obeziteye bagli hastaliklarin meydana gelmemesi için ugrasmak esastir. Bu kapsamda Tunceli Il Saglik Müdürlügümüze bagli Saglikli Hayat Merkezimizde kisilere özel diyet listeleri hazirlanmakta olup haftalik takipleri yapilmaktadir. Obezite cerrahisi önceligimiz degildir. Okullarda her dönem obezite ve saglikli beslenme ile ilgili egitimler verilmektedir. Belirli gün ve haftalarda stantlar kurularak toplum egitimleri ve farkindalik çalismalari yapilmaktadir. Tunceli Il Saglik Müdürlügünce obezite ile mücadele için tüm yil boyunca çalismalar devam etmektedir" seklinde konustu.



8 bin 815 kisi 16 ton kilo verdi

Tunceli Il Saglik Müdürü Dr. Muhammed Duran, obezitenin tedavisi ve basvurulacak yerler ile ilde bu konuda yapilan çalismalara iliskin su detaylari paylasti:

"Diyetisyenlerce yapilacak degerlendirme sonucu bireyin yasina, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme aliskanliklarina uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi saglayacak bir plan yapilmasi, diyet tedavisini olusturmaktadir. Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda dogru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için Tunceli Il Saglik Müdürlügümüze bagli Tunceli Saglikli Hayat Merkezinde verilen beslenme-obezite danismanligi hizmetinden yararlanabilir. Saglikli Hayat Merkezimizde bugüne kadar 8 bin 815 kisiye hizmet verilmis olup, Tunceli ili 16 tondan fazla agirlik kaybetmistir. Hizmet verdigimiz 3 bin 166 danisan obez olup, normal kilosuna kavusmustur. Ayni zamanda 3 bin 761 danisan da fazla kilolu olup normal kilosuna kavusmustur."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile