Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği koordinesiyle “Organik Arıcılık” projesi kapsamında 15 üreticiye kişi başı 40 organik kovanı yüzde 75 hibe desteği ile 600 organik kovan verildi.
2014 yılında hayata geçirilen projenin sürdürüldüğünü belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, “Bakanlığımızca, ilimizde organik aracılığın geliştirilmesi, üretimin artırılması amacıyla başlatılan projeyle kapsamında üreticilerimize sertifika kazandırmaya devam ediyoruz. İlimizin özellikle bitki florasının zengin, iklim koşullarının uygun, doğasının bakir olması nedeniyle organik aracılığa oldukça elverişlidir. Şuanda ilimizde 68 bin 500 kovanımız mevcut. 2016 yılında 650 ton bal üretimi gerçekleştirdik” dedi.
Kaya, 2014-2015 yılında 36 üreticiden 9’unun organik arıcılık sertifikası almaya hak kazanırken bu yıl 15 üreticinin sertifika sahibi olduğunu da kaydetti.
2014-2015 yılında organik arıcılığın geliştirilmesi için 36 üreticiyle yola çıktıklarını aktaran Kaya, "Üreticilerimizin 3 yıl boyunca ürettiği balı kontrol etmesi açısından, yerlerinde ziyaret edildi. 36 üreticimizden 9 üreticimiz o dönem organik sertifika almaya hak kazanmıştı. Bu yılda 15 üreticimizle başladık, bu üreticilerimize 600 kovan dağıtarak, yüzde 75 hibe desteği sağlamaktayız. Projeyle sertifikasyon kuruluşunun ücreti de bakanlığımız tarafından karşılanmakta. İnşallah bu 15 üreticimizi 3 yıl boyunca organik arıcılığa kazandırmış olacağız. İlimizin balı çok kaliteli, polen kalitesi oldukça yüksek. Bizler Tunceli balını markalaştırarak tüm ülkeye tanıtmak ve üretimini artırmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Tunceli'de 600 Organik Kovan Dağıtıldı
Geçtiğimiz yıl 650 ton bal üretilen Tunceli’de üreticilere 600 adet organik kovan dağıtıldı.