Tunceli'de Birinci Dünya Savasindan Kalma Top Parçalari Bulundu

Tunceli'de Birinci Dünya Savasindan Kalma Top Parçalari Bulundu

Tunceli’de Birinci Dünya Savasindan kalma top parçalari bulundu. Bulunan parçalar Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan’in talimatiyla askeri helikopterle tasinarak Kent Müzesine getirildi. Parçalari, bakim-onarim ve restorasyon çalismalarinin ardindan sergilerde kullanilacak.

Tunceli’nin Pülümür ilçesi Kizilmescit bölgesinde Birinci Dünya Savasindan kalma top parçalari oldugu bilgisi üzerine müze yetkilileri harekete geçti. Kirsal kesimde bulunan parçalarin araçla alinamamasi üzerine durum Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan’a aktarildi. Vali Özkan’in talimatiyla parçalar, askeri helikopterlerle alinarak Tunceli Kent Müzesine getirildi.

Burada bakim ve restorasyonu yapilacak olan parçalar sergilerde kullanilacak.

Eserler bakimlarinin ardindan sergilenecek

Konuya iliskin bilgi veren Tunceli Kent Müzesi Müdürü Kenan Öncel, genç bir müze olmalarina ragmen önemli çalismalar yaptiklarini söyledi.

Öncel, ’’Son olarak Pülümür ilçemizde halkimizin bu bölgede Birinci Dünya Savasindan kalma araç gereçlerin oldugunu söylemesi üzerine Valimiz Mehmet Ali Özkan’in talimatlari ve güvenlik güçlerimizin yardimiyla birlikte Pülümür ilçemizde kirsal bir kesimde Birinci Dünya Savasindan kaldigini tahmin ettigimiz top parçalari bulduk. Ruslarla yapilan savasta yöre halkinin Ruslarla mücadelesi sonucunda Rus ilerleyisini bu bölgede durdurduklarini ve komutanin Enver Pasa oldugunu biliyorduk. Burada buldugumuz eserler de bunlarin somut belgeleri niteligindeydi. Müzemizin arsivinde yerini alacak. Gerekli bakimlari, restorasyonlari yapildiktan sonra bakanligimizin sergilerinde yerini alacaktir’’ dedi.

Bulunan parçalarin iki tabla bir de namlu kismi oldugunu ifade eden Öncel, “Öncesinden bölgeye gittik almaya çalistik. Ancak ulasim oldukça zordu. Araçla ya da baska bir sekilde almaya imkanimiz yoktu. O yüzden valimizin talimatlariyla askerimizin de destegiyle helikopterle almak zorunda kaldik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile