Tunceli'de Çevrecilerden Baskan Maçoglu'na Kati Atik Tepkisi

Tunceli'de Çevrecilerden Baskan Maçoglu'na Kati Atik Tepkisi

Tunceli’de bir grup çevreci, belediye tarafindan yapilmak istenen kati atik bertaraf tesisini protesto etmek için yürüyüs gerçeklestirdi. Grup üyeleri, Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu’na tepki gösterdi.

Tunceli’de Kirmizidag Çevre ve Yasam Platformu, merkez Sütlüce bölgesinde Tunceli Belediyesi öncülügünde Dersim Kati Atik Birligi (DER-KAB) tarafindan yapimi planlanan kati atik bertaraf tesisini protesto amaciyla yürüyüs ve basin açiklamasi gerçeklestirdi. Platformun çagrisiyla, bir araya gelen çok sayida bölge sakini ve vatandas, “Dogayi Yok Edersen, Sen de Yok Olursun, Dogama Dokunma” pankartiyla belediye binasi önüne kadar alkis ve sloganlarla yürüyüs gerçeklestirdi.

Burada platform adina açiklama yapan Avukat Özgür Ulas Kaplan, “Bu projenin yapilacagi alana iliskin yöre insani uzun bir süredir itirazlarda bulunuyor. Yapilacagi alanda 55 bin agaç kesilecek. Mahkeme bilirkisi raporlariyla tespit edilen rakam 54 bin 900 agacin yollar hariç kesilecegi yönünde. Bu mücadeleye Tunceli’deki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kurum ve kuruluslar destek olmadilar. Bizleri yalniz biraktilar. Bu mücadele sadece orada yasayan köylülerin mücadelesi degil. Bunu defalarca dile getirdik. Bunlari dile getirirken de bilimsel temellere, bilirkisiler tarafindan hazirlanan raporlari ortaya koyduk. Tunceli halkinin bu mücadeleye destek olmasi gerekiyor çünkü bu sorun tüm Tunceli’yi ilgilendiren bir sorundur” dedi.



Maçoglu’na tepki

Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu’nun ihaleyi alan sirketin sahayi ziyareti sirasinda yöre halkinin demokratik tepkilerine karsi jandarmadan yardim talep ettigini ifade eden Avukat Kaplan, “21 Subat tarihinde Maçoglu, Orman Genel Müdürlügü’ne agaçlarin kesilmesi için yazi yazmis. Bu yaziyi inceledik. Kendisi burada dahi degil. Aylardir burada olmayan, bir ay sonra belediye baskanlik görevi bitecek bir insanin bu meselede taraf olmasi bir yana bu yazinin ne sekilde yazildigi da belli degil. Kendisini o tarihlerde Istanbul’da oldugu ortada olan bir gerçek. Usulsüz islemlerle bu projeyi gerçeklestirmek istiyorlar. Bu kadar israri da biz anlamis degiliz. Bir ay sonra görevi bitecek belediye baskaninin bu kadar israr etmesi farkli amaçlar, planlar, iliskiler mi söz konusu sorusunu aklimiza getiriyor” diye konustu.



Projeden vazgeçilebilir

Projeden vazgeçilebilecegine deginen Kaplan, "Henüz ormandan kesin izin karari alinmis degil. Aktarilan bir fon söz konusu degil. Sirkete ödenmis bir para yok. Bu asamada projeden vazgeçilmesi halinde herhangi bir tazmin yükümlülügü de bulunmamaktadir. Bu projeden her an vazgeçilebilir, doga katledilmeyebilir, farkli bir alanda yapilabilir” seklinde konustu.

Bundan sonraki süreçte yasanabilecek olumsuzluklari dile getiren Kaplan, “Belediyenin talebi üzerine bölgeye sirketi korumak için asker gelirse, halkla kolluk karsi karsiya gelirse, insanlar zarar görürse bunun sorumlulugu yerel yönetimin, belediye baskaninin, bu projeyi dogrudan ya da dolayli olarak savunanlarin üzerinde olacaktir. Buradan orman isletmeye ve ilgili idari kurumlara sesleniyoruz. Biz demokratik tepkilerimizi, yasal haklarimizi kullanmaya devam edecegiz. Herkesten yanimizda olarak bu mücadeleye destek olmasini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile