Tunceli'de, Düzenli Kronik Yara Bakimlari Gerçeklestiriliyor

Tunceli'de, Düzenli Kronik Yara Bakimlari Gerçeklestiriliyor

Tunceli’de Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan kronik yara bakim birimi tarafindan hastalarin düzenli tedavileri yapiliyor. Birim sorumlusu Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Gülberk Uslu, kronik yara bakimi, nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Kronik yaralarin en az 4 ile 6 hafta süren ve normal yaralarin iyilesmesinden daha gecikmis iyilesmeye sahip yaralar oldugunu kaydeden Op. Dr. Gülberk Uslu, bunlarin diyabetik yaralar ile hareket edemeyen hastalardaki yatak yaralari oldugunu söyledi.

Kronik yaralarin nedenleri hakkinda bilgi veren Dr. Uslu, “Kontrolsüz seker hastaligi, yataga bagimlilik, yeteri kadar modernizasyonun saglanamamasi, enfeksiyon ve damar hastaliklari en basta gelen temel nedenlerdendir. Kronik yaralarin bakiminda özellikle uygun bakim, uygun pansuman, enfeksiyonlarin durdurulmasi kritik rol oynar” dedi.

Kronik yara bakiminin en önemli basamaginin önlenmesi oldugunu ifade eden Op. Dr. Gülberk Uslu, “Özellikle saglikli beslenme, vitamin, elektrolit eksiklerinin giderilmesi, düzenli egzersiz, egzersiz yapamayan yataga bagimli hastalarin da 2 saatte bir olmak üzere pozisyonunun degistirilmesi kronik yaralari engelleyen en önemli basamaklardan biridir. Bunun yaninda hijyen kesinlikle çok önemlidir. Kronik yaralarin diger alt basamagi diyabetik yaralardir. Özellikle diyabetik hastalarda ayaklarda yaralar siklikla görülmektedir. Uygun ayakkabi seçilmesi, ayak tirnaklarinin uygun sekilde kesilmesi ve hijyen bu anlamda önem arz etmektedir. Yine kan sekeri kontrolü olmazsa olmazdir. Kan sekeri kontrolü saglanamayan hastalarda diyabetik yaralarin iyilesmesi beklenemez” diye konustu.

Yaralarin tedavisinin profesyonel saglik personeli tarafindan yapilmasinin önemine vurgu yapan Dr. Uslu, “Kronik yara bakiminda görev alabilecek hekimlerin branslari bellidir ve ayni zamanda eslik eden hemsirelerin de sertifikali özel egitim geçmisleri mevcuttur” seklinde konustu.

Iyilesmesi gecikmis, yataga bagimli hastalari olan vatandaslarin Pazartesi günleri poliklinik randevusu alabileceklerini söyleyen Dr. Uslu, ulasim saglanamayan durumlarda evde saglik bakim hizmetleri üzerinden erisimin saglanabilecegini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile