Tunceli'de Parka Yıkım Kararı Tepkiyle Karşılandı

Tunceli'de Parka Yıkım Kararı Tepkiyle Karşılandı

Tunceli'de Pülümür ve Munzur Çaylarının birleştiği noktada bulunan Hızır Gölü Parkı'na mahkeme tarafından yıkım kararı çıkması, yöre sakinleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Tunceli'de Munzur ve Pülümür Çayı üzerinde kurulan ve 2009 yılında su tutmaya başlayan Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali iki çayın birleştiği yerde bulunan ve yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen Hızır Gölü (Gole Çetu) ziyaretinin bir bölümünün sular altında kalmasına neden oldu. Tunceli Belediyesi'nin girişimleri sonucu baraj ve HES'i yapan Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri Anonim Şirketi ziyaretin bir bölümünü kurtararak bir de park yaptırdı.

Tunceli Belediyesi tarafından parka yöresel isim olan Jara Gole Çeto ismi verilerek, spor ve oyun alanları yaptırıldı. Parka yüzlerce ağaç dikildi. Parkın tamamlanıp bitirilmesinin ardından DSİ Genel Müdürlüğü, parkın baraj gölü sahasında kaldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme, parkın kaldırılarak önceki haline getirilmesine hükmetti.

Mahkemenin kararının belediye tebliğ edilmesi gerek Belediye Başkanı Edibe Şahin gerekse de Tuncelililer tarafından tepkiyle karşılandı.

Uzunçayır Barajı'nın su tutmasıyla birlikte kentte bulunan bir çok kutsal mekanın sular altında kaldığını belirten Belediye Başkanı Edibe Şahin, "Bu mekanlardan biri de Gole Çetu'dur. Burası gerek bizim açımızdan gerekse de tüm Aleviler tarafından kutsal görülen önemli mekanlardan biri. Pülümür ve Munzur Çayı'nın birleştiği bir nokta ve hemen üst kesiminde de ilimizin cemevi bulunuyor. Biz belediye olarak, bu kutsal mekanda kurban kesim yeri, ziyaret yeri, çeşmenin yanı sıra bine yakın ağaç diktik. Çocuk ve gençler başta olmak üzere bütün kentin nefes alabileceği en büyük parklardan birini oluşturdu. 17 bin metrekareye yakın bu alan sadece park değil aynı zamanda Alevilerin en kutsal mekanlarından da biri. Dolayısıyla bütün insanlar tarafından hassasiyetle korunan, halk tarafından bakımı yapılan, hiç bir ticari alanı olmayan mekanlardan, parklardan biri" dedi.

Davanın açılmasıyla birlikte insanlarda tepkiler oluştuğunu hatırlatan Başkan Şahin, "Bu dava açıldığı zaman bile büyük tepkiler vardı. Levhasını buranın yöresel diliyle Zazaca Jara Gole Çetu diye yazdığımız için tabelanın indirilmesini istemişlerdi. Kentte ciddi bir tepki oluştu. Bu tepkiler yüzünden tabelası dahi indirilemedi. Tabelası bile indirilemeyen bir kentte bu parkın, bu kutsal mekanın bozulması ve sular altında bırakılması kent tarafından kabul edilecek bir durum değil. Her şeyden önce insanların kutsallıklarına, manevi değerlerine saygılı olunması gerekiyor. Bu çerçeveden bakıldığında Kızılbaşlar için kutsal mekanlardan birinin kültürel varlıkları koruma kurulu tarafından koruma altına alınması gerekiyor" diye konuştu.

Resmiyette hazineye ait görünen alanın tahsisi için Danıştay'a yıkım kararına ilişkin de Yargıtay'a itiraz ettiklerini kaydeden Belediye Başkanı Şahin, "İnanıyoruz ki Yargıtay halkın lehine bir karar verecek. Bu kararın bu haliyle kesinleşmesinin sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum. Son zamanlarda çevreyle ilgili bilinç de oluştu. Dersim'de de yıllardan beri barajlar yüzünden bir çevre bilinci oluştu. Çok kullanılan bu mekanın ellerinden alınmasına bu halk müsaade etmeyecektir" diye konuştu.

Vatandaşlar da parkın yıkılması kararına tepki göstererek, parkın hem inanç hem de çevre yönünden önemli bir yer olduğunu düşünüyor.

Taksim Gezi Parkı Eylemlerinin ardından İstanbul'da başlayan ve tüm Türkiye'ye yayılan duran adam eylemleri yıkılması düşünülen park için de başladı.

Karara tepki gösteren iki vatandaş, Gole Çetu Parkı'na bakan Mameki Köprüsü üzerinde durma eylemi gerçekleştirdi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile