Tunceli Müzesi 2 Bin Eserle Tarihe Isik Tutuyor

Tunceli Müzesi 2 Bin Eserle Tarihe Isik Tutuyor

Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri olan Tunceli Müzesi, 2 bin eserle kentin binlerce yillik tarihine isik tutuyor.

Dogal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yilin her döneminde çok sayida yerli ve yabanci turisti agirlayan Tunceli’de, son yillarda devlet tarafindan yapilan yatirimlarla spor ve kültür alaninda da adindan söz ettiriyor. Kent merkezinde 1935 ile 1937 yillarinda askeri kisla olarak insa edilen, 1949 yilina kadar kisla olarak kalan ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleri, valiligin girisimi sonucu genis bir restorasyondan geçirilen yapi, Tunceli Müzesi oldu. Alman mimarisi tarzina sahip, yaklasik 5 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Tunceli Müzesi, bünyesindeki 2 bin civari eserle tarihe isik tutuyor. 4 bloktan olusan ve içerisinde kentin en eski tarihsel buluntularindan çanak, çömlek, tas aletler, çesitli madenlerden yapilmis eserler olan müze, yazili ve görsel alanlarin yani sira yöreye ait inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panolari ve ritüellerini temsil eden bir teshirler dikkat çekiyor.

’’Müzeyle Tunceli turizminde önemli bir kültür halkasi tamamlanmis oldu’’

Ayriya, arkeoloji ve sikke, etnografya, geleneksel yöntemlerle tarim ve flora-fauna, inanç kültürü, tas eserler ve erken cumhuriyet dönemi eser seksiyondan olusan Tunceli Müzesi, prehistorik dönemden bugüne insanligin yasam serüveninin, bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandirmalar esliginde anlatildigi salonlari ile ziyaretçilerini tarih yolculuguna çikariyor.

Tunceli Müzesi hakkinda bilgi veren Müze Müdürü Kenan Öncel, ’’Tunceli Müzesi, 24 Aralik 2020 yilinda Cumhurbaskanimizin online ve Kültür ve Turizm Bakanimizin bizatihi yerinde katilimlari ile kapilarini ziyaretçilerine resmen açti. Teshir tanzimi olarak Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri ve daha iki yasimizi doldurmadik. Bu kisa süre içerisinde müzede yapila etkinlikler, arazi ve kazi çalismalariyla kendinden söz ettirmeye basladi.

Tunceli, son yillarda özellikle turizm anlaminda ciddi atilimlar yapti ki bu turizmin en etkili halkalarindan biri kültür ayagiydi. Bu müzenin açilmasiyla birlikte ilimiz turizminde önemli bir kültür halkasini tamamlamis oldu. Yaptigi çalismalarla bunlari desteklemekte ve her geçen gün de çalismalarini arttirmaktadir” dedi.



’Somut miras yaninda soyut mirasi da ziyaretçilerin hizmetine sunduk’’

Somut mirasin yaninda soyut mirasi da ziyaretçilerin hizmetine sunduklarini belirten Öncel, ’’Müzemiz dört bloktan olusuyor. Arkeoloji, etnografya, flora-fauna, inanç, mezar taslari ve cumhuriyet dönemi gibi bir çok sergileri var. Ayni zamanda geçici sergiler de yapiyoruz ve kalici olarak yaptigimiz Tunceli Halk Masallari sergimiz de var. Bir anlamda sadece somut kültürel mirasinin degil soyut kültürel mirasinin da resmedildigi bir müze. Bütün kentin yasanmisliklarini, hikayelerini her açidan somut olanin dogrudan gösterildigi, soyut olan kültür mirasinin da anlatimlarla, ritüellerle, film gösterimleri ile halka izlettirildigi bir alan. Bu müze bu kentteki her seyi anlatiyor. Sadece kültürel varliklarimizi degil, dogayi da anlatiyoruz. Biz günümüze sahitlik ediyoruz, geçmisteki kültürleri bugüne tasiyip, bugünleri de yarinlara nasil aktarabiliriz diye çalisiyoruz. Bir anlamda, biz tarihe isik tutuyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile