Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında Tuncel'nin de bulunduğu 30 ilde geçen yıldan bu yana uygulanan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nin 20 Aralık 2014'te tamamlanacağını söyledi.
Proje kapsamında, damarlı bitkiler ve omurgalı hayvanlar için literatür ve arazi çalışması, tohumsuz bitkiler ve omurgasız hayvanlar için ise literatür çalışması yapılacağını ifade eden Gürsönmez, biyolojik çeşitliliğin etkin korunması, doğal kaynak yönetimi, arazi kullanım planlarının yapılması, yatırım projelerinin yönlendirilmesi ve seçeneklerin oluşturulması amacıyla yürütülen çalışmaların devam ettiğini aktardı.
Çalışmaların 9 ayrı uzmanlık alanında yürütüldüğünü belirten Gürsönmez, şunları kaydetti:
"Damarlı bitkiler konusunda bin 426 bitki örneği toplandı ve bitkilerin teşhis süreci devam ediyor. Kuşlar konusunda bin 800 gözlem noktasında yapılan incelemelerde 138 kuş türü tespit edildi. Uzunçayır Barajı bölgesinde 4 balık türü tespit edildi. Sürüngenlerde 2 kaplumbağa, 7 kertenkele ve 12 yılan türü tespit edildi. Çift yaşarlar konusunda kuyruksuz kurbağalardan 4 tür, kuyruklu kurbağalardan 1 tür tespit edildi. Hazırladığımız 400 sayfalık ön raporda ortaya çıkan ilk verilere göre 36 kuş, 3 kertenkele, 4 yılan ve çift yaşarlarda 2 tür olmak üzere toplam 45 tür, Tunceli ili literatürüne eklenecek. Yıl sonuna kadar devam eden çalışmayla bu sayıların bir miktar daha artması bekleniyor."
Tunceli'nin Biyolojik Çeşitliliği Kayıt Altına Alınıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında, Tunceli'deki biyolojik çeşitliliğin tespiti için yürütülen çalışmalar devam ediyor.