Tunus Diktatörlük Rejimiyle Hesaplaşıyor

Tunus'ta Habib Burgiba ve Zeynelabidin Bin Ali dönemlerindeki baskıcı rejimin yarattığı mağduriyetlerin araştırılması için kurulan komisyon 20 binden fazla dosyayı inceliyor

Tunus'ta devrim sonrası Zeynelabidin Bin Ali rejimi tarafından mağdur edilen çeşitli siyasi eğilimlere sahip mağdurların araştırılması için kurulan Hakikatleri Araştırma ve Onur Heyeti 20 binden fazla mağdurun dosyasını incelediğini açıkladı.

Başkent Tunus'taki merkezinde basın açıklaması düzenleyen heyet başkanı Siham bin Sidrin, yaptığı açıklamada, ''Diktatörlük rejiminin kurbanlarına ait 20 binden fazla dosyanın incelenmesinin devam ettiğini'' söyledi.

Sidrin yaptığı açıklamada, ''Heyet ve değişik illerdeki büroları dikta rejiminin mağdurlarına ait 22 bin 600 kişinin dosyalarına ulaştı.'' dedi.

Siham bin Sidrin, ''Haklarında dosya hazırlanan bin 800 mağdurun çeşitli yerlerde mağduriyetlerinin dinlendiğini ve kalan dosya sahiplerinin önümüzdeki 1,5 sene içerisinde dinlenmesinin tamamlanması gerektiğini'' ifade etti.

Toplanan dosyaların 1955-2013 yılları arasındaki mağduriyetlere ait olduğunu ve mağdurların İslamcılar, Liberaller, Solcular, Muhafazakarlar ve Milliyetçilerden oluşan geniş bir siyasi yelpazeye yayıldıklarını vurgulayan Sidrin ayrıca Heyetin faaliyetlerini 6 yıllığına uzattığını ve baskı rejimi tarafından çeşitli mağduriyetlere uğratılan 30 bin mağdura ulaşmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Hakikatleri Araştırma ve Onur Heyeti 23 Aralık 2013 tarihinde kurulmuş ve aynı sene içerisinde çıkarılan 53 numaralı yasa kapsamında, geçiş süreci boyunca Adaleti sağlamak ve bu alanda düzenlemeler yapmak amacıyla kuruldu.

Heyet, kuruluş bildirgesinde hedeflerini, Tunus'ta devrim sonrası yıkılan Bin Ali rejiminden kalma çeşitli alanlardaki istibdat düzenlerinin tamamen tasfiye edilerek hukuk devletine geçişi kolaylaştırmak ve devletin bu husustaki sorumluluklarını belirleyerek sorumluların yargı önüne çıkarılmasını sağlamak olarak açıklıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile