Tunus Yatırım ve Kalkınma Bakanı Fadıl Abdulkafi, olağanüstü bir süreçten geçen ülke ekonomisinin düze çıkması için aldıkları önemli kararları hızla hayata geçireceklerini belirtti.
Tunus'un içinde bulunduğu ekonomik duruma ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abdulkafi, 'Geçen 5 yıl içinde kalkınmada gerileme yaşanırken kamu çalışanlarına ödenen maaşlar 2.8 milyar dolardan 5.9 milyar dolara yükseldi. 2017 yılı için kamu çalışanlarına yönelik maaş zamlarını dondurduk. Vergi gelirlerinin yüzde 80'i maaşların karşılanmasına harcanıyor. Bu çok zor bir durum ve makul değil.' dedi.
Abdulkafi, sendika ve baroların bütçeye yönelik eleştirilerine ise, '2017 bütçesi, kemer sıkma politikalarının uygulandığı bir bütçe değil. Bütçedeki yatırım payını 2.8 milyar dolara yükselttik. Bu, geçen yıldan daha yüksek bir rakam.' sözleriyle karşılık verdi.
Kalkınma hedeflerinin şu aşamada öz kaynaklarla karşılanmasının mümkün olmadığını belirten Abdulkafi, şunları kaydetti:
'Tunus ekonomisi olağanüstü bir süreçten geçiyor. İçinde bulunduğumuz yılda gelir ve giderler arasındaki açığın kapatılması için Tunus kredi talebinde bulunacak. Yıl sonundan önce uluslararası piyasalardan, 500 milyon ila 1 milyar dolar borçlanma yoluna gideceğiz.'
- Uluslararası yatırımcılara davet
Tunus'ta 2011'deki devrimin ardından 2 bin şirketin kapandığını, bunlardan 500'ünün yabancılara ait olduğunu dile getiren Abdulkafi, öncelikli hedeflerinin Tunus'un dünya yatırım haritasında Akdeniz'deki yerini alması olduğunu ifade etti.
Tunus'ta kasım ayı sonunda düzenlenecek 'Sosyal ve Ekonomik Kalkınmaya Destek Konferansı'na bin 200 ila 2 bin konuk beklediklerini kaydeden Tunuslu Bakan, 'Bu konuklara eğitim, turizm, tekstil, sanayi, yenilenebilir enerji, hükümetin ve özel sektörün projeleri gibi tüm alanlarda yatırım imkanları sunacağız.' dedi.
Yatırımcıları ülkeye çekmek için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Abdulkafi, 'İstihdam kapasitesi 500 kişiyi aşan ya da 25 milyon doların üstündeki yatırımlara kolaylıklar getiriyoruz.' diye konuştu.
Abdulkafi, ülkesindeki protesto ve grevler gibi sosyal alandaki duruma ilişkin ise 'Bundan başka yapacak bir şeyimiz yok. Yerel örgütlerin vatanperverliğine güveniyoruz. Herkesin ülkemizin durumunu anlayışla karşılayacağına inancımız büyük.' ifadelerini kullandı.
Tunus Yatırım ve Kalkınma Bakanı Abdulkafi sözlerini şöyle tamamladı:
'İstikrarsızlık yalnızca Tunus'a özel bir durum değil. Ülke güvenlik ve siyasi alanda istikrara kavuştuğunda büyük yatırımlar kapıda demektir.'
Bir süredir ekonomik darboğaz içinde bulunan Tunus'ta hükümet, atılan adımlarla krizden çıkmanın yollarını arıyor. Son olarak 2017 bütçesinde alınan tedbirler, sürdürülebilir kalkınma planları, dış ve iç yatırım hedefleri gibi bir dizi konuyu gündemine alan hükümet, kasım ayı sonunda yapılması planlanan 'Tunus 2020 Sürdürülebilir Sosyal ve Ekonomik Kalkınmaya Destek Konferansı' çerçevesinde ülkenin içinde bulunduğu darboğazdan çıkış için yoğun çalışmalar yürütüyor.
Tunus Ekonomisinde Kalkınma Arayışları
Tunus Yatırım ve Kalkınma Bakanı Abdulkafi:'2017 bütçesi, kemer sıkma politikalarının uygulandığı bir bütçe değil. Bütçedeki yatırım payını 2.8 milyar dolara yükselttik''Yıl sonundan önce uluslararası piyasalardan, 500 milyon ila 1 milyar dolar borçlanma yoluna gideceğiz' 'İstihdam kapasitesi 500 kişiyi aşan ya da 25 milyon doların üstündeki yatırımlara kolaylıklar getiriyoruz'