Yeni hükümetin ilk toplantısını Perşembe gününe ertelediği bildiriliyor.
Tunus'un devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye muhalif dört kişi, Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nin yeni yönetimde de süregiden egemenliğini kınamak üzere dün bakanlık görevlerinden ayrılmıştı.
Yeni ulusal birlik hükümetinin açıklanmasından sonra da gösteriler devam etti
Bunun ardından da geçici Cumhurbaşkanı Fuad Mebazaa ile Başbakan Muhammed Gannuşi, Demokratik Anayasal Birlik Partisi üyeliğinden istifa ettiler.
Ancak muhalefet partilerinden olan bakanlar, bu adımın, taşıdıkları kaygıları gidermediğini söylüyorlar.
Bununla birlikte eskiden hükümet karşıtı görüşleriyle bilinen, yeni bakanlardan Slim Amamu, BBC'ye yaptığı açıklamada, geçici hükümetin tek açacının seçimleri düzenlemek olduğunu, bunun için de deneyimli isimlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Tunus'taki bir BBC muhabiri, ülkenin geçici hükümet konusunda ikiye bölünmüş halde olduğunu; bu hükümet başarılı olamazsa yerini kimlerin alabileceğinden kaygı duyulduğunu aktarıyor.
Meydana gelen yeni şiddet olayları da, Tunus'ta istikrarlı bir şekilde, şeffaf ve demokratik bir yönetime geçilebileceği konusunda kuşkular yaratıyor.
Hükümet, Aralık ortasından bu yana düzenlenen protesto eylemlerinde 78 kişinin öldüğünü; ekonominin de 2,2 milyar dolar kayba uğradığını belirtiyor.
Pazartesi günü açıklanan ulusal birlik hükümetinde devrik yönetimin Dışişleri, İçişleri ve Savunma Bakanları koltuklarını korudu.
Başbakan Gannuşi, kendisiyle birlikte bakanlık görevlerini sürdüren diğer kişilerin, geçen ay boyunca ulusun çıkarlarının gözetilmesine yardımcı olduklarını ve gelecek iki ay içinde yapılacak seçimler için bu devamlılığının gerekli olduğunu söyledi.
Gannuşi, Fransız Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Görevlerinde kaldılar, zira bu aşamada kendilerine ihityacımız var. Bu bakanların sicilleri temiz." dedi.
Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nin yeni hükümette de ağırlığı olması, 20 yıldır Paris'te sürgünde yaşayan ve dün Tunus'a dönen Cumhuriyet Kongresi Partisinin lideri Munsif Marzuki tarafından da kınandı.
Tunus havaalanında yoğun tezahüratla karşılanan Marzuki, "Bu, hükümet olmayan bir hükümet. Görevi bırakması gerek. Hiçbir şeyi temsil etmiyorlar. Bunlar diktatörlüğün bir devamı." dedi.
Marzuki, Tunusluları, Demokratik Anayasal Birlik Partisi üyelerinin önemli görevlerden ayrılması için baskı yapmaya devam etmeye çağırdı; "Kimsenin bu mübarek devrimi sizin elinizden çalmasına izin vermeyin." dedi.
Tunus hükümetinin ilk toplantısı ertelendi
Tunus'ta gerilim sürerken yeni birlik hükümetinin ilk toplantısı ertelendi.